Vil ha egen merkedag for urbefolkningens kultur på Kanariøyene

Parlamentet på Kanariøyene vedtok på fredag et forslag om å etablere en årlig merkedag for urbefolkningens kultur på Kanariøyene.

Lomo de los Gatos i Puerto de Mogán på Gran Canaria, hvor urbefolkningen hadde en bosetting. Foto: Canariajournalen

Forslaget innebærer at den kanariske regionsregjeringen blir bedt om å etablere en slik dag, og øke sikkerhet og overvåking på steder av arkeologisk viktighet for å hindre plyndring og vandalisme.

Dessuten å snarest fullføre den tekniske avgrensingen av hvert enkelt sted slik at de kan gis status som beskyttet kulturhistorisk arv (BIC).

Ber om budsjettøkning

Regionsregjeringen bes også om å øke budsjettet for arkeologiske utgravinger, publikasjoner og formidling av urbefolkningens kultur på Kanariøyene, og etablere spesifikke budsjettlinjer for upublisert, dokumentert forsking på urbefolkningen.

Det bes dessuten om at arkeologiske museum skal åpnes på Fuerteventura, Lanzarote og El Hierro i samarbeid med de respektive øyrådene, styrking av arkeologiske museum på Tenerife, La Palma og La Gomera, og at det arkeologiske museet på Gran Canaria skal bygges ut.

Digitalisering av informasjon

Det er i tillegg et ønske om å samle inn eller tilpasse innholdet i de kanariske museene i detalj digitalt, spesifikt historien om urbefolkningens kultur på hver kanariøy, deres kriger, og okkupasjonen som ble gjort av europeiske nybyggere i det 14., 15. og 16. århundret.

I dette ligger også at det skal holdes tematiske, didaktiske og roterende utstillinger med samme tema i kulturparker.