ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 06. SEPTEMBER 2017 - SIST ENDRET 07. SEPTEMBER 2017
Kloakkutslipp sør på Gran Canaria som ble kartlagt av myndighetene i en rapport i 2008. Ill: Gobierno de Canarias
Kloakkutslipp sør på Gran Canaria som ble kartlagt av myndighetene i en rapport i 2008. Ill: Gobierno de Canarias

Stor uenighet om kloakkutslipp på Gran Canaria

99 prosent av avløpsvannet på Gran Canaria blir renset før det slippes ut i havet eller gjenbrukes i landbruket, hevder øyrådets president. Kanariøyenes minister for territorialpolitikk påstår at 70 prosent er urenset.

Stor oenighet om avloppsutsläpp i Gran Canaria

ANNONSE

Gran Canarias president, Antonio Morales benektet i går at det er utbredte problemer med rensing av avløpsvann på Gran Canaria.

Nieves Lady Barreto, minister for territorialpolitikk i den regionale regjeringen, sa i dag til Cadenas SER at hun er overrasket over dette utsagnet.

Hevder det er mange uautoriserte utslipp

Hun viser til at departementet har dokumentasjon på at 70 prosent av utslippene er uautoriserte og ikke har en tilstrekkelig grad av rensing.

Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, har også avvist at 99 prosent av avløpsvannet på Gran Canaria blir renset.

Morales har i etterkant av disse utspillene uttalt til kanarisk presse at Barreto og Clavijo "lyver skamløst" i denne saken. 

Utslipp fins på alle Kanariøyene

Barreto hevder at alle Kanariøyene har urensede utslipp, og at den eneste måten å få et korrekt bilde av utslippene er å utrede dette i en rapport.

En slik rapport skal angivelig foreligge snart.

Investerer i tiltak

Morales hevder at en høy grad av avløpsrensing på Gran Canaria er oppnådd på grunn av bevisstgjøring om problemet og investeringer som ble startet på 1980-tallet.

Investeringene pågår angivelig fortsatt ut ifra alderen på renseanleggene, behovet for å ta i bruk ny teknologi og nye behov.

Han viser til at øyrådet for eksempel har realisert energipolitikk gjennom Renovagua-programmet der 22 millioner euro er satt av til å ta i bruk fornybar energi i vannsyklusene.

22 millioner kubikkmeter

Vannverket på Gran Canaria er ansvarlig for vannforvaltningen i 17 av Gran Canarias 21 kommuner, og investerer 11 millioner euro hvert år til håndtering av 22 millioner kubikkmeter vann, ifølge Morales.

Dessuten brukes 180.000 euro årlig på vannanalyser, og 100.000 euro til overvåking og kontroll av vann som slippes ut i havet. Investeringsprogrammet skal være oppe i 45 millioner euro totalt.

Store utslippsmengder på Tenerife

På Tenerife er det langt større problemer med utslippene. Der blir det daglig sluppet ut 57 millioner kubikkmeter avløpsvann i havet, ifølge Morales.

Han skal ha bedt regionsregjeringen om å lage en definitiv rapport med vitenskapelig konsensus om hvorvidt utslippene bidrar til oppblomstring av mikroalger, som har vært en stor plage på Kanariøyene i sommer. Dette er det uenighet om i forskermiljøer.

Morales ber også om en definitiv avklaring om eventuelle helseproblemer og en tiltaksprotokoll for alger.

Les også

Krever å få vite om kloakkutslipp gir algevekst på Kanariøyene

Klimaforandring og calima bidrar til algeoppblomstring på Kanariøyene

Dette bør du vite om alger på Kanariøyene

ANNONSE

Internasjonal soulfestival i San Agustin

27.07.2018 18:00 - 29.07.2018 22:00

MUSIKK: Maspalomas Costa CanariaSoul Festival arrangeres på San Agustin-stranda sør på Gran Canaria. Gratis inngang.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE