ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 04. NOVEMBER 2017
Solkrem med høy faktor, klær som dekker berørte hudområder, og å unngå solen i de sterkeste soltimene anbefales for å unngå soleksem. Foto: Pixabay
Solkrem med høy faktor, klær som dekker berørte hudområder, og å unngå solen i de sterkeste soltimene anbefales for å unngå soleksem. Foto: Pixabay

Sydenlegens helsetips om solekesem

FAGARTIKKEL: Et problem mange solhungrige turister absolutt ikke ønsker seg når de kommer til solrike og herlige Gran Canaria er soleksem. 

ANNONSE

Om artikkelforfatteren

Dr. Kjell Vaage

Dr. Kjell Vaage driver legekontor i Patalavaca-Arguineguin på Gran Canaria.

Soleksem er en form for solallergi som raskt gir kløe eller eksem etter soling. Det tar langt kortere soltid å utvikle soleksem enn solbrenthet.

Blemmer og hevelser

Soleksem kan vise seg som røde områder med små hevelser og blemmer, eller kun kløe. Det oppstår umiddelbart eller få timer etter soleksponering.

Etter en periode med tilvenning med kortere soltid og solkrem med høyere solfaktor, vil huden gradvis tåle mer av solen. Derfor opplever mange ofte soleksem tidlig i sommerhalvåret.

Problemet forekommer oftest hos unge, men kan like gjerne opptre for første gang hos eldre.

Rødme, hevelse, blemmer og kløe er det mest karakteristiske med soleksem. Det er derimot stor forskjell i hvordan soleksem viser seg hos forskjellige personer.

Varer opptil en uke

Hvis man først har hatt ett utbrudd, vil det neste utbruddet av soleksem se likt ut. Soleksemet vil gjerne vare opptil en uke, og bli borte av seg selv dersom man holder seg unna solen.

Som oftest vil ansiktet bli spart for soleksem, mens V-området på brystet, armer, ben, nakke, (soleksponerte områder) som regel blir påvirket.

Soleksem kan ansees som en allergi mot sollys, og da er det viktig å la huden få hvile for at den skal bli frisk. Det anbefales solkrem med høy faktor, kle seg med klær som dekker hudområdene som er berørt, og å unngå solen i de sterkeste soltimene.

Etter at eksemet er borte, kan man gradvis begynne å eksponere huden for sol igjen, slik at den med tiden blir sterkere.

Reseptfri behandlingsmidler

Hydrokortisonkrem vil dempe eksemet, og brukes gjerne sammen med Antihistaminer for å dempe kløen best mulig. Disse preparatene kan man kjøpe reseptfritt på apotek.

Aloe Vera og kjølende kremer kan også være gode alternativer for å dempe ubehaget i huden.

Dersom eksemet ikke bedrer seg så kontakt lege for å finne ut om det er annen årsak til utslettet.

Fakta om Soleksem

  • Soleksem oppstår umiddelbart eller få timer etter soleksponering.
  • Soleksem er en slags allergi mot sol, som vi unngår ved å beskytte huden mot sterkt sollys.
  • Soleksemet kan vise seg som røde områder med små hevelser og blemmer, eller bare kløe.
  • Det er mulig å venne huden til gradvis å tåle mer sol.
  • Høy solfaktor vil også gi beskyttelse mot soleksem.
ANNONSE

Internasjonal soulfestival i San Agustin

26.07.2019 18:00 - 28.07.2019 22:00

MUSIKK: Maspalomas Costa Canaria Soul Festival arrangeres på San Agustin-stranda sør på Gran Canaria. Gratis inngang.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE