ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 10. APRIL 2013 - SIST ENDRET 11. APRIL 2013
Like over veien som går langs denne fjellveggen ble hulene oppdaget i fjor. Foto: Hugo Ryvik

Arkeologiske funn i Agüimes er datert til 1100-1200-tallet

Carbon 14-tester av byggkorn funnet i huler lengst vest i Agüimes kommune sørøst på Gran Canaria viser at de stammer fra mellom 1170 og 1270.

ANNONSE

Hulene ble oppdaget i fjor da veien mellom Agüimes og Santa Lucia skulle utbedres. Utgravingene begynte i januar.

Arkeologene tror at et ras dekket til hulene ikke lenge før spanjolene startet erobringen av øya. Dermed har innholdet i hulene vært bevart i minst 600 år.

Kan løse mysterier

De venter nå at funnene vil løse mange mysterier om hvordan utbefolkningen levde på Gran Canaria. Det er nå bekreftet at hulene ble brukt til å male opp korn til mel.

Selve kornlageret har lenge vært kjent. Det er et sett huler som blir kalt La Audiencia, og ligger høyere opp i fjellveggen.

De to forkullede byggkornene som er testet lå på en bit av en mørtel som var beregnet på oppmaling av korn, skriver nyhetsbyrået Efe.

Mange viktige funn

Det er også funnet rester av plantefiber, fibermatter, trestrukturer, trebjelker, keramikk, redskap for å male korn og mange andre gjenstander.

Det er ikke tidligere funnet steder på Gran Canaria fra urbefolkningens tid hvor korn er blitt behandlet. Funnene stammer fra en tid da urbefolkningens kultur var på høyden etter 1500 år med utvikling.

Arkeologene tror det vil gi ledetråder til hvordan økosystemet ble brukt, hvilke ressurser som var involvert, og hvordan kornet ble behandlet.

Det er anslått at det er rundt 80 huler i området, og at det bodde cirka 400 mennesker der, omtrent samme antall som bor der i dag.

ANNONSE
ANNONSER