ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 29. MARS 2018
Dette bildet av Kanariøyene ble tatt av Nasas Modis-sattelitt i går. Det brune er sandstøv, det hvite er skyer. Foto: Nasa / Canariajournalen

Utrolig satellittbilde av sandsky over Kanariøyene

Et satellittbilde fra Nasa tatt i går, 28. februar, viser en tett sky av sand fra Sahara ligge over Kanariøyene, et værfenomen som kalles Calima.

Otrolig satellitbild av sanddis över Kanarieöarna

ANNONSE

Calimaen var i går uvanlig tett.  Sikten var helt nede i 1200 meter på Tenerifes nordlige flyplass på grunn av sanddisen, ifølge en Twitter-melding fra det statlige værinstituttet Aemet.

Verdens helseorganisasjon har satt en grenseverdi på 50 mikrogram PM10-partiler per kubikkmeter luft som den maksimale, gjennomsnittlige døgnverdien. Timebaserte målinger i går var oppe i rundt 700 mikrogram på Gran Canaria.

PM10 er partikler med en diameter med opptil 10 mikrometer.

Temperaturen steg som følge av de varme luftstrømmene som brakte sanden til Kanariøyene. I Tasarte vest på Gran Canaria var det oppe i 31,1 grader ved 16-tiden, ifølge Aemets målinger. Puerto Rico i sørvest hadde 29,6 grader på det meste.

Kanariske aviser flommer over av calima-bilder fra gårsdagen.

Klikk her for å se Canariajournalens calima-film fra i går.

På tirsdag og onsdag var det gulvarsel for Calima. Det er det ikke i dag. I dag er calimaen noe lettere, men fortsatt tett.

I morgen er den ventet å letne ytterligere, og temperaturene vil da ligge fem til seks grader lavere enn i går, ifølge Aemet.

Les også

Store deler av Øst-Europa er farget oransje av calima-sand fra Sahara

Tett sanddis på Kanariøyene i dag

Fantastisk Nasa-video viser samspill mellom calima-svevestøv og stormer.

Klikk her for å se Nasa-videoen

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Været har forandret seg på Kanariøyene de siste årene

Været gikk nesten amok på Kanariøyene i 2016

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Sandfenomenet på Kanariøyene

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara.

Begrepet calima brukes når det er en redusert sikt til under fem kilometer sammenfallende med en relativ fuktighet på mindre enn 70 prosent samtidig, skriver det statløige værinstituttet Aemet i sin terminologimanual.

Klikk her for å se calimabilder

Calima fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy. Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt.

Partiklene kan også gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer. Det er særlig mennesker med astma, KOLS, lungefibrose og hjerte- og karsykdommer og som har influensa som er utsatte. 

Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Insekter, bakterier og virus

 Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.

Calimaer fører også med seg næringsstoffer som kan gi økt algevekst i havet.

Dette bør du gjøre under sterk calima

Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.

Under en calima er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig. 

Flere calimaer siden 1980-tallet

Ifølge Aemet har hyppigheten og intensiteten av calimaer på Kanariøyene om vinteren økt siden 1980-tallet.

Forklaringen skal ligge i at antisykloner ved Azorene har flyttet seg mot øst, noe som har medført en dobling i intensitet og hyppighet av calima i det subtropiske området i den østlige delen av Nord-Atlanteren, det vil si der Kanariøyene ligger.

Forandringen i Azorenes antisykloner øker angivelig intensiteten og frekvensen av vinder i Vest-Sahara og nordre Mauritania.

ANNONSE

Calima-varsel

Bildet viser samme motiv med og uten calima. Foto: Hugo Ryvik

Barcelona Dust Forecast Centers støvsimulering har ansvaret for å overvåke og varsle om støv i Nord-Afrika og Europa. 

Calimamodellen Skyron er utviklet av universitetet i Athen, og animerer utviklingen av calimaen de nærmeste 120 dagene.

ANNONSE
ANNONSER