ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 16. SEPTEMBER 2017
Lagarto Gigante de Gran Canaria fins bare på Gran Canaria og er de største av Kanariøyenes øgler. De kan bli opptil 80 centimeter lange. Foto: Hugo Ryvik
Lagarto Gigante de Gran Canaria fins bare på Gran Canaria og er de største av Kanariøyenes øgler. De kan bli opptil 80 centimeter lange. Foto: Hugo Ryvik

Utryddelse av Kanariøyenes kjempeøgler truer balansen i økosystemet

På Kanariøyene lever stedegne kjempefirfisler som er viktige for enkelte stedegne veksters overlevelse og den økologiske balansen i naturen, men de er i fare for å bli utryddet.

ANNONSE

Øglene er sårbare for menneskelig aktivitet.

Helt siden de første bosetterne kom til Kanariøyene og tok med seg dyrearter som ikke naturlig hører hjemme her, slik som katter, har øglene blitt redusert i antall. Rovfugler og pinnsvin tar også øglene.

På Gran Canaria har i tillegg California-slanger som har formert seg til et antall på mange tusen og spredd seg til flere områder av øya gjort innhugg i øglebestanden.

Endemisk busk kan bli utryddet

En av de stedegne vekstene som er helt avhengig av øglene er en busk ved navn Orijama (Neochamaelea pulverulenta).

Spredningen av buskens frø skjer utelukkende med hjelp av øglene, skriver det nasjonale, spanske forskningsinstituttet CSIS i en rapport.

CSIS advarer om at det er nødvendig å bevare store øglearter som lever av frukt.

Mange kjedeeffekter

I rapporten, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Ecology, blir det understreket det vil være et alvorlig slag mot Kanariøyenes naturarv hvis kjempeøglene forsvinner. Det vil bli flere kjedeeffekter på det fungerende, økologiske systemet.

Ved å studere geologiske og genetiske data har forskerne påvist at det har vært en dramatisk tilbakegang av den genetiske populasjonen av Orijama i områder hvor kjempeøglene er utryddet, og endringer i den genetiske sammensetningen.

Store øgler fins på fem kanariøyer

Kjempeøgler fins på Gran Canaria (Gallotia stehlini), Tenerife (Gallotia intermedia), El Hierro (Gallotia simony), La Palma  (Gallotia auaritae) og La Gomera Gallotia bravoana).

På de to sistnevnte drives det oppdrett og utveksling av øgler for å bygge opp bestanden.

Les også

Skal redde over 1.000 kjempeøgler på Gran Canaria

171 truede kjempeøgler født på Kanariøyene i høst

Kanariøyer utveksler kjempeøgler med hverandre

2500 kjempeøgler har fått nye hjem på Gran Canaria

Ny slangerekord på Gran Canaria

Slangeinvasjonen på Gran Canaria lar seg ikke stoppe

ANNONSE

Trønderfestival i Puerto Rico

02.03.2020 18:00 - 04.03.2020 18:00

MUSIKK: Trønderfestival i Bora Bora Dansebaren i Puerto Rico
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE