ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 02. AUGUST 2017
Utleieboliger som er registrert som ferieboliger (Vivienda Vacacional) kan henge dette skiltet på veggen. Det fins også andre registreringsalternativer for utleieboliger beregnet på turister, slik som Casa Rural (CR). Foto: Casa Vista Palmeral.
Utleieboliger som er registrert som ferieboliger (Vivienda Vacacional) kan henge dette skiltet på veggen. Det fins også andre registreringsalternativer for utleieboliger beregnet på turister, slik som Casa Rural (CR). Foto: Casa Vista Palmeral.

Utleieforening benekter at bare ti prosent av ferieboligene leies ut lovlig

Foreningen ASCAV, som fremmer interessene til folk som leier ut private ferieboliger på Kanariøyene, nekter for at bare ti prosent leies ut på lovlig vis.

ANNONSE

Turismedepartementet på Kanariøyene gikk i en rapport for år 2016 ut med at bare cirka ti prosent av de over 28.000 ferieboligene på utleiemarkedet var registrert i det sentrale registeret for Vivienda Vacacional (feriebolig), slik loven krever.

Etter at nye statistiske tall som viser en stor økning i utleie av ferieboliger nå foreligger, har pressen gjentatt denne informasjonen. Det har fått Ascav til å reagere.

Peker på en administrativ propp

Foreningen peker på at det er mange som har søkt om registrering, men at den administrative prosessen går svært langsomt. Derfor mener de det er feil å si at bare ti prosent driver på lovlig vis – de som har startet registreringsprosessen må også anses som lovlige, ifølge Ascav.

Det blir vist til at det på Fuerteventura er innvilget 279 lisenser, og er 1.500 som er inne i en registreringsprosess, ifølge øyas turistdepartement. Dessuten at søknadene stabler seg opp på Tenerife, hvor Ascav hevder det tar nesten et år å ferdigbehandle søknader.

Noe tilsvarende skjer angivelig på Lanzarote.

Vil ha møter med øyrådene

Ascav skal ha bedt om møter med hvert enkelt øyråd på Kanariøyene og skal angivelig også be om et møte med Kanariøyenes nyutnevnte turisme-, kultur- og sportsminister, Isaac Castellano, for å skape klarhet i situasjonen og se til at informasjonen som går ut til folket er tydelig og transparent.

Castellano lover å gå i dialog om temaet, skriver La Provincia i dag.

Ascav viser også til at det har blitt avlagt tre dommer mot Kanariøyenes lov om utleie av ferieboliger for brudd på lovmessige prinsipper i provinsretten i det siste, noe som skaper en regulatorisk knock-out-situasjon som eierne av boligene ikke kan holdes ansvarlig for.

Andelen ferieboligturister har gått ned

Foreningen peker også på at andelen turister som overnatter i ferieboliger har gått ned siden 2010 selv om det totale antallet har gått opp:

 I 2010 var det 1.076.471 turister av de de 10.432.046 som kom til Kanariøyene som bodde i ferieboliger, hvilket utgjør 10,32 prosent. Seks år senere var det 1.290.609 som valgte å bo i ferieboliger av et totalt antallet på 14.981.113 turister, hvilket er en andel på 8,61 prosent.

Antallet som overnattet i profesjonell overnattingssteder som hoteller gikk opp fra 8.306.830 i 2010, en andel på 79,62 prosent, til 12.107.719 i 2016, en andel på 80.82 prosent.

Dette beviser at det egentlig ikke er noen boom for ferieboligutleie på Kanariøyene, hevder Ascav.

Går ut mot "alt inkludert"

Det blir også pekt på at rapporten fra Kanariøyenes turistdepartement viser at 4.150.132 turister valgte alt inkludert-alternativer på hoteller i fjor, et alternativ som ifølge Ascav ikke gagner den lokale økonomien og kanariske selskaper.

Turister som bor i ferieboliger bruker betydelig mer penger lokalt.

Ved utgangen av 2016 fantes det 121.847 sengeplasser i ferieboliger på Kanariøyene, 22 prosent av det totale overnattingstilbudet på 545.393.

58.645 av disse ligger angivelig i turistområder, hvor den gjeldende loven sier at det ikke er tillatt å leie ut ferieboliger.

40,1 prosent av ferieboligtilbudet fins på Tenerife, 23,3 på Lanzarote, 18,7 på Gran Canaria, 11,9 på Fuerteventura, 4,1 på La Palma, 1,5 på La Gomera, og 0,7 prosent på El Hierro.

Les også

Ferieboligturister bruker 1.000 euro mer enn hotellturister på reisemålet

ANNONSE

Brothers in Band spiller Dire Straits-musikk i Las Palmas

04.04.2019 21:00

Tributtbandet Brothers in Band spiller Dire Straits-musikk på konserthuset Alfredo Kraus i Las Palmas
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE