ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 02. SEPTEMBER 2014
Foto: Hugo Ryvik

Spanske boligpriser stiger for første gang på seks år

Gjennomsnittsprisen på boliger i Spania har gått opp med nesten 1 prosent fra andre kvartal 2013 til andre kvartal 2014, og 1,5 prosent fra første kvartal i år, ifølge prisindikatoren til den spanske foreningen for eiendomsregistratorer.

Andelen spanske boligeiendommer som blir kjøpt av utlendinger har steget til over 13 prosent. I 2009 var det nede i 4,3 prosent.

Briter, franskmenn, russere, tyskere, belgiere, svensker, italienere og nordmenn er de største kjøpergruppene.

Nordmenn sto for 4,3 prosent av de utenlandske boligkjøpene i Spania.

Over 330 000 euro i gjennomsnitt

Tyskerne er blant de som er mest interessert i eiendommer på Balearene og Kanariøyene, ifølge eiendomsportalen Fotocasa.es. På Kanariøyene betalte de i gjennomsnitt 334 749 euro for eiendommer på 241 kvadratmeter.

Russerne og britene er for tiden mest interessert i Alicante-kysten, og franskmennene foretrekker Costa Brava.

Priser på 2003-nivå

Boligprisene i Spania ligger nå 41 prosent under toppnivået i 2007, ifølge eiendomsregistratorene, og er med det nede på 2003-nivå. Fotocasa har litt andre tall: En nedgang på 43,8 prosent.

På Kanariøyene har prisfallet vært noen prosent mindre.

Kanarisk kommune på topp tre

Kun 18 av de 375 spanske kommuner som er med i Fotocasas statistikk har hatt en positiv prisutvikling fra juni 2013 til juni 2014.

Blant disse er San Bartolome de Tirajana sør på Gran Canaria, som har hatt en oppgang på 12 prosent. Bare to andre kommuner i Spania har hatt en større prisstigning.

Nedgang i 15 kanariske kommuner

16 kanariske kommuner er med i Fotocasa-statistikken, og alle de andre 15 har hatt en prisnedgang:

Dette gjelder Adeja, Agüimes, Arrecife, Arona, Arucas, Candelaria, El Rosario, Granadilla de Abona, Ingenio, Puerto del Rosario, San Cristóbal de la Laguna, Santa Lucia de Tirajana, Santa Cruz de Tenerife og Telde.

Mogan kommune sørvest på Gran Canaria, den kommunen hvor de fleste nordmenn kjøper bolig på Kanariøyene, er ikke med i Fotocasa-statistikken.

Boligomsetningen økte på Kanariøyene

Antallet boliger som ble solgt i Spania i andre kvartal gikk ned med over 5 prosent fra forrige kvartal, men på Kanariøyene økte det med 10,7 prosent. Der ble det solgt 4596 boliger, omtrent likt fordelt på nye og brukte boliger.

Kanariøyene hadde også, etter Valencia, nest flest solgte boliger i forhold til innbyggerantallet.

Mange mister hjemmene sine

Statistikken til registratorene forteller også at det har vært 1512 utkastelser på grunn av misligholdte boliglån på Kanariøyene i årets andre kvartal, og 18 912 i hele Spania.

ANNONSE
ANNONSER