ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 23. MARS 2017
En dag med uggent vær i Las Palmas. Foto: Hugo Ryvik

Været har forandret seg på Kanariøyene de siste årene

De siste ti årene har været på Kanariøyene, skandinavers klart mest populære solreisemål, forandret karakter, ifølge det spanske værinstituttet Aemets delegat på Kanariøyene, Jesús Agüera.

ANNONSE

Tidligere var det vanlig med mellom fire og ti uværsperioder i løpet av vinteren, tre til fire i desember og resten stort sett i januar.

Les: Vinteren 2016-2017 var litt kaldere og mye tørrere enn normalt

De siste ti årene er det ikke lenger vinteren som er regnsesongen på Kanariøyene, men høsten, påpekte han i forbindelse med at væranalysen for vinteren som gikk ble presentert på onsdag.

Mer vanlig med kortvarig, intens nedbør

En annen forandring er at lett nedbør oftere går over til sterk nedbør i løpet av noen få timer.

Dessuten er det færre uværsfronter som kommer til Kanariøyene fra det spanske fastlandet, disse beveger seg nå lenger nord.

Stadig varmere

Temperaturene har også forandret seg.

Hver måned er stort sett litt varmere enn normalt, men om sommeren er det sjeldnere at temperaturen overstiger 40 grader.

Somrene varer lenger enn tidligere, påpeker Agüera, og vintrene har mer variabel temperatur enn tidligere.

Oftere sanddis om vinteren

Værfenomenet calima, sand som siger inn over Kanariøyene med varme luftstrømmer fra Sahara, var tidligere vanligst om sommeren, men er nå blitt vanligere om vinteren.

Agüera gir ingen forklaring på disse forandringene i klimaet på Kanariøyene, men viser til at det må observeres og studeres over lengre tid før det kan trekkes konklusjoner.

Mye uvanlig vær i vinter

Haglværet som rammet stort sett alle områder av Kanariøyene 18. mars, med minusgrader på høyfjellet, er et eksempel på vær som tidligere har vært svært uvanlig.

Det er heller ikke vanlig med sommertemperaturer på 35-36 grader i mars slik det var 9. mars i lavlandet, bare ni dager før frosten kom i høyfjellet.

Les: Sjeldent værfenomen: Haglvær nesten over alt på Gran Canaria i dag

I tillegg har det vært flere og sterkere calimaer enn vanlig denne vinteren. 

Det voldsomme snøværet på Kanariøyene i februar i fjor, da det kom snø helt ned til 800 meters høyde og snøen ble liggende svært lenge, var også høyst uvanlig

Vanskelig å spå værforandinger på Kanariøyene

Alle værmodeller forutser økende temperaturer i alle områder og redusert nedbør sør i Spania.

På Kanariøyene er det imidlertid  usikkert hva som vil skje fordi det er avhengig av hvordan passatvindene vil oppføre seg, sier Agüera, som hevder at forandringene ikke henger sammen med klimaforandringer.

Aemet spår en varmere enn vanlig vår med normal nedbør på Kanariøyene og i resten av Spania. Frem til 29. mars er det ikke riktig så bra utsikter:

Aemet spår ustabilt vær med regnbyger og nattetemperaturer helt ned imot ti grader og under 20 grader på dagen selv i de normalt varmeste områdene i Mogan kommune sørvest på Gran Canaria.

Les også

Været gikk nesten amok på Kanariøyene i 2016

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Kanariøyene har jevnest temperatur og minst nedbør

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER