Storaksjon for å avsløre økonomisk svindel med kinesiske produkter

Skatteetaten i Spania gjennomsøkte på torsdag 61 lagerbygninger for produkter importert fra Kina i elleve regioner, hvorav tre på Kanariøyene, i en stor aksjon mot skattesvindel og svart økonomi.

Blant flere ting som skal være avslørt i operasjon "Dragon" er en utstrakt bruk av kontantbetalinger til forhandlere og distributører for å unngå moms, og på beløp over 2.500 euro, som er maksimalbeløpet som er tillatt i Spania. Illustrasjonsfoto: Hugo Ryvik

Operasjon "Dragon", som den er kalt, dreier seg om svindel med import, distribusjon og salg av varer fra Kina i Spania.

66 selskaper mistenkt

Skatteetaten mistenker at mye av dette blir unndratt beskatning og moms. 66 selskaper ble utsatt for ransakelse.

Lagerbygningene som er gjennomsøkt ligger i Andalucia, Aragon, Asturia, på Balearene, i Castilla y León, Catalonia, Extremadura, Galicia, Kanariøyene, Madrid og Valencia. Disse skal stå for over halvparten av all vareimport til Spania fra Kina i form av tekstiler, sko, leker, små husholdningsartikler og mye annet.

Storaksjonen er gjennomført på grunnlag av skatteetatens kunnskap om svart økonomi fra inspeksjoner og etterforskning som er utført de siste årene, skriver de i en pressemelding.

Over 370 tjenestemenn er involvert i registreringen av varene i varelagrene.

Mistenkelig lav gevinst

Selskapene som er i søkelyset skal ha rapportert driftsresultater som ligger 20 ganger lavere enn det som er anslått for bransjen som helhet, i gjennomsnitt 1,7 prosent.

Flere av selskapene skal ha omsatt for millioner av euro og utvidet forretningsvirksomheten samtidig som de rapporterte inn tap til skattemyndighetene.

I tidligere inspeksjoner skal da ha blitt bekreftet at 70 prosent av salg og innkjøp ble gjort svart.

Salg til privatkunder som ikke ønsket kvittering skal ha blitt gjort svart, og ved salg til firmaer ble det utstedt falske fakturaer som viste høyere kostnader.

Vesentlige kontantbeløp skal ha blitt satt inn på bankkontoer og overført til Kina. Dobbeltfakturering skal også være avslørt.  

Tags