ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 09. FEBRUAR 2012
Vulkanen på Kanariøyene har putret i fire måneder
Vulkanen ved La Restinga fotografert 6. februar fra luften. Foto: Involvan/Guardia Civil.

Vulkanen på Kanariøyene har putret i fire måneder

I morgen er det fire måneder siden vulkanen på El Hierro fikk sitt utbrudd. Lite tyder på at det vil ta slutt med det første.

ANNONSE

Restingolitt

Vulkanen på Kanariøyene har putret i fire måneder

"Restingolitt" er en spesiell type vulkanstein som vulkanen ved La Restinga produserte den første tiden av utbruddet. Foto:Gobernio de Espana/IGN.

Les også:

Vulkanen spyttet opp digre lavaklumper

Film

Se flott film av vulkanen på Kanariøyene

TV-program knuser tsunamiteorien for La Palma

El Hierro, Volcanes de vida.

Foto

Earthquake Reports fotoalbum fra El Hierro

IGNs El Hierro bilder

Nettkamera

El Hierro/Movistars nettkamera

3 nettkameraer på en side på Earthquake Report

ACN medias nettkamera

RTVCs nettkamera (best kvalitet)

Canariajournalen gjør oppmerksom på at nettkameraene ikke er i drift hele tiden, slik at du ikke kan vente deg å se bilder hver gang du klikker deg inn på sidene.

Undervannsvulkanen sør for kystbyen La Restinga på kanariøya El Hierro startet utbruddet 10. oktober 2011. Siden har det vært både stille og mer aktive perioder.

Rett som det er spytter den fortsatt opp store, gassfylte lavasteiner til overflaten. I dag har det vært et temmelig kraftig boblebad i havet over vulkanens hovedmunning.

For tiden foretar forskningsskipet Ramon Magalef barymetriske målinger for å finne ut hvor dypt under havoverflaten toppen av vulkanen nå ligger. Ved forrige måling var den på 130 meters dyp.

Nest lengste utbrudd

Fire måneder er nesten rekord for vulkanutbrudd på Kanariøyene i det vi kan kalle moderne tid, det vil si siden 1400-tallet.

Bare et utbrudd på Lanzarote i 1730 har vart lenger. I 2053 dager fra 1730 til 1736 var det en serie vulkanske utbrudd på øya. 32 nye vulkaner dukket opp over en strekning på 18 kilometer.

Åpner for dykking

De maritime myndighetene på Santa Cruz de Tenerife har i dag gitt klarsignal til at det åpnes en korridor for båter 450 meter fra kysten inn til La Restinga, De har også godkjent at dykkeaktiviteter kan gjenopptas i området.

Fisking og vannsport blir fortsatt ikke tillatt innenfor en fire kilometers avstand fra La Restinga.

8. februar ble det registrert ni mindre jordskjelv på mellom 11 og 23 kilometers dyp, de fleste i området hvor vulkanen fins. Det kraftigste ga et utslag på 2,2 grader på Richters skala..

ANNONSE

Jul i Mogan 2019

12.12.2019 10:00 - 05.01.2020 22:00

Mogan kommunes juleprogram for 2019
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE