ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 18. NOVEMBER 2011 - SIST ENDRET 31. DESEMBER 2020
Her skal det bygges en luksusmarina med 500 båtplasser som en del av feriekomplekset Anfi Tauro. Foto: Hugo Ryvik.

Grønt lys for ny luksushavn på Gran Canaria

Nordmannen Bjørn Lyngs gamle drøm om en luksusmarina i La Playa de Tauro sørvest på Gran Canaria kan nå bli virkelighet.

ANNONSE

Den mest grandiose drømmen til den norske gründeren og industrimannen Bjørn Lyng (1925-2006) kan nå bli fullført i Tauro.

Etter 14 års kamp har utbyggergruppen Cazorla Santana fått grønt lys fra ministeren for offentlig utbygging og planleggingspolitikk på Kanariøyene, Domingo Berriel, til å bygge en luksusmarina i La Playa de Tauro.

Kjempeanlegg

Marinaen blir en del av Anfi Tauro, en enorm utbygging som Bjørn Lyng sparket i gang i 1998 av ferieleiligheter, hotell, golfbaner, kunstige innsjøer og den nevnte marinaen med hvit sandstrand, 7500 nye sengeplasser, restauranter, butikker  og plass til 500 fritidsbåter.

Før det hadde han satt i gang utbygging av Anfi del Mar, et stort, luksuriøst leilighetskompleks vest for Arguineguin.

I Taurodalen fans det før utbyggingen startet en liten landsby, en liten campingplass, noen restauranter og noen boliger nede ved stranden, La Playa de Tauro.

Anfi Tauro vokste seg stor i løpet av 2000-tallet, men fikk problemer under veis da det blant annet oppsto en røre av anklager om smøring av offentlige tjenestefolk og politikere, saksbehandlingsfeil i forbindelse med byggetillatelser, og snarveier som angivelig var tatt i forhold til lovverket. Flere søksmål ble levert inn fra forskjellige parter.

Toppolitiker i rettssak

José Manuel Soria, dagens leder for det konservative polititiske partiet Partido Popular (PP) på Kanariøyene og tidligere president i regjeringen på Kanariøyene, var en av de som havnet i sperreilden etter å angivelig ha stemt til fordel for å godkjenne prosjektet i Stortinget på Kanariøyene. Han ble anklaget for smøring i den såkalte "laksesaken" etter at han reiste med Bjørn Lyngs private jetfly til Norge i 2005 på gratis ferie og laksefiske.

Saken havnet i retten to ganger i 2009. Soria ble frikjent for anklagene, og er i dag i innspurten av valgkampanjen for parlamentsvalget i Spania 20. november.

I 2010 vant utbyggerne frem med sin sak i den høyeste rettslige instansen, og utbyggingen kunne fortsette.

400 millioner euro

Etter klarsignalet om utbyggingen av havnen også, satser Cazorla Santana- gruppen på å komme i gang med byggingen om seks til åtte måneder. Byggekostnadene av fase to av Anfi Tauro, som det kalles, er beregnet til 400 millioner euro.

I planene inngår en luksusmarina for fritidsbåter der hvor det nå er en steinstrand, med sandstrand, molo, restauranter, butikker, leiligheter, grønne parker, og alskens herligheter. Det innebærer at boligene og resaturantene som fins der nå  må fjernes. På 2000-tallet ble en campingplass ved stranden flyttet lenger inn i Tauro-dalen etter en brann i propananlegget.

Visjonen til Bjørn Lyng var at Anfi Tauro skulle bli så stort at 20.000 mennesker kulle være tilknyttet anleggene.

ANNONSE

Anfi Tauro

Slik er det tenkt at det skal se ut i Tauro-dalen når Anfi-utbyggingen er ferdig. Marinaen ser du øverst til høyre i bildet.

ANNONSE
ANNONSER