ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 10. DESEMBER 2014
FAGA RTIKKEL: I denne artikkelen får du råd om hvordan du best mulig planlegger arv, slik at arveavgift kan unngås.
FAGARTIKKEL: I denne artikkelen får du råd om hvordan du best mulig planlegger arv, slik at arveavgift kan unngås.

Slik unngår du spansk arveavgift

BOLIGPULSEN: Det har vært mye snakk om spansk arveavgift og forskjellsbehandling mellom residente og ikke-residente. På bakgrunn av en dom i EU-domstolen, må derfor den spanske loven om arve- og gaveavgift endres. 

Dette har imidlertid ingen stor innvirkning på arvtakere på Gran Canaria, da de kanariske myndighetene de siste årene har gjort liten forskjell på arveavgiften for residente og ikke-residente.

Selv om trenden i Europa peker mot at arveavgiften på sikt vil fjernes, er det fortsatt arveavgift i Spania. Mange bekymrer seg derfor over høye arveavgifter på Gran Canaria, men ved hjelp av enkle grep kan arvtakere unngå spansk arveavgift.

Nordmenn betaler arveavgift til Spania

Selv om arveavgiften i Norge har opphørt, må fortsatt nordmenn som eier eiendom på Gran Canaria betale arveavgift til Spania.

Dette fordi arveloven og fordelingsprinsippet følger hjemlandet, mens arveavgiften beregnes og betales i landet ferieboligen eies. 

Her får du Norsk Boligformildlings råd til lønnsom arveplanlegging:

1. Slik unngår du arveavgift til Spania

Ved å sette opp barna som medeiere, kan du redusere arveavgiften i tråd med eierandelene. Dersom barna registreres som 100 prosent eiere av eiendommen, bortfaller arveavgiften (ingenting å arve). Det gjøres oppmerksom på at barna da må betale norsk formueskatt på ferieboligen.

2. Slik kan foreldrene sikre bruksretten

For å sikre at det aldri oppstår konflikter i forbindelse med foreldrenes bruk av eiendommen, kan man tinglyse livsvarig bruksrett (“usufructo”) til foreldrene i skjøtet. Da disponerer foreldrene eiendommen fritt så lenge de lever, og barna slipper unna arveavgift. Bruksrett forhindrer også at boligen for eksempel brukes, belånes, pantsettes, leies ut osv. av barna uten foreldrenes samtykke. 

3. Slik utfører du det raskt og enkelt

For å unngå merkostnader og unødvendig tid på arveplanleggingen, kan barna opprette fullmakter i Norge slik at foreldrene kan gjennomføre kjøpet uten barna tilstede hos Notarius Publicus på Gran Canaria.

4. Slik unngår du avgifter ved skifte

I henhold til spansk lov, kan enker/enkemenn ikke sitte i uskifte. Det betyr at gjenlevende ektefelle må gjøre opp arveavgiften på en halvdel. Dette kan ved høy verdi på eiendommen utgjøre vesentlige avgifter som ikke nødvendigvis samsvarer med privatøkonomien. Ved å sette boligen på barna, unngås også avgiften ved skifte.

5. Spansk testamente

Dersom du ønsker å fordele arven (ferieboligen) på en spesiell måte, er det lurt å opprette testamente. Det gjør nemlig fordeling av arv raskere og enklere. Om du ikke oppretter testamente, blir arven fordelt på normal måte jamført med fordelingsprinsippet i norsk arvelov.

6. Bruk utdannede norske meglere

Norsk Boligformidling oppfordrer norske boligkjøpere til å benytte norskeide meglerhus som har kompetanse på tvers av landegrenser, og som tilbyr gratis arveplanlegging før du kjøper.

Norsk Boligformidlings tilknyttede advokater og skatterådgivere har bred erfaring innenfor boligkjøp og arvesaker på Gran Canaria. 

ANNONSE

Mango- og avokadomesse i Puerto de Mogan

01.09.2019 10:00 - 01.09.2019 14:00

Feria de Mango y aguagate de verano er en messe for mango og avokado som arrangeres på Plaza de las Gañanías i Puerto de Mogan.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE