Storbrannen på Gran Canaria: Politiet leter etter brannstifter

Det er hevet over tvil at et menneske har forårsaket skogbrannen som tok en svensk kvinnes liv og rammet 2800 hektar av Gran Canaria, ifølge uttalelser fra øyrådet på en pressekonferanse i går.

Det er svartsvidd og stusselig i de sentrale fjellområdene på Gran Canaria etter brannen. Foto: GES / 112 Canarias

Av: Hugo Ryvik hugo.ryvik@canariajournalen.no

Se film: Svein Olav Haukedal filmet det voldsomme brannforløpet fra Roque Nublo.

Hypotesen er at noen har tent på med vilje i og med at det ikke er funnet noen bevis for at det er naturlige årsaker eller at det er uaktsomhet som ligger bak.

Tre branner stiftet i området tidligere

Ifølge sjefen for skogbrannbrigaden, Juan Carlos Santana, vet de nøyaktig hvor brannen startet. Forløpet de første timene av brannen blir nå studert. Den eneste risikofaktoren som er slått fast er at det går en vei like ved arnestedet.

En faktor som underbygger teorien om en brannstifter, er at det har vært tre tidligere tilfeller av brannstiftelse i det samme området de siste ett og et halvt årene.

– Vi ukelukker ikke at brannen var tent med vilje, og har startet et etterforskningsløp som skal fastslå dette med sikkerhet, sa Santana.

Ifølge øyrådets brannteknikere skal det først slås fast hva som var årsaken til brannen. Deretter skal etterforskerne forsøke å koble dette til en brannstifter. 

Guardia Civils miljøpolitiavdeling Seprona etterforsker brannårsaken i samarbeid med øyrådet på Gran Canaria.

Har fått munnkurv

Brannen startet i fjelkommunen Tejeda på onsdag. Nærmere bestemt i en ravine bak hotellet Parador Nacional de Turismo de la Cruz de Tejeda, som fikk store skader i brannen. Heldigvis var det få gjester, og disse ble raskt evakuert.

En dommer har nå beordret videre etterforskning for å ta rede på hvem som sto bak brannen. Politiet har fått munnkurv for ikke å risikere at etterforskningen hindres.

Den første varslingen om brannen kom fra en privatperson, ifølge Santana. Deretter kom det inn mange meldinger til nødsentralen fra folk som hadde sett røyk i området.

Det ikke lett å oppdage brannen før røyken kommer til en viss høyde, sa Santana. Flammene nådde etter hvert opptil 30 meters høye. Det står overvåkingskameraer i området, men på grunn av topografien må røyken nå en viss høyde før den fanges opp av kameraene.

Svært voldsomt brannforløp

Dette var den voldsomste brannutviklingen som er sett på Gran Canaria på 20 år, sa Santana. I den første delen av innsatsen konsentrerte brannmannskapet om å beskytte befolkningen. Cirka 800 personer ble evakuert.

Undersøkelsene av brannårsaken kom først i gang på lørdag på grunn av værforholdene på fredag. 

Etterslukking, avkjøling og overvåking av brannområdet pågår fortsatt.

Brannen i 2007 ble tent på

Kanariøyenes største skogbrann sommeren 2007 ble tent på med vilje av en skogvokter som ønsket å vise at det var bruk for ham slik at arbeidskontrakten ble fornyet. Rettssaken pågår nå.

I år ble en ung, tysk mann dømt for å ha forårsaket en stor skogbrann på La Palma i fjor ved uaktsomhet. En person som deltok i brannslukkingen omkom.

Den største brannkatastrofen på Kanariøyene inntraff i 1984 på La Gomera. 20 mennesker omkom i brannen.

Storbranner på Kanariøyene siden 2000

  • Gran Canaria (2007): 18.972 hektar
  • Tenerife (2007): 16.820 hektar
  • Tenerife (2012): 6512 hektar
  • La Palma (2016): 4864 hektar
  • La Palma (2000): 3912 hektar
  • La Palma (2009): 3464 hektar
  • Gran Canaria (2017): 2700 hektar
  • La Gomera (2012): 2676 hektar
  • La Palma (2012): 2028 hektar
  • La Palma (2005): 1890 hektar
  • El Hierro (2006): 1466 hektar

 (Kilde: Statistikkinstituttet Istac).

Tags