ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 18. AUGUST 2015 - SIST ENDRET 19. AUGUST 2015
Boligeiere i Playa del Ingles og andre turistområder sør på Gran Canaria frykter at de kan bli straffet hardt for å bo for lang tid av året i turistboliger og for å leie ut disse til turister på egen hånd. Foto: Anders Gundersen

Stor uro om bruk og utleie av privatboliger på Gran Canaria

Styrene i flere bofellesskap i Maspalomas sør på Gran Canaria hevder at San Bartolome de Tirajana kommunes nye, generelle reguleringsplan kan føre til bøter og ekspropriering.

ANNONSE

Nå mobiliserer styrene boligeierne mot planen, skriver nyhetsbyrået ATC Press. Planen ligger ute til høring for tiden.

I reguleringsplanen ligger det en fordekt åpning for ekspropriering av leiligheter og bungalower hvor eierne ikke overholder loven om bruk av turismeregulerte boliger, hevder styrene, som skal ha sendt ut informasjonsskriv og annen informasjon om dette til boligeierne.

Utleieloven ligger bak

Bakgrunnen for uroen er en kombinasjon av reguleringsplanen og Kanariøyenes nye lov om utleie av private ferieboliger, som tidligere ikke var regulert og dermed ble ansett som ulovlig.

Utleieloven ble godkjent i mai, og sier at det ikke er tillatt med utleie av boliger til turistformål i områder som er regulert til turisme eller en blanding av turisme og boliger.

Slik utleie er dermed kun tillatt i områder som er regulert til boligformål alene, men kan også tillates i turismeregulerte områder når det blir gjort gjennom operatører, og ikke direkte av boligeierne.

Utleierne må skaffe seg lisens fra myndighetene.

Av kommentarer på sosiale medier går det frem at mange nordmenn som eier bolig på Kanariøyene er usikre på hva loven innebærer, og frykter at de ikke kan leie ut eller bli straffet for feil bruk av boligene.

Ikke lov å bo fast i turistboliger

I utgangspunktet er det ikke lov å bo fast i leiligheter og hus som ligger i områder som er regulert til turisme. Infrastrukturen i turismeregulerte områder blir bygd opp for turisme, og ikke for fastboende, som har svært forskjellige behov.

Flere tidligere turistbygninger på sørsiden av Gran Canaria, særlig i Maspalomas/Playa del Inglés-området, som ligger i San Bartolome de Tirajana kommune, og Puerto Rico, som tilhører Mogán kommune, er imidlertid blitt gjort om helt eller delvis til boligenheter som er solgt til private, eller har en blanding av turistenheter og boenheter.

Disse har eierne angivelig ikke lov å oppholde seg i lenger enn seks måneder av året, ifølge reguleringsplanen, og de kan ikke leies ut til turister direkte av boligeierne, ifølge den nye utleieloven, fordi de ligger i turistområder.

I San Bartolome kommune alene skal det være rundt 17 000 boenheter i turistområder som blir brukt til boliger, ifølge avisa La Provincia. Disse frykter styrene i bofellesskapene kan bli tvangsomgjort til turistformål med støtte i den nye reguleringsplanen.

Kan leies ut gjennom operatør

Hvis de skal leies ut til turister, må det gå gjennom en operatør som tar seg av utleie for hele boligkomplekset. Lovbrudd kan føre til svært høye bøter.

Det er imidlertid en hel del av eierne som bor der lenger en seks måneder av året, og det er mange som leier ut til turister direkte når de ikke selv bor der.

Den nye loven om utleie av ferieboliger har ført til kraftige protester fra utleieforeninger, særlig på dette punktet, og fordi den er så utydelig formulert at det fører til forvirring og usikkerhet.

Kommunen avviser påstandene

På mandag gikk San Bartolome de Tirajana kommune ut med en pressemelding der de benekter at de vil ekspropriere boliger eller blande seg bort i privat bruk og utleie av turistboliger.

Kommunen hevder at det er spredd feilinformasjon som leder til forvirring, uro og kontroverser.

ANNONSE
ANNONSER