ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 26. AUGUST 2017
Turister bruker mye mer penger til å betale flyreise og opphold i hjemlandet før avgang enn de gjør når de er fremme på Kanariøyene, hvor det meste går til restauranter og suvenirer, til dels også dagligvarer. Foto: Hugo Ryvik

Turister med lav inntekt bruker mest penger på Kanariøyene

De turistene som har lavest inntekt bruker også minst penger per dag på feriereiser til Kanariøyene, men oppholdene varer dobbelt så lenge som de som tjener mye og bruker mer per dag, viser en ny studie.

ANNONSE

Lavinntektsturistene bruker 27 prosent mer penger på reisemålet i løpet av ferieoppholdet enn de som tjener mest.

Pengeforbruket på feriereiser til Kanariøyene for forskjellige inntektsgrupper er kartlagt i en ny studie fra universitetet i La Laguna på Tenerife og det statistiske instituttet på Kanariøyene, Istac.

Studien er basert på statistikk fra 2014, og er publisert i tidsskriftet "Pasos: Revista de Turismo y Patrimonio Cultural".

Mange turister i lavinntektsgruppen

43 av 100 turister er i den laveste inntektsgruppen som tjener mellom 12.000 og 24.000 euro i året, viser studien. Når forbruket for feriereisen fordeles på antall dager, er resultatet at de bruker under 83 euro per dag.

På Kanariøyene er forbruket 44 euro per dag, hovedsakelig på restauranter og dagligvarer. I hjemlandet før avreise til betaling av reise og opphold er det 38 euro per dag i gjennomsnitt.

Reisen skjer hovedsakelig med lavprisselskaper, og oppholdene er i leiligheter og varer i 12 dager i gjennomsnitt.

Middels inntekt: 38 euro per dag på Kanariøyene

Neste inntektsgruppe tjener mellom 24.000 og 48.000 euro i året og utgjør 40 av 100 turister. Disse bruker mellom 74 og 136 euro per dag, i gjennomsnitt 101 euro, på fly og pakker med overnatting og måltider inkludert før avreisen.

På Kanariøyene bruker denne gruppen 38 euro per dag, hovedsakelig på restauranter og suvenirer. De bor for det meste på firestjerners hotell, og oppholdene varer i 8,5 dager i gjennomsnitt.

Få turister med høy inntekt

Dette betyr at bare 17 av 100 turister er i gruppene med høy inntekt i europeisk sammenheng – i norsk sammenheng er definisjonen på høy inntekt en del høyere.

Den første av høyinntektsgruppen tjener mellom 48.000 og 84.000 euro. Disse turistene utgjør 13 av 100.

Forbruket på feriereisene ligger mellom 135 og 222 euro per dag i hjemlandet før avreise, med et gjennomsnitt på 164 euro. Dette blir hovedsakelig brukt på flyreise og overnatting med alt inkludert.

På Kanariøyene er forbruket i gjennomsnitt 42 euro per dag, og pengene går til restauranter og suvenirer. Oppholdene varer i 7,3 dager i gjennomsnitt.

De rike bruker mest per dag

Færre enn to prosent av turistene tjener over 84.000 euro i året. I denne gruppen er det mest bedriftseiere. De bruker mellom 222 og 352 euro før avreise, i gjennomsnitt 265 euro, på reise og opphold med halvpensjon.

På Kanariøyene bruker de 60 euro per dag, for det meste på restauranter. Oppholdene skjer på fire- eller femstjerners hoteller og varer i seks døgn.

0,3 prosent av turistene i denne inntektsgruppen bruker over 343 euro per dag i avreiselandet, i gjennomsnitt 416 euro. På Kanariøyene bruker de 58 euro per dag.

Disse velger alt inkludert-overnatting på fire- eller femstjerners hoteller.

528 mot 360 euro

Av dette kan vi regne oss frem til at turistene som er i lavinntektsgruppen bruker i gjennomsnitt 528 euro på reisemålet i løpet av sine tolv døgn lange opphold.

De i inntektsgruppen over 84.000 euro bruker 360 euro på Kanariøyene i løpet av oppholdet.

Konklusjonen må bli at de med lavest inntekt økonomisk sett er bedre turister for det lokale næringslivet på Kanariøyene enn de med høy inntekt.

Også i sammenligning med inntektsgruppen 48.000-84.000 euro, som bruker 306,6 euro i løpet av ferieoppholdet, er lavinntektsgruppen å foretrekke.

Det gjelder dessuten også i sammenligning med mellomgruppen på 24.000-48.000 euro, som legger igjen 323 euro på Kanariøyene.

27-72 prosent i forskjell

De lokale bedriftene tjener 168 euro mer på lavinntektsturisten enn høyinntektsturisten, hvilket er 27 prosent mer.

De som legger igjen minst penger på Kanariøyene, 48.000-84.000-gruppen, bruker 221,40 euro mindre enn lavinntektsgruppen – det er en forskjell på hele 72 prosent.

Vil færre lavpristurister gavne Kanariøyene?

Førende politikere på Kanariøyene snakker mye om å heve kvaliteten, og dermed også prisnivået på overnattingssteder, for å tiltrekke seg rikere turister som har bedre råd.

Hvis vi legger denne undersøkelsen til grunn, kan det gi høyere inntekter for hoteller med høy standard, men det vil være en stor ulempe for lokalt næringsliv.

Det vil da naturlig nok bli færre turistene som har lav inntekt men oppholder seg lenge og bruker mye mer penger på reisemålet. Rett og slett fordi det blir færre rimelige overnattingsalternativer.

Dette går rett inn i den pågående diskusjonen om Kanariøyene skal basere sin vekst på flere turister eller prøve å bremse antallet og heller få færre med bedre råd, noe som i utgangspunktet er tenkt å gi større inntekter fra turismen med mindre belastning fra turistene.

Les også

Kanariøyene har blitt enda mer avhengig av turismen

Hvor mange turister kan Kanariøyene tåle?

2017 kan bli et skjebneår for turismens fremtid på Gran Canaria

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER