ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. OKTOBER 2019 - SIST ENDRET 06. OKTOBER 2019
Hotell Mirador del Atlanticoved Amadores-stranden hadde angivelig så få gjester at de ble flyttet til et annet hotell. Foto: Ving

Thomas Cook-konkursen fører allerede til stengte hoteller og oppsigelser på Kanariøyene

Dominoeffekten har allerede ført til at hoteller stenger og varsler oppsigelser på Kanariøyene, under to uker etter Thoas Cook-konkursen.

ANNONSE

Det er uvanlig stille og lite folk på hoteller, restauranter, strender og gater på Gran Canaria denne uken, og god plass på parkeringsplasser som vanligvis er fulle, observerer Canariajournalens medarbeidere og kontakter.

Engelskmenn er knapt å se noen steder. Thomas Cook fraktet en firedel av alle turister til Kanariøyene, og det merkes godt når de ikke lenger kommer.

Stengte hotell ved Amadores-stranden

De hardest rammede er hoteller som var svært avhengige av Thomas Cook-kunder.

Slik som hotell Mirador del Atlántico ved Amadores-stranden sørvest på Gran Canaria

Hotellet har 118 rom, men på torsdag var det bare gjester på 20 av disse, skriver den spanske avisen El Pais.

De var så få at gjestene ble flyttt over til et nabohotell, og Mirador de Atlántico ble stengt inntil videre. Nå setter de sin lit til skandinaviske turister, som ventes inn i løpet av de neste to ukene.

Nesten tomt på Sunwing

Hotell Sunwing Seafront var praktisk talt tomt for gjester på fredag, skriver avisen.

Hotell Sentido Gran Canaria Princess i Playa del Ingles har over 400 rom, men på restauranten er det bare gjester på 15 bord som lot seg underholde av en sanger torsdag kveld, ifølge El Pais.

Nicolás Villalobos, direktør for hotellkjeden beCordial Hotels & Resorts, sier til El Pais at 20-25 prosent av kundene kom fra Thomas Cook.

Nesten folketomt

Nordmannen Ben Waatvik har drevet byggefirma på Gran Canaria i mange år. Han har kjørt over 1,4 millioner kilometer (det må være verdensrekord!) rundt omlkring på øya i sin 1996-modell Toyota Landcruiser.

Nå forteller han at det er mange færre biler og folk enn det som er vanlig på denne tiden.

– Det er masse plass på Mogáns restauranter, supermarkeder, og parkeringer. Selv på markedsdagen i Puerto de Mogan var det til en forandring mange ledige parkeringsplasser denne fredagen, sier han.

Stranden i Puerto de Mogán er nesten tom for folk hver dag.

– I Arguineguin kan du også enkelt parkere i gatene. Slik har det ikke vært på 15 år.

Også i Puerto Rico er det bedre plass til biler enn vanlig, selv i vinterferieuken, forteller han, og butikkene i Mogan klager på at det er få kunder.

Stillere i Playa del Ingles

Engelskmannen Nick Russell driver med oppsøkende salg og kjører mye rundt i turistområdene. Han registrerer at det ser veldig stille ut på hotellene nå-

I helgene er Russell platespinner på et utested med britisk publikum i Playa del Ingles, og der r det veldig varierende med gjester å spille musikk for nå, mens det tidligere var fullt hver kveld.  

Kpmmunikasjonssjefen for den kanariske hotellkjeden Lopesan, som har 17 hoteller på Kanariøyene, sier til El Pais at de har veldig lavt belegg nå.

Cordial-hotellene har på sim side hatt 20-25 prosent av sine gjester fra Thomas Cook.

Alle bestillinger som er gjort med Thomas Cook de nærmeste ukene, med unntak av det skandinaviske datterselskapet Ving, som har klart seg ohh driver videre, og det tyske flyselskapet Condor, også et selvstendig datterselskap, som ble reddet av den tyske stat, er borte.

Det Thomas Cook-eide tyske selskapet Neckermann gikk også med i dragsuget.

Får ikke betalt og mangler gjester

Dessuten risikerer mange hoteller og transportselskaper å tape mye av sommerens inntekter fordi Thomas Cook hadde 90 dager betalingsfrist, og gikk konkurs 23. september.

200 hoteller på Kanariøyene er berørt, og 1000 firma i Spania, ifølge myndighetenes estimater.

Hotelleierforeningene har tro på at andre reiseselskap vil fylle en stor del av hulllet etter Thomas Cook, men det største problemet er mangelen på flyruter i og med at Thomas Cooks Airlines fly er del av konkursboet.

Thomas Cook-flyene fraktet også passasjerer som hadde kjøpt reiser av andre reiseselskap, og disse kan nå ikke sende sine kunder ti Kanariøyene heller.

Redd for å niste jobben

Mange ansatte i turismebransjen på Kanariøyene er bekymret for hvordan Thomas Cook-konkursen kan påvirke jobbene deres.

Fire hoteller på Fuerteventura og Lanzarote varslet denne uken oppsigelser som følge av konkursen til Thomas Cook, skriver avisen La Provincia.

Hotell Fuerteventura Princess sør på Fuerteventura  stenges i seks måneder fordi det 688 rom store hotellet knapt har noen gjester, og har søkt myndighetene om å betale ansattes lønninger.

Hotellet har 200 ansatte. Thomas Cook hadde kontrakt på 95 prosent av rommene.

HSA Ficus i Costa Teguise, Lanzarote har angivelig også søkt om lønnstøtte fra myndighetene i to måneder for sine 50 ansatte..

H10 Lanzarote Princess i Playa Blanca med 800 senger, har fått belegget redusert til 55 prosent. Arbeidsstyrken på 150 personer skal angivelig kuttes med 15 prosent.

HD Beach Resort i Costa Teguise fornyer ikke arbeidskontrakter for nesten halvparten av de 70 ansatte.

En kelner hos restaurant La Ciudadela ved sjøfronten i Playa del Inglés sier til El Pais at det var fullt av gjester forrige uke, og nå er det mest tomme bord, og ikk n eneste engelsk gjest. 

Playa del Ingles er blitt Playa sin Ingleses, ser det ut til.

Tror ikke det blir så ille

José Ángel Ramírez, talsmann for arbeidsgtakerforeningen UGT, påpeker i El Pais at Thomas Cooks markedsandel på 25 prosent ikke betyr at 25 prosent arbeidsplasser kan gå tapt.

Han tror det meste av hullet etter Thomas Cook vil bli fylt umiddelbart.

Både Kanariøyenes regjering og Spanias regjering har lansert sjokkplaner som skal dempe Thomas Cook-effekten og bskytte arbeidsplasser..

Et annet spørsmål av mindre betydning er om Touroperador Thomas Cook-gaten og Touroperador Neckermann-gaten i Maspalomas må skifte navn nå som selskapene er borte fra kartet.

Les ogsa

Thomas Cook-krisen: 500 euro i måneden i støtte til hver rammede arbeider i turistkommuner

300 millioner euro til sjokkplan mot Thomas Cook-krisen i Spania

Thomas Cook-krisen: Arbeidsgiveravgift, moms og turistskatt blir utsatt på Kanariøyene

Hoteller kutter priser opptil 45 prosent på grunn av Thomas Cook-konkursen

Ber om at offentlig selskap opprettes for å redde hoteller i Thomas Cook-krise

Hoteller på Kanariøyene kan ha over 120 millioner euro utestående fra Thomas Cook

Hotellprisene steg på Kanariøyene i august

Ving: Flyene skal gå som planlagt

Ving-eier Thomas Cook er på randen av konkurs

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Hold deg oppdatert!

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • bilder
  • filmklipp
  • tips, råd og advarsler
  • ting som skjer
  • informasjon som kan være nyttig
  • nyheter om Kanariøyene fra andre medier
ANNONSE
ANNONSER