ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. APRIL 2016 - SIST ENDRET 09. APRIL 2022
Mange nordmenn i Spania opplever svarte tv-skjermer for sendinger de har forhåndsbetalt for.

Nordmenn mistet brått norske tv-kanaler på Kanariøyene

Tjenestetilbydere som leverer såkalt iptv over internett har stoppet sendingene. Flere nordmenn på Gran Canaria har dermed mistet sine norske tv-kanaler.

ANNONSE

Det skal være European IPTV/Unistream/tveone som i går sluttet å formidle tv-signaler.

Mange nordmenn på Gran Canaria har kunnet se norske fjernsynskanaler med hjelp av tv-bokser som blir koblet til internett.

Det som behøves er internettilgang og boksen, og du betaler for de kanalene du ønsker å se fra den eller de tilbyderne du velger å bruke..

Flere tilbydere på Gran Canaria

På Gran Canaria er det minst tre selskap som selger slike bokser til nordmenn.

Det er Computer Service og Norske Butikken i Arguineguin, og Nordic HD, som holder til i Alicante og skal ha en representant på Gran Canaria.

Computer Service har lagt ut denne meldingen på Facebook til sine kunder:

«Dessverre er det ikke gode nyheter fra Unistream/tveone, som leverer iptv til dere. Flere iptv leverandører er stoppet, og flere blir undersøkt. Dette er mailen vi akkurat har mottatt (fritt oversatt til norsk av Canariajournalen.no):

Kjære kunde,

På grunn av pågående etterforskning og reguleringer kan vi ikke lenger levere noen kanaler fra tredjeparter, med mindre det fins en aktiv avtale mellom innholdsleverandøren (kanaleieren) og tredjeparten (deg). Vi kan ikke gjenopprette dine tjenester hvis du ikke kan legge frem et slikt dokument.

Takk, STS support team»

Andre iptv-kunder har fått denne eposten fra European IPTV (fritt oversatt til norsk av Canariajournalen.no

«Vi har blitt gjort oppmerksomme på noen av kanalene som vi har kringkastet til deg ikke er i tråd med forskjellige juridiske avdelinger i Europa. Vi må derfor stoppe alle aktiviteter til saken er avklart. Vi beklager dypt de inntrufne, og håper å ha redet ut alt i løpet av de neste 10-14 dagene.»

Problemet ser ut til å være formidling av betalingskanaler som de ikke har rett til å formidle.

En del selskaper som leverer iptv-tjenester har angivelig ikke gyldig avtale med norske tv-selskaper eller andre rettighetshavere.

Det blir spekulert i om det er retten til å sende fotballkamper som er opphavet til problemet.

Norske tv-selskap vil stoppe «pirater»

TV 2 og andre tv-kanaler jobber med å stanse den påståtte piratvirksomheten via rettighetsorganisasjonen Stop - Nordic Content Protection, ifølge en artikkel i Klassekampen i vinter.

Det skal være snakk om tusenvis av nordmenn som ser norske tv-kanaler i Spania. Bergens Tidene publiserte i februar en artikkel om temaet.

Dette skriver STOP Nordic på sine nettsider:

"Uautorisert tilgjengeliggjøring av opphavsrettsbeskyttet materiale for allmennheten er strid med åndsverksloven, og straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år. En del streamingteknologier medfører at seere også deltar i distribusjonskjeden, og medvirkning til slik distribusjon er også straffbar."

Canariajournalen.no har stilt Computer Service, Nordic HD og Den norske butikken spørsmål om situasjonen påvirker deres skunder. Slik svarer de:

Temur A. Rakhimov, direktør i Nordic HD

– Selskapet som opptrer under navnene European IPTV, Unistream, Tveone og mange andre navn har havnet i dype, økonomiske problemer, og måtte derfor kutte tv-signalene til sine kunder.

– De økonomiske problemene har ingenting å gjøre med Nordic HD S.L, og vi har ingen relasjon til det selskapet. Vi vil fortsette å levere den beste servicen med best kvalitet til våre kunder.

Fredrik Andersson, Norske butikken

– Vi jobber ikke med noen av selskapene som er nevnt, men med et selskap som heter Danelca. Jeg vet at Danelca betaler til den spanske staten for sine utsendelser.

– Ingen av våre kunder har mistet sine tv-signaler. Til nå fungerer våre tv-sendinger som før uten noe problemer.

Computer Service Support

– Vi har aldri levert noen tv-tjeneste, kunder har betalt direkte til Unistream for sine tv-tjenester. Vi har solgt boksen som gjør at man kan se iptv fra internett.

– Det er kunder på vårt nett som bruker iptv fra mange forskjellige leverandører. Boksen kan brukes til de fleste iptv-leverandører eller til f.eks. Youtube, Mediacenter, Picasa, Web Browsing etc. Kunder har betalt direkte til Unistream for sine tjenester.

– Vi har kun hørt om de selskaper du nevner, men det høres ut som det er flere som vil kunne bli undersøkt.  Vi oppdaterer kunder så godt vi kan via blant annet Facebook og hjemmeside, men har ikke fått noe informasjon direkte fra Unistream.

– Vi leverer Internett på sørsiden av øya via Wimax, og vi har også bygget ut eget 4G/LTE nettverk i San Augustin og Playa de Ingles. I tillegg har vi startet å legge egen fiberkabel i Arguineguin og Puerto Rico.

Pågripelser på fastlandet

Nettavisen Spanien i Dag skriver i en artikkel at flere ansatte i et dansk firma som selger iptv-bokser i Mijas, Fuengirolaola, Idea Data, ble anholdt av politiet 5. april.

Denne informasjonen ligger nå på Idea Datas nettsider av eieren, Lasse Bøgh:

«Mange av Idea datas kunder og Unistream TV-brukere har vært i limbo siden tirsdag, og jeg har ikke vært i stand til å gi noen forklaringer til deg, siden jeg har blitt anholdt for avhør, og ikke har tilgang til e-post eller telefon men jeg vil prøve nå.

Kort, Unistream har vært stengt. Tirsdag var det en stor politiaksjon over hele Spania, noe som medførte at vi på Idea data og FlexNet også ble stengt. Dessverre betyr dette at alle som har vært kunder av Unistream har mistet sine TV-signaer, og det betyr også at eventuelle utbetalinger som er gjort for Unistream er tapt.

TV-boksen du har kan brukes for nesten alle leverandører i markedet, slik at du kan bare ta kontakt med en av dem som har annonsert i bladene, eller du kan finne med et enkelt Google-søk. Så kan de raskt fortelle deg hvordan boksen kan gjøres om til deres system.

Men det beste rådet vi kan gi akkurat nå er å ikke betale for en lang tid med noen, for ingen vet hva som skjer nå.

Jeg har alltid tenkt at jeg ikke gjorde noe galt i å hjelpe mine klienter med en TV, men nå vet jeg plutselig ikke om jeg kan miste alt …»

Berører ikke Slingbox

En del nordmenn bruker en annen løsning for å se norsk tv i utlandet, en Slingbox som kobles til satelittmottageren og bredbåndet i Norge.

Da kan du se de samme tv-kanalene som du abonnerer på i Norge via internett i utlandet.

Slingbox-løsningen er ikke berørt av problemet som er omtalt i denne artikkelen i og med at det er en punkt-til-punkt-løsning for enkeltkunder.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER