Wallenberg-familien får kontroll over stort vannforsyningsfirma på Gran Canaria

Et svensk fond som er i den svenske Wallenberg-familiens eie vil etter et oppkjøp indirekte kontrollere 66 prosent av aksjene i det delvis privatiserte selskapet Emalsa, som står for vannforsyningen til Las Palmas og Santa Brigida.

Foto: Pixabay

Las Palmas kommune har i dag aksjemajoriteten med en andel på 34 prosent, skriver avisen Canarias Ahora. Det franske selskapet Saur og spanske Valoriza eier 33 prosent hver.

Nå er det kunngjort at det svenske fondet ETQ Fund Management overtar Valorizas aksjepost. ETQ kontrollerer indirekte 100 prosent av aksjene i Saur, som vil sitte med 66 prosent av aksjene.

Ble ikke gjort kjent med salget

Dette aksjesalget var ikke gjort kjent på forhånd overfor Las Palmas kommune, skriver Canarias Ahora. Kommunen har nå bedt om en rapport for å analysere saken og bestemme seg fr hva de skal gjøre.

Som offentlig aksjonær i selskapet har kommunen anledning til førstegangsavslag for total eller delvis overføring av private aksjer, ifølge avisen. Hvis de gjør det, kan de beholde kontrollen over Emalsa.

Aksjekjøpet ble kunngjort 21. september, og fristen for å komme med innvendinger går angivelig ut den 26. oktober, ifølge Reuters. Franske myndigheter skal også godkjenne salget, og aksjene vil derfor tidligst bli overført i november.

Leverer vann til over 400.000 innbyggere

Emalsa leverer 86.000 kubikkmeter kranvann daglig til over 400.000 innbyggere, og hadde i 2017 en omsetning på 57 millioner euro, ifølge informasjon på selskapets nettsider.

Selskapet styrer leveranser fra 50 vannreservoarer og fra avsaltingsanlegg via 1800 kilometer med rørledninger.

85 prosent av vannforsyningen kommer fra avsaltingsanlegg for sjøvann.

Emalsa ble delprivatisert i 1994.

Tags