ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 14. APRIL 2017 - SIST ENDRET 16. APRIL 2017
Dette undervannsfjellet inneholder angivelig enorme mengder Tellur. Foto: NOC/NERC
Dette undervannsfjellet inneholder angivelig enorme mengder Tellur. Foto: NOC/NERC

Verdens største forekomst av ettertraktet solcellemateriale funnet ved Kanariøyene

Britiske forskere hevder å ha funnet en enorm forekomst av grunnstoffet Tellur i et undervannsfjell 463 kilometer sørvest for Kanariøyene.

Världens största fyndighet av eftertraktat solcellsmaterial funnet utanför Kanarieöarna

ANNONSE

Prøver som er tatt indikerer at det kan være snakk om så mye som 50.000 ganger større forekomster enn det som er funnet på land, skriver BBC.

Halvledermateriale

Tellur er et gråhvitt og sprøtt grunnstoff som er en halvleder og blir brukt i avanserte solceller. Undervannsfjellet inneholder også angivelig er sjeldent materiale som blir brukt i vindturbiner og elektronikk.

Fjellet har navnet Tropic og er cirka 300 meter høyt.  Toppen ligger cirka 1000 meter under havoverflaten.

Det er en del av en kjede undervannsfjell som kalles "Kanariøyenes besteforeldre" fordi de ble dannet mange millioner år før Kanariøyene oppsto og hører til det samme vulkanske området.. De andre undervannsfjellene heter Echo, The Paps og Drago, ogTropic er det som ligger lengts unna Kanariøyene.

Med hjelp av undervannsroboter har forskerne funnet ut at det ligger et cirka fire centimeter tykt, finkornet lag over hele overflaten av fjellet.

Undersøkelsen ble gjort av British National Oceanic Science Center (NOC) i samarbeid med det spanske instituttet for geologi og gruvedrift, IME.

2.670 tonn

Det er beregnet at det fins 2.670 tonn tellur på fjellet, hvilket tilsvarer en tolvdel av den totale mengden som er funnet i verden. Hvis alt ble brukt til solcellepaneler, ville disse dekket 65 prosent av Storbritannias elektrisitetsbehov, ifølge forskerne.

Det er imidlertid svært usikkert om det lar seg gjøre å drive gruvedrift nede i havbunnen. Blant annet er det store miljøutfordringer som må løses.

Porsjekter er en del av et større marint prosjekt kalt Marine E-tech.

ANNONSE

Romantisk aften i Tejeda

23.06.2018 14:00

Noche Romántica, en romantisk aften under stjernene arrangeres i Tejeda, som er klassifisert som en av Spanias vakreste landsbyer
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE