ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 17. FEBRUAR 2014 - SIST ENDRET 18. FEBRUAR 2014
Vannturbintest på El Hierro. Foto: Gorona del Vientos
Vannturbintest på El Hierro. Foto: Gorona del Vientos

Verdens første vind-vannkraftanlegg nærmer seg oppstart

I dag startet første fase i testingen av vannturbinene i et  vann og vindkraftanlegg på kanariøya El Hierro som er unikt i verden.

El Hierro har planer om å ha helt og holdent fornybar energi i kraftforsyningen. Et viktig ledd i dette er å få i gang et kombinert vindkraft og vannkraftanlegg som nå nærmer seg oppstart.

I dag startet testingen av vannturbinene i kraftverket, skriver selskapet Gorona del Viento på sine nettsider. Selskapet og er eid av øyrådet på El Hierro, energiselskapet Endesa og det kanariske teknologiinstituttet ITC.

Driftsstart i sommer

Når testingen er ferdig, skal hele systemet med alle komponenter bli testet sammen. Deretter blir kraftverket koblet til strømnettet på El Hierro.

Hvis alt går etter planen, kan oppstarten av kraftverket skje i juni-juli.

Lukket vannkrets

Vannkraften blir produsert av fire vannturbiner av peltontype som yter 2,83 megawatt hver. Vannet renner i tunnel og rør fra en øvre dam i vulkankrateret La Caldera, som rommer 556 000 kubikkmeter vann og ligger på 700 meters høyde.

Derfra går det  gjennom turbinene, og renner inn i en nedre, kunstig bygd dam på 155 000 kubikkmeter.

Når det er bra med vind og lite kraftuttak, sørger fem vindturbiner på 2,3 megawatt hver for kraften som skal til for å pumpe vannet tilbake til den øvre dammen. Pumpingen blir besørget av seks pumper: to på 1500 kilowatt hver og fire på 500 kilowatt hver.

Pumpekraftverk

Dette kalles et pumpekraftverk. Kombinasjonen med vindturbiner er noe helt nytt.

Vindturbinene skal stå for primærproduksjonen av elektrisk kraft inn på nettet. Nå det for lite vind til å dekke kraftuttaket, blir det sluppet vann inn i vannturbinene.

Dekker 80 prosent av kraftbehovet

Ved å kombinere vannkraft med vindkraft, skal 80 prosent av øyas forventede behov i 2015 på 48 gigawattimer dekkes. Senere skal solkraft og eventuelt bølgekraft dekke resten av behovet.

CO2-utslippet på kanariøya blir redusert med 18 700 tonn årlig når anlegget kommer i drift.

På Gran Canaria har et tilsvarende prosjekt på gang, men dette har blitt forsinket flere ganger og er ikke kommet i gang.

ANNONSE

Nyttårsfeiring i Las Palmas

31.12.2019 11:00

NYTTÅRSFEIRING: Stor feiring pågår flere steder i Las Palmas.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE