Store jordskjelv kan inntreffe på Kanariøyene

Mellom Gran Canaria og Tenerife fins det en stor sprekk i den tektoniske platen som medfører at jordskjelv på over seks grader på Richters skala kan inntreffe.

Den sovende undervannsvulkanen Enmedia ligger mellom Gran Canaria og Tenerife, hvor det også er en lang sprekk i den tektoniske platen. Ill: IGN

Det hevder Luca D’Auria, en ledende autoritet i verden på området, skriver avisen Diario de Avisos.

35 kilometer

Sprekken er minst 35 kilometer lang, hvilket blir ansett som en betydelig størrelse. Når tektoniske plater gnisser mot hverandre kan det skape det som kalles tektoniske jordskjelv. Når de krasjer inn i hverandre kan det skape vulkanisme.

Størrelsen på potensielle tektoniske jordskjelv står i direkte forhold til størrelsen på sprekkene, forteller D’Auria i intervjuet med Diario de Avisos. Han sier videre at de viktigste jordskjelvene på Kanariøyene vil ha episenter i området hvor sprekken ligger.

Det vil si mellom sørøstsiden av Tenerife og nordvestsiden av Gran Canaria.

Kanariøyene er heldigvis et såkalt intraplate-område hvor jordskjelvene oppstår inne i den tektoniske platen, ikke i ytterkantene, det vil si at seismisk aktivitet er mer sjeldent. 

Vulkansk område

På Kanariøyene er det i tillegg vulkaner som kan skape jordskjelv på grunn av at magmaen rører på seg nede i bakken, og på havbunnen i nærheten av sprekken befinner det seg en sovende undervannsvulkan.

Fjellet Teide på Tenerife, også det en sovende vulkan, er for øvrig verdens tredje høyeste vulkan med sin over 8000 meters høyde over havbunnen.

Nytt, seismisk nettverk

Luca D’Auria hadde ansvaret for å overvåke Vesuv, en av verdens farligste vulkaner, mellom 2003 og 2015. Han besøkte Tenerife i forbindelse med dannelsen av Kanariøyenes seismiske nettverk, Red Sísmica Canaria, som er tilknyttet ITER, det offentlige instituttet for teknologi og fornybar energi på Tenerife.

Det seismiske nettverket har som formål å registrere seismisk aktivitet med mer følsomt utstyr enn i dag og utvikle automatiserte metoder for å karakterisere mikroseismikk i sanntid.

Dette skal føre til at tidlig varsling av potensielle vulkanutbrudd på Kanariøyene blir styrket.

15 følsomme seismografer og superdatamaskin som ITER har på Teide skal benyttes til dette. En av disse seismografene var kommet i drift da det nasjonale, geografiske instituttet INE registrerte en sverm med 96 små jordskjelv på Tenerife i oktober.

Det mer følsomme instrumentet registrerte angivelig cirka 400 jordskjelv.

I desember 2015 var det et 5,1-jordskjelv på El Hierro. Det største jordskjelvet hittil på Kanariøyene kom 1. mai 1989 på Tenerife, og hadde en styrke på 5,3. Episentret lå i havet 15 kilometer utenfor Güimar. Ingen skader oppsto på folk eller bygninger.

Liten fare for kjempetsunami

 Forskning.no kan du lese at faren for en kjempetsunami hvis en side av et vulkansk fjell på La Palma kollapser er sterkt overdrevet.