ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 28. AUGUST 2018 - SIST ENDRET 29. AUGUST 2018
Lønnsnivået på Kanariøyene har steget til det høyeste noen sinne, men kjøpekraften har likevel falt de siste to årene i likhet med perioden fra 2008 til 2016. Folk får fortsatt stadig mindre å rutte med. Foto: Hugo Ryvik
Lønnsnivået på Kanariøyene har steget til det høyeste noen sinne, men kjøpekraften har likevel falt de siste to årene i likhet med perioden fra 2008 til 2016. Folk får fortsatt stadig mindre å rutte med. Foto: Hugo Ryvik

Tidenes høyeste lønnsnivå, men lavere kjøpekraft på Kanariøyene

Gjennomsnittslønnen på Kanariøyene har i årets andre kvartal steget 1,3 prosent til 1427 euro per måned fra andre kvartal 2017 på Adeccos lønnsoversikt. Det er tidenes høyeste lønnsnivå, men kjøpekraften har likevel falt.

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Tidenes høyeste lønnsnivå, men lavere kjøpekraft på Kanariøyene

Følg oss på Facebook!

Stigende priser gjør at kjøpekraften på Kanariøyene er 0,8 prosent lavere enn den var for to år siden, i juni 2016. Det betyr at folk har i gjennomsnitt 137 euro mindre å rutte med per år.

Nest lavest lønnsnivå

Kanariøyene har fortsatt det nest laveste lønnsnivået i Spania etter Extremadura på Addeccos overvåking av jobbmuligheter og jobbtilfredshet (Monitor Adecco de Oportunidades y Satisfacción en el Empleo).

Gjennomsnittet i Spania er 1646 euro, 0,6 prosent opp fra juni 2017 og 1,4 prosent opp fra juni 2016. Også det er tidenes høyeste lønnsnivå.

Madrid er på lønnstoppen med 1945 euro per måned.

Nest dårligste region å jobbe i

Navarra topper listen over de beste regionene å jobbe i med 6,7 poeng i undersøkelsen til Addeco foran foran Balearene og Madrid. 16 variabler er tatt i betraktning i undersøkelsen.

Poengsummen til Kanariøyene har steget med ti prosent på ett år til 5,1 poeng, hvilket gjør at Kanariøyene har gått fra siste til nest siste plass etter Castilla-La Mancha. Poengsummen har steget i elleve spanske regioner.

Kanariøyene tilhører en gruppe på seks regioner som nå har sitt høyeste lønnsnivå noen sinne. En gruppe på sju andre regioner har imidlertid et lønnsnivå som ligger minst to prosent under det historiske toppnivået.

Dårligere kjøpekraft i 15 regioner

Konsumentprisindeksen falt i årene 2014, 2015 og 2016, men har siden hatt en moderat oppgang. Lønnsutviklingen har imidlertid vært svakere. Kjøpekraften har falt i 15 av 17 spanske regioner de siste to årene.

Kun i Asturia (+1,8 prosent) og Navarra (+0,1 prosent) har kjøpekraften steget siden juni 2016.

I forhold til juni 2016 har gjennomsnittslønnen i Spania steget med 1,4 prosent, men kjøpekraften har falt med 2,3 prosent på Adeccos oversikt. Det vil si at folk i gjennomsnitt har 469 euro mindre å rutte med i året enn for to år siden.

I Murcia har folk i gjennomsnitt hele 849 euro mindre å rutte med per år.

Stor nedgang i kjøpekraften frem til 2016

Tall fra det nasjonale, spanske statistikkinstituttet INE som kom i juni, viser at levekostnadene på Kanariøyene steg med 5,5 prosent fra 2008 til 2016.

I samme periode gikk lønnsnivået ned med 0,4 prosent.

Høy andel arbeidsledige

I Adeccos undersøkelse er Kanariøyene nummer tre av regionene som har høyest arbeidsledighet med 21,4 prosent i årets fjerde kvartal.

Extremadura topper listen med 24,9 prosent foran Andalucia med 24,4 prosent.

Gjennomsnittet i Spania er 16,2 prosent. Færrest arbeidsledige, 10,2 prosent, er det i Navarra.

Svært mange langtidsledige

Kanariøyene er nummer tre på listen til Adecco over regionene som har den største andelen arbeidsledige som har vært uten jobb i minst 24 måneder, etter Asturia og Pais Vasco.

På Kanariøyene er denne andelen 40,3 prosent, i Pais Vasco 41,1 prosent, og i Asturia 41,8 prosent. I Spania totalt er andelen 36,3 prosent.

Best ut kommer Balearene med 18,6 prosent.

Bare halvparten får pengestøtte

Kanariøyene kommer også dårlig ut på listen over regionene hvor det er høyest andel av de arbeidsledige som får utbetalt pengestøtte fra staten:

50,1 prosent er fjerde dårligst etter Madrid, Castilla de La Mancha og Pais Vasco. Det er altså bare så vidt over halvparten av de arbeidsledige som får pengestøtte.

Balearene kommer best ut med 79,4 prosent foran Extremadura (regionen med det laveste lønnsnivået og flest arbeidsledige) med 74,5 og Andalucia med 64.8 prosent.

Arbeidsulykker

Arbeidsulykker er også med i undersøkelsen. Der ligger Kanariøyene midt på listen med 67,8 ulykker per 10.000 innbyggere.

Balearene kommer dårligst ut med 89,3, og Cantabria har færrest med 54,2. Gjennomsnittet i Spania er 66,7.

Les også

Gjennomsnittlig alderspensjon på Kanariøyene er drøyt 1000 euro i måneden

Levekostnadene opp 5,5 prosent og lønnsnivået ned 0,4 prosent på Kanariøyene

I Oslo trenger du minst dobbelt så mye penger som i Las Palmas for å ha samme levestandard

En ekte folkepresidents plan for en bedre fremtid for Gran Canaria

Dette er kommunene med høyest og lavest lønnsnivå på Kanariøyene

Kanariøyenes president ber arbeidsgiverne om å betale de ansatte bedre

Nesten halvparten av innbyggerne på Kanariøyene lever på fattigdomsgrensen

ANNONSE

Musikk- og kulturfestival i Santa Brígida

26.04.2019 12:00 - 27.04.2019 22:00

Festival de Música y Cultura Amazigh, en musikk og kulturfestival i bydelen La Atalaya i Santa Brígida
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE