Billig leiebil kan bli dyr

Da leiebilen på Gran Canaria ble bestilt på nettet var prisen 180 euro. Sluttfakturaen endte på 315 euro.

Selv om du leser nøye gjennom vilkårene før du skriver under på leiebilkontrakten, kan du få deg en stygg overraskelse når sluttregningen presenteres. Foto: Hugo Ryvik

Vær nøye med å sjekke priser og vilkår både når du bestiller og når du henter ut leiebil på Gran Canaria.

I likhet med enkelte flyselskap med lavprispolitikk fins det bilutleiere som viser stor oppfinnsomhet for å jekke opp den egentlige prisen med hjelp av mer eller mindre skjulte tilleggskostnader.

En av Canariajournalens lesere bestilte leiebil fra en utleier på flyplassen i Las Palmas via selskapets nettsider.

Prisen for leie av en bil i klasse D (Ford Focus, Citroen C4 eller lignende) i en uke ble oppgitt til 180 euro på nettsidene.

Dette var langt billigere enn de andre bilutleierne vår leser sjekket. Stor var overraskelsen når regningen viste seg å ende på hele 315 euro.

Skjult bensintillegg

Slik ble regningen så høy:

Leie av bil i D-klassen i en uke som opplyst på nettet:180 euro

Tillegg for ekstra sjåfør: 21 euro

Ekstra forsikring for dekk, glass og understell: 35 euro

Bensin: 79 euro

Kort/valutaavgift: 7 euro

Til sammen: 315 euro

Det tillegget til regningen som er vanskeligst å oppdage på forhånd er skjult i drivstoffkostnadene.

De fleste leiebilfirmaene som opererer på Gran Canaria har en politikk om at bilen skal leveres tilbake med samme mengde drivstoff på tanken som den hadde da du hentet den ut.

Selskapet vår leser var ute for leverer ut bilen med full tank, og skal ha den tilbake med tom tank.

Deretter legger de på kostnader med å fylle på den mengden drivstoff som tanken har kapasitet til.

Altså ikke bare den mengden drivstoff som de faktisk må fylle på for at tanken skal bli full.

Siden du neppe klarer å kjøre tanken helt skåltom før du leverer bilen, får selskapet en fin liten gevinst av forskjellen mellom tankkapasiteten og antall liter de må fylle på for at tanken skal bli full.

Ikke nok med det: De fakturerer i tillegg en uhørt høy literpris i forhold til det bensinstasjonene i området opererer med.

Nesten dobbel literpris

På den tiden vår leser leverte bilen lå literprisen for drivstoffet på cirka 1 euro per liter.

Bilen var en Ford Focus, som har en tankkapasitet på 55 liter. Det vil si at det burde koste 55 euro for 55 liter.

Vår leser leverte bilen tilbake med kvart tank. Det vil si at det neppe var nødvendig å fylle på mer enn 42 liter, hvilket ville kostet 42 euro hvis han selv hadde tanket opp bilen før den ble levert tilbake.

Men det gjorde han selvsagt ikke, fordi utleieren likevel ville fakturert for 55 liter bensin.

Det gjorde de da også, og prisen for de 55 literne var 79 euro. Det vil si 22 euro over markedsprisen på bensinstasjonene. Det gir en literpris på 1, 43 euro.

I og med at tanken var kvartfull ved levering og bare trengte å fylles med 42 liter, var den faktiske literkostnaden for de 42 litrene 1,88 euro for vår leser.

Drivstoffkostnaden ble dermed 37 euro høyere enn den ville vært hvis han hadde betalt markedspris for det forbrukte drivstoffet.

Varierende forsikringsdekning

De andre tilleggene på regningen er ikke unormale eller unormalt høye, men det gjelder å være oppmerksom på at de finnes.

Når du leier bil er det viktig å tegne kaskoforsikring og tyveriforsikring, ellers kan det bli svært dyrt hvis bilen blir skadet.

Dette kalles som regel Collision Damage Waiver (CDW) og Loss Damage Waiver (LDW), og er ofte, men ikke alltid, inkludert i den opplyste leieprisen.

Hva dette dekker kan variere fra selskap. I vår lesers tilfelle inkluderte CDW ikke skader på hjul, dekk, glass, låser, understell eller tap av nøkler.

Andre firma inkluderer ikke for eksempel steinsprut eller skader på interiøret.

Vår leser påpeker at utleiefirmaet til tross for de delvis skjulte ekstrakostnadene ble rimelig i forhold til de andre utleieselskapene som han sjekket.

Prisen for ekstra sjåfør og ekstra forsikring ligger på samme nivå hos andre leiebiloperatører, forteller han. 

Mange tilleggsvalg

Det kan bli fryktelig dyrt hvis du er uheldig, men det er opp til hver enkelt å vurdere risikoer mot kostnadene med tilleggsforsikringer når de leier bil.

Hvis du har reiseforsikring eller en innboforsikring som dekker tap av eiendeler på reise, trenger du for eksempel neppe tilleggsforsikring for tyveri av eiendeler fra bilen (PAEC/PEI).

Reiseforsikringen dekker som regel også sykdom og medisinske utgifter, slik at du heller ikke trenger slike tilleggsforsikringer (PAI og ESP).

Tillegg for eliminering av egenandeler ved skade tilbys også ofte. Du bør sjekke hvor høy egenandel det er snakk om, hva tillegget koster, og vurdere risiko og mulige konsekvenser ut ifra det.

Enkelte kredittkort dekker både tyveri av eiendeler, eliminering av egenandeler for leiebiler, og medisinske utgifter hvis du betaler med kredittkortet.

Det du minst bør sørge for å ha, er ansvarsforsikring (TPI), kaskoforsikring (CDW/LDW) og tyveriforsikring som dekker kjøretøyet, men ikke tingene dine (TP/TW).

Dette er oftest inkludert i prisen, men sjekk for sikkerhets skyld før du signerer en leiekontrakt.

Et tips er å fotografere eventuelle skader og mangler når du henter ut bilen, og ta dette opp med utleieren før du begynner å kjøre.

Hvis du går over bilen sammen med utleieren før du begynner å bruke den, bør du passe på at alle feil og mangler blir skriftlig bekreftet.

Tags