Turister som leier via overnattingstjenester leier for 500 millioner euro på Kanariøyene

I motsetning til alt inkludert-turister på hotellene, legger turister som leier ferieboliger via overnattingstjenster som Airbnb og Homeaway igjen mye penger på Kanariøyene, både til overnatting, varekjøp og i restauranter.

På Gran Canaria har både Expedia-eide Homeaway og Airbnb for øyeblikket over 300 annonser for ferieboliger, og Wimdu har nesten 900. En del av boligene er annonsert på flere nettsider samtidig. Foto: Skjermdump fra Homeaway

I 2016 brukte ferieboligturistene 495 millioner euro på å leie ferieboliger på Kanariøyene via disse tjenestene, og det øker i år.

Utleieplattformene fakturerte utleierne 93 millioner euro for sine tjenester, ifølge tall fra den regionale regjeringen på Kanariøyene.

Bruker 85 av 100 euro på Kanariøyene

Ferieboliggjestene bruker vesentlig mye mer penger enn alt inkludert-gjestene i butikker og restauranter i lokalmiljøene.

De kjøper også flere lokalproduserte produkter. 85 prosent av pengene de bruker på ferien havner på Kanariøyene.

Totalt brukte cirka 15 millioner turister på Kanariøyene 16.578 millioner euro i 2016.

Vekst for begge konseptene

Alt inkludert-turisme har imidlertid vært i sterk vekst på Kanariøyene de siste årene. Fra 2015 til 2016 vokste det fra 3,6 millioner turister til 4,2 millioner, en vekst på over 16 prosent, og siden 2010 har veksten vært på 76 prosent.

Nå vokser imidlertid ferieboligutleien også mye:

Fra 2015 til 2016 var økningen i etterspørselen på 25 prosent. I 2016 var det nesten 1,3 millioner.

Disse veksttallene påvirkes også av at antallet turister som ferierte på Kanariøyene økte en hel del fra 2015 til 2016, men veksten for både ferieboliger og alt inkludert er prosentmessig større enn den totale veksten i antallet turister.

Billigere enn å bo på hotell

Prismessig ligger gjennomsnittet for ferieboliger et stykke under hotellprisene. Gjennomsnittsprisen for feriebolig i Las Palmas var 41,94 euro per døgn i 2016.

Til sammenligning lå snittprisene for hotellovernatting i byen på cirka 100 euro.

I Santa Cruz de Tenerife lå gjennomsnittet for ferieboliger på 28,70 euro, i Puerto del Rosario lå prisnivået på 38 euro per døgn, i Santa Cruz de La Palma 24,60 euro, på La Gomera 31,7 euro, i Valverde (El Hierro) 10 euro og i Frontera 75 euro.

Airbnb og Homeaway har størst markedsandel 

De to største utleieplattformene er Airbnb og Homeaway.

Disse to har en markedsandel for ferieboliger på henholdsvis 36 og 25 prosent. 

På Kanariøyene er det imidlertid Wimdu som har flest ferieboliger til leie, for øyeblikket over dobbelt så mange som Airnbnb og Homeaway.

Det fins også en rekke andre slike overnattingstjenester på internett som er spesialisert på formidling av privatutleie, slik som Novasol. VRBO,  Vacationrentals, Housetrip, Flipkey, Homestay, Interhome, Waytostay, Perfectplaces, Vacationroost, Roomorama, 9flats, Vaycayhero, Only-apartments og Bedycasa.