ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 02. APRIL 2014 - SIST ENDRET 22. DESEMBER 2020
Gard Aasvangen og Cathrine Arnesen fra Fedrikstad anmeldte Lise Gro Hjelle til politiet på Gran Canaria for svindel. Her står Gard og Cathrine sammen med barna Edgar og Mathilda og vaktmester Paco Rodrigues Cabrera foran leiligheten de skulle leie, men som ikke var til leie. Foto: Hugo Ryvik

Norsk kvinne politianmeldt for svindel på Gran Canaria

Den norske kvinnen Lise Gro ”Micro” Hjelle er anmeldt til politiet både på Gran Canaria og i Norge for å ha svindlet andre nordmenn med utleieboliger.

ANNONSE

Canariajournalen.no avslører, i samarbeid med TV 2 hjelper deg, hvordan Lise Gro Hjelle (53), registrert som bosatt i Oslo og tidligere bosatt i Askim, fralurte Cathrine Arnesen og Gard Aasvangen fra Fredrikstad et depositum på 960 euro på Gran Canaria.

Depositumet gjaldt en leilighet som Hjelle skulle flytte ut av, og som paret skulle få overta leiekontrakt på. Problemet var bare at den ikke lenger var til leie, og Hjelle beholdt depositumet.

Arnesen og Aasvangen anmeldte kvinnen. 2. april var partene kalt inn til et rettslokale i Maspalomas for å avgi forklaring. Lise Hjelle dukket ikke opp, og har ikke avgitt forklaring.

Klikk her for å se bilder, kvitteringer og dialoger på Facebook.

Ble plutselig boligløs

Planen var å flytte i god tid før de skulle til Norge for å feire jul.  4. januar skulle de returnere til leiligheten og bo der med sine to barn, Edgar (6) og Mathilda (1 1/2). 

Først to dager før Arnesen og Aasvangen skulle overta leiligheten, fikk de rede på, men ikke fra Hjelle, at leiligheten ikke var til leie, den skulle selges.

– Så da satt vi der uten bolig og med to barn, og pengene våre var borte. Vi hadde ikke noe sted å komme tilbake til etter jul, sier Gard Aasvangen.

Utleiefirmaets representant, vaktmesteren Paco Rodrigues Cabrera, hevder at han ikke har hørt noe om at Hjelle skulle skaffe nye leieboere, og han har heller ikke sett noe til et depositum. Noen leiekontrakt har aldri vært på tale, hevder han.

Mange nordmenn hevder å ha blitt lurt

Saken ble i retten 2. april oppgradert fra forseelse til svindel etter at Gard Aasvangen hadde avgitt sin forklaring. Nå går saken videre i rettsystemet som kriminalsak, og en dato for rettssak skal berammes.

Fredrikstad-familien er langt ifra alene om å bli lurt på denne måten av den norske kvinnen:

Gunn-Tove Paulsen fra Svolvær, Oddlaug Gabrielsen fra Risør og Ingrid Ingebrigtsen fra Bergen er også utsatt for triksene hennes. Paulsen anmeldte henne til politiet i Norge i februar.

Klikk her for å lese deres svindelhistorier.

Tipset Canariajournalen.no

21. januar, etter å ha blitt utsatt for svindelen, sendte Arnesen og Aasvangen en melding til Canariajournalen.no på Facebook:

”Hei. Har blitt svindlet av en privatperson som tar depositum for leiligheter som ikke er til leie”, sto det i meldingen.

Paret driver en frisørsalong i Arguineguín på Gran Canaria, og hadde siden januar 2013 bodd i en leilighet i Tauro som de måtte ut av i desember. Derfor var de på utkikk etter noe nytt.

– Vi etterlyste en treroms leilighet på en Facebook-gruppe for nordmenn på Gran Canaria, og fikk respons, forteller Gard Aasvangen.

Det var Lise Hjelle som tok kontakt og hevdet at leiligheten hvor hun bodde, i leilighetskomplekset Las Brisas i Puerto Rico, snart ble ledig.

Ga sympatisk inntrykk

Fredrikstad-paret møtte Hjelle allerede dagen etter og fikk se leiligheten. Hun ga et positivt inntrykk.

– Hun virket sympatisk og troverdig, og skulle flytte til en annen leilighet like i nærheten, så det virket temmelig seriøst. Leiligheten passet oss perfekt, så vi slo til, forteller Aasvangen.

Hjelle ville ha depositumet raskt. 960 euro ble betalt kontant. Hjelle ga fra seg en håndskrevet kvittering.

Krevde pengene tilbake

Så snart Fredrikstad-paret skjønte at de var blitt lurt, sendte de en tekstmelding og en epost til Hjelle for å prøve å få pengene tilbake.

– Hun sa at vi skulle få tilbake pengene, men hun måtte ta opp et lån først. Jeg gikk ut med navnet hennes på Facebook-gruppen for å forhindre at andre ble lurt.

Aasvangen fikk da tilbakemeldinger fra andre som hevder å ha blitt lurt på samme måte av Hjelle.

– Da kom det en forsvarstale om at vi hadde fått tilbake pengene. Men vi har ikke fått en eneste euro, og etter det har vi ikke snakket med henne, hun tar ikke telefonen. Både vi og Guardia Civil prøvde å ringe henne uten at hun svarte da vi anmeldte henne også, sier Aasvangen.

Anser pengene for tapt

Aasvangen har ingen større tro på at han noen gang får pengene tilbake.

– Vi har anmeldt henne for å få satt en stopper for lureriet, sier han.

Til alt hell fikk familien på kort varsel lånt en leilighet som de kunne bo i midlertidig. 22. januar fikk de overta en annen leilighet i den samme bygningen, fra det samme utleiefirmaet som har leiligheten de opprinnelig skulle leid, CanariaHouse. Der bor de nå.

Nekter for å ha svindlet

Lise Gro Hjelle avviser bestemt at hun har svindlet noen.

– Jeg er ingen svindler, da hadde jeg vel hatt penger i så fall. Snakk om en fjær blir til ti høns, men nå går det for vidt, skriver hun i en epost til Canariajournalen.no etter å ha blitt konfrontert med beskyldningene.

Hjelle mener at det er hun selv som har blitt svindlet av utleierfirmaets representanter, og at hun ikke har beholdt noen penger selv.

– Når man betaler ett depositum til folk er det for at de skal være sikret at folk kommer, når de ikke kommer beholder utleier depositumet. Utleier er ikke meg, skriver hun.

Hjelle hevder at hun aldri har mottatt noe, og heller ikke selv fått tilbake depositumene på to leiligheter hun tidligere har leid på Las Brisas. Hun har etter det hun sier aldri hatt noen leilighet til utleie, men hjalp en svenske med å leie ut sin leilighet på Las Brisas en gang.

– Fikk ikke engang takk for hjelpen, skriver hun.

Har signert kvittering

Canariajournalen.no har imidlertid fått en kopi fra Arnesen av en håndskrevet kvittering:

”KVITTERING

Det er i dag 12/11-2013 mottatt 960 euro for duplex nr. 67 fra Gard Sverre Aasvangen, til Lise Gro Hjelle.

Innflytting 1/12-2013 mot betaling av 1. mnd husleie 960 euro.”

Kvittering er undertegnet Lise Gro Hjelle og, pussig nok, datert 12/10-2013 øverst på arket.

Fikk hverken penger eller papirer

Vaktmesteren, Paco Rodrigues Cabrera, hevder at Lise Gro Hjelle ikke har fullmakt til å ordne med utleie for firmaet han representerer på Las Brisas.

Han avviser at han har mottatt depositum, utleiepapirer og identitetspapirer for Arnesen og Aasvang, slik Hjelle hevder.

– Jeg har ikke fått noen penger av henne, ingen ting. Hun har gjort det samme med en annen person også, han betalte 550 euro i depositum for en naboleilighet i bygningen, sier han.

Gard Aasvangen har stor tillitt til Cabrera og utleiefirmaet:

– CanariaHouse og Paco er helt supre å leie igjennom. Hadde det noen gang vært tvil om at Paco var ærlig, hadde vi jo ikke leid her igjen.

Har mange forklaringer

Som forklaring på at hun ikke møtte opp i rettssalen i Maspalomas, viser Hjelle til at hun var syk, manglet penger til bussen, har depresjon og angst for mennesker, hadde flyttet og jobbet i 72 timer i strekk med påfølgende muskelplager som gjør det vanskelig å gå, ikke har penger til advokat, og fikk innkallingen til retten først tre dager før rettsmøtet skulle være.

– Det er ikke noe jeg kan gjøre med at dette er blitt en kriminalsak, har jo ikke fått noe papirer enda, men det er selvfølgelig ikke hyggelig, skriver hun i en epost til Canariajournalen.no.

Lise Gro Hjelle varsler nå at hun kommer til å anmelde folk for trakassering og forfølgelse. Hun har byttet bosted nok en gang, men vil ikke opplyse hvor hun bor i dag.

Anmeldt i Norge også

Aasvangen og Arnesen er langt ifra de eneste nordmennene som har fått problemer med Hjelles framferd på Gran Canaria.

  • Gunn-Tove Paulsen fra Svolvær ble utsatt for utleiesvindel i fjor, og anmeldte Hjelle til politiet i Norge i februar.
  • Oddlaug Gabrielsen fra Risør ble utsatt for flybillettsvindel påsken 2012.
  • Ingrid Ingebrigtsen fra Bergen ble forsøkt lurt med utleieleilighet en i 2011.

Klikk her for å lese deres svindelhistorier på Canariajournalen.no.

Norsk utleiesvindel i 2006 også

Hjelle er heller ikke alene i bransjen. Andre nordmenn har vært på ferde før.

Blant annet skrev Aftenposten i 2006 om den svindeldømt nordmannen Svein Landsnes, som drev med utleieformidling av andres boliger på Gran Canaria, og ikke betalte tilbake depositum til kundene. 

Landsnes hadde fått soningsutsettelse på grunn av dårlig helse, og hadde fortsatt ikke sonet straffen han ble idømt i 2002 da han var i sving på Gran Canaria.

TV 2-sending i kveld

3. april klokken 20.30 kommer et innslag på TV 2 hjelper deg om saken med Hjelle og familien Aasvangen/Arnesen.

En kuriositet er at Hjelle selv sto fram som offer i en TV 2-helper deg-sending i 2007 der hun hevdet å ha blitt lurt for 1300 euro av en mann skulle ordne norske tv-kanaler på Kanariøyene. 

ANNONSE

Har du også blitt lurt?

Gard Aasvangen og Cathrine Arnesen speider forgjeves etter motparten utenfor rettsbygningen i Maspalomas. (Foto: Hugo Ryvik).

Har du også tapt penger som er betalt for å leie bosted på Kanariøyene? Tips oss på Facebook eller send en epost til redaksjonen@canariajournalen.no. 

Les også

Oslo-kvinne kan ha svindlet i årevis på Gran Canaria

Svindelmistenkt ferieklubb kjører videre i stor stil

Butikksvindler nordmenn som aldri før på Gran Canaria

Kamerasvindlerne på Gran Canaria slo til igjen

Nordmenn blir rundlurt i kamerasvindel på Gran Canaria

Svindlet nordmann fikk oppgjør til slutt

ANNONSE
ANNONSER