ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 25. DESEMBER 2016
Sanddisen kommer til å ligge over Kanariøyene i flere dager, ifølge calimamodellen Skyron og Barcelona Dust Forecast Centre. Mørkere brunfarge betyr mer sand. Ill: Skyron / Aemet
Sanddisen kommer til å ligge over Kanariøyene i flere dager, ifølge calimamodellen Skyron og Barcelona Dust Forecast Centre. Ill: Skyron / Aemet

Varsler sanddis i luften på Kanariøyene i romjulen

Værinstituttet Aemet melder om calima, det vil si sandstøv fra Vest-Sahara, i luften på Kanariøyene i romjulen.

ANNONSE

Calimavarsling

Barcelona Dust Forecast Center har ansvaret for å overvåke og varsle om støv i Nord-Afrika og Europa.

Calimamodellen Skyron er utviklet av universitetet i Athen, og animerer utviklingen av calimaen de nærmeste 120 dagene.

Calimamodellen Skyron viser at calimaen vil ligge over Kanariøyene i hvert fall til 29. desember, som er så langt frem i tid som modellen foreløpig strekker seg.

Ifølge varselet fra Aemet det sannsynlig at sikten blir sterkt nedsatt mens calimaen pågår. Kraftige calimaer være helsefarlig for folk med  luftveisplager.

Temperaturene blir stort sett uforandret på Kanariøyene til inn i det nye året.

Det vil fortsatt være fare for kraftige vindkast enkelte steder, for det meste fra nordøst, og for regnskyll på de vestlige øyene, Tenerife, La Gomera, La Palma og El Hierro.

Vind og regn i går og i natt

På julaften og natt til første juledag var det regnskyll og sterke vindkast flere steder på Kanariøyene.

I natt har det på det meste vært storm i vindkastene i San Cristobal de La Laguna på Tenerife, og liten storm i Victoria de Acentejo og Izaña på Tenerife, og Tejeda, Puerto de Mogan og Valleseco på Gran Canaria.

Mest nedbør har provinsen Santa Cruz de Tenerife fått, i Valverde hele 85.6 millimeter fra midnatt til klokken 13 i dag, det vil si 13 timer.

Over 22 grader og minus 1 grad

Temperaturen er i dag oppe i over 22 grader i Agaete og Puerto de Mogan på Gran Canaria, og flyplassen sør på Tenerife.

Lavest temperatur siden midnatt er minus en grad i Izaña høyt opp i fjellet på Tenerife. Veier opp til Teide på Tenerife, Spanias høyeste fjell, ble i går stengt på grunn av islagte veier. Også på La Palma er det is og snø høyest opp i fjellene.

På Gran Canaria har det vært kaldest i San Mateo med 2,3 grader og Cruz de Tejeda med 3,3 grader, begge steder på over 1000 meters høyde.

Dette er calima

I gjennomsnitt er det 20 calimaer per år på Kanariøyene med varighet fra en dag til over en uke.

Klikk her for å se calimabilder

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy.

Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt. Det kan også gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer.

Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Insekter, bakterier og virus

Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.

Dette bør du gjøre under sterk calima

Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.

Under en calima er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig.

Calimaråd fra regjeringen på Kanariøyene

Drikk mer vann enn vanlig, uansett hvor fysisk aktiv du er, og drikk før du kjenner tørsten. Dette er særlig viktig for eldre og kronisk syke, som bør drikke vann minst en gang i timen for ikke å dehydrere.

Ligg unna koffeinholdige drikker, alkohol og drikker med mye sukker.

Ikke spis tunge måltider eller ferdig tilberedt mat, slik som salater med dressing. Spis måltider med mye frukt og grønnsaker, som skylles godt først.

De mest utsatte anbefales å holde seg innendørs på svært varme dager. Alle andre blir anbefalt å holde seg borte fra direkte sollys mellom 12 og 16 på dagen, og å solbade med stor forsiktighet og sammen med andre.

Flere calimaer siden 1980-tallet

Ifølge Aemet har hyppigheten og intensiteten av calimaer på Kanariøyene om vinteren økt siden 1980-tallet.

Forklaringen skal ligge i at antisykloner ved Azorene har flyttet seg mot øst, noe som har medført en dobling i intensitet og hyppighet av calima i det subtropiske området i den østlige delen av Nord-Atlanteren, det vil si der Kanariøyene ligger.

Forandringen i Azorenes antisykloner øker angivelig intensiteten og frekvensen av vinder i Vest-Sahara og nordre Mauritania.

Les også

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Kanariøyene har jevnest temperatur og minst nedbør

ANNONSE

Scorpions spiller i Las Palmas

04.07.2018 20:00

MUSIKK: Det tyske hardrockbandet Scorpions spiller på Gran Canaria Arena i Las Palmas som en del av turneen Crazy World Tour,.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE