ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 18. DESEMBER 2018
Calima på Gran Canaria mandag morgen. Avstanden til fjelltoppen som skimtes så vidt på bildet er fire kilometer. I klarvær kan man tydelig se kysten tolv kilometer unna og horisonten langt ute i havet. Foto: Hugo Ryvik

Svevestøvet var minst tre ganger tykkere enn grenseverdiene fra Verdens helseorganisasjon i går

Måleverdier viser at sanddisen som lå over Kanariøyene i går lå minst tre ganger over grenseverdiene som er satt av Verdens helseorganisasjon (WHO), og enkelte steder enda høyere.

ANNONSE

Det var særlig sør og østsiden av Gran Canaria og Tenerife som fikk merke sanden i luften som kom inn over Kanariøyene fra Sahara i går. Dette er et værfenomen som kalles calima. På Lanzarote var det også til tider tett sanddis.

Svevestøvet ble tettere enn det værinstituttet Aemet spådde på forhånd.

Se Canariajournalens filmsnutt av biltur i tett calima i mars.

WHOs grenseverdier er 25 mikrogram per kubikkmeterluft i døgngjennomsnitt for PM2,5 partikler, det vil si partikler med en diameter på opptil 2,5 mikrometer, og 50 for PM10-partikler.

I går viste målingene på timebasis over 200 mikrogram PM2,5-partikler på det meste enkelte steder, blant annet i Playa del Inglés.

Det har også vært målinger på over 500, slik som i Arinaga, men dette er sannsynligvis feilmålinger i og med at nærliggende målere viser betydelig lavere verdier, og Arinaga-måleren har vist 512 konstant siden klokken 13 i går.

Ved tidligere tilfeller har det imidlertid vært målt langt over 500 under calimaer, og da er som regel sikten under tre kilometer.

Bedring i dag

I dag har calimaen dempet seg en hel del på de østlige Kanariøyene etter målingene å dømme, men noen få steder, slik som i Las Palmas og Telde på Gran Canaria og Santa Cruz de Tenerife, er det fortsatt over 150 mikrogram PM2,5 og sikten er fortsatt en del redusert mange steder.

Målingene det vises til her er fra miljømyndighetene på Kanariøyenes nettverk av målere for luftkvalitet, som blir presentert på timebasis på deres miljønettsider.

Flere vitenskapelige studier viser nedsatt lungefunksjon for folk forårsaket av høye verdier av PM2,5 og PM1-partikler, også over kortere tid, og større negativ effekt for PM1 enn for PM2,5.

Helseeffekter

Slik beskrives helseeffektene for PM2,5 på nettsidene til World Air Quality Index Project:

51 -100: Moderat.

Luftkvaliteten er akseptabel. For enkelte typer luftforurensninger kan det imidlertid være moderate helseproblemer for et svært lite antall mennesker som er uvanlig følsomme for luftforurensning. Aktive barn og voksne, og personer med respiratoriske sykdommer som astma, bør begrense langvarig utendørs anstrengelse.

101-150: Usunt for følsomme grupper.

Folk i sensitive grupper kan oppleve helsepåvirkninger. De fleste blir sannsynligvis ikke påvirket. Aktive barn og voksne, og personer med respiratoriske sykdommer bør begrense langvarige utendørs anstrengelser.

151-200: Usunt.

Alle kan begynne å oppleve helsepåvirkninger. Folk i sensitive grupper kan oppleve mer alvorlige helseeffekter. Aktive barn og voksne og personer med respiratoriske sykdommer bør unngå langvarige utendørs anstrengelser. Alle andre, spesielt barn, bør begrense langvarige utendørs anstrengelser.

201-300: Svært usunt.

Helsevarsler blir utstedt av myndighetene. Hele befolkningen vil sannsynligvis bli påvirket. Aktive barn og voksne og personer med respiratoriske sykdommer bør unngå all utendørs anstrengelse. Alle andre, spesielt barn, bør begrense utendørs anstrengelser.

300+: Farlig.

Helsevarsler blir utstedt. Alle kan oppleve mer alvorlige helseeffekter Alle bør unngå all utendørs anstrengelse.

Helsemyndighetenes anbefalinger

Helsemyndighetene på Kanariøyene gikk i går ut med en anbefaling til folk i en pressemelding om å holde vinduer og dører stengt, unngå lange opphold utendørs, og ikke gjøre fysiske anstrengelser utendørs.

Støv i pusteapparatet bidrar til å tørke ut luftveiene, og gir i mange mange tilfeller en forverring av tilstander eller symptomer relatert til respiratoriske sykdommer, og for personer med kronisk obstruktiv sykdom, påpeker helsedirektoratet.

Eksponering for sandstøvet kan også forårsake ubehag i brystet, hoste, hjertebank, tretthet eller økt følsomhet mot luftveisinfeksjoner, skriver de videre. Ring 112 hvis luftveisproblemene forverrer seg.

Det anbefales å tørke støv av overflater i hjemmet med en fuktig klut, og å drikke mye vann.

Calimaen beveger seg sørover mot Kapp Verde

En del skandinaver har tidligere meddelt i kommentarfelt på Canariajournalens Facebook-sider at de er så plaget av calima at de vil slutte, eller har sluttet å reise til Kanariøyene.

Noen har også skrevet at de heller drar til Kapp Verde av denne grunnen, men der slipper de heller ikke unna calima. Kapp Verde får også sandstøv fra Sahara.

Prognosene fra Barcelona Dust Forecast Center og calima-modellen Skyron tyder på at den pågående calimaen vil sige inn over Kapp Verde senere i uken, og vil dempe seg på Kanariøyene fra i morgen av.

Les mer om calima lenger ned i artikkelen.

Klikk her for å se Canariajournalens calima-film fra mars.

Les også

Nå kommer det sanddis til Kanariøyene igjen

Mye støvforurensing på Kanariøyene i 2017

Det har blitt mindre luftforurensing med sandstøv fra Sahara siden 1980-årene

Meteorolog hevder at Kanariøyenes klima vil forandre seg til det verre

Utrolig satellittbilde av sandsky over Kanariøyene 28 februar 2018

Fantastisk Nasa-video viser samspill mellom calima-svevestøv og stormer.

Klikk her for å se Nasa-videoen

Været har forandret seg på Kanariøyene de siste årene

Været gikk nesten amok på Kanariøyene i 2016

Gult varsel for tett sanddis på Gran Canaria

Tett sanddis på Kanariøyene skal vare i fire dager fra i dag

Tre runder med svevestøv i luften på Kanariøyene i august

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

Gran Canaria har mistet 13 centimeter kystlinje på grunn av stigende havnivå

Sanddisfenomenet på Kanariøyene

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara.

Begrepet calima brukes når det er en redusert sikt til under fem kilometer sammenfallende med en relativ fuktighet på mindre enn 70 prosent samtidig, skriver det statlige værinstituttet Aemet i sin terminologimanual.

Klikk her for å se calimabilder

Calima fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy. Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt.

Partiklene kan også gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer. Det er særlig mennesker med astma, KOLS, lungefibrose og hjerte- og karsykdommer og som har influensa som er utsatte. 

Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Insekter, bakterier og virus

Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.

Calimaer fører også med seg næringsstoffer som kan gi økt algevekst i havet.

PM10 er partikler med en diameter som er mindre en 10 mikrometer, PM2,5 er mindre enn 2,5 mikrometer.

Verdens helseorganisasjon har satt en grense på 50 mikrogram i døgngjennomsnitt for PM10 og 25 mikrogram for PM2,5.

Dette bør du gjøre under sterk calima

Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.

Under en calima er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig. 

ANNONSE

Svevestøvmåling kl. 8 i dag

Slik var måleverdien for partikler i luften kl. 8 i dag, tirsdag 18. desember på et målepunkt i Santa Cruz de Tenerife. Ill: AQICN.

Hold deg oppdatert! Følg Canariajournalen å Facebook.

ANNONSE
ANNONSER