Vannforvaltningen på Kanariøyene er en referanse for Latin-Amerika og Karibia

Forvaltningen av vannressurser, og teknologier for å lage ferskvann, er en referanse for Latin-Amerika og Karibia, ifølge en ny rapport.

Rent ferskvann er mangelvare mange steder i verden. Foto: Fotolia

Disse delene av verden har fortsatt utfordringer som Kanariøyene har møtt, står det i rapporten.

Den er skrevet av Inter-American Development Bank (IDB) og Proexca, et offentlig selskap for internasjonalisering av kanariske selskap, som er underlagt Kanariøyenes vitenskaps og økomonidepartement.

Det er den første publikasjonen som er laget av multilaterale organisasjoner spesifikt for Kanariøyene, skriver Proexca i en pressemelding.

Uten trygt vann, blir det ingen utvikling, det kan gå ut over turismen, og det kan bli mye sykdom, blir det understreket.

Gjenbruk av vann til landbruket og ferskvann til turister, er et viktig tema for Latin-Amerika og Karibia, og også for Peru, Equador og Colombia.

Rapporten omtaler blant annet den første avsaltingsanlegget for saltvann som leverte vann til golfbaner fra 1974 på Kanariøyene.

I 2020 ble et avsaltingsanlegg installert i Peru gjennom en avtale mellom den kanariske og den spanske regjeringen, og peruanske myndigheter.

Blant flere vellykkede, kanariske teknologiaspekter som belyses i rapporten, er selskapet Ecos løsning for vann med høyt saltinnhold som føres tilbake til havet i avsaltingsprosessen, som bruker lite energi.

Et filter for å fjerne fluorider fra grunnvann med hjelp av zeolitter, utviklet av Tagua og senteret for teknologisk forskning (CSIC), trekkes også frem i rapporten.

To anlegg basert på filterteknologien er bygd i Etiopia, hvor 14 millioner mennesker risikerer å rammes av fluoridskader i tenner og skjelett.

I Valle de San Lorenzo på Tenerife er det bygd et anlegg for gjenbruk av vann til landbruket som også trekks frem som eksempel på vellykket teknologi fra Kanariøyene.

40 prosent av vannbehovet i regionen dekkes av gjenbruksanlegget.

Avløpsvann fra Santa Cruz de Tenerife føres til anlegget i en 70 kilometer lang rørlinje.

22 000 kubikkmeter av dette vannet blandes daglig med 250 000 kubikkmeter av det øvrige vannet i anlegget for å skape et vann som er velegnet for vanning i regionen.

Vannet selges til redusert pris til bøndene av det offentlige selskapet Balten.

Tags