ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. JULI 2013 - SIST ENDRET 12. SEPTEMBER 2013
Slik ser Storm Buoy ut. Snart skal den til Gran Canaria. Foto: Ocean Energy

Mer norsk bølgekraft blir testet på Gran Canaria

Det norske selskapet Ocean Energy skal, i likhet med Langlee Wave Power, teste bølgekraftteknologi på Gran Canaria.

Ocean Energy har inngått en avtale med havforskningsinstituttet Plocan på Gran Canaria om å utvikle bølgekraft, skriver Tu.no. Testingen skal begynne mot utgangen av året.

Fra før er det kjent at norske Langlee Wave Power skal teste sin bølgekraftteknologi i samarbeid med Plocan.

Plocan er i ferd med å bygge en flytende test- og forskningsplattform som skal plasseres 2,7 sjømil utenfor kysten av Telde, som ligger øst på Gran Canaria.

Skal tåle ekstremt vær

Ocean Energy har en bølgekraftbøye de kaller ”The Storm Buoy”.

Denne skal angivelig takle sterke stormer ved at den automatisk senker seg under 10-15 meter under havoverflaten hvis været blir ekstremt.

Først Runde, så Gran Canaria

Stormbøyen blir først testet i høst og vinter på Runde, som ligger i Herøy kommune på Sunnmøre, før den kommer til Gran Canaria.

På Gran Canaria, som i dag primært får kraft fra dieselkraftverk, er kraftprisene så høye at bølgekraft kan bli lønnsomt.

Generator på havbunnen

Strømgeneratoren blir utviklet sammen med det svenske selskapet Seabased AB. Den blir lukket inne i et nitrogenfylt rør med overtrykk og satt på havbunnen.

Hver enhet vil ha en effekt på 40 kilowatt. Med 1000 enheter kan cirka 140 gigawattimer i året bli produsert. På Kanariøyene ser Ocean Energy et potensial på 8000 bolgekraftenheter.

ANNONSE
ANNONSER