ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 04. MAI 2012 - SIST ENDRET 05. MAI 2012
Playa Calera på øya Los Lobos ved Fuerteventura ligger utsatt til for oljeutslipp. Foto: Oceana/Carlos Minguell

Stor fare for at oljeutslipp kan nå Kanariøyene

Faen er stor for at eventuelle oljeutslipp mellom Kanariøyene og Afrika vil flyte i land på Kanariøyene, hevder professor i zoologi.

Professor Santiago Hernandez ved universitetet i Las Palmas har over 20 års erfaring i å studere bevegelsene til fiskeyngel og plankton mellom Sahara og Kanariøyene, en erfaring som skal kunne brukes til å forutse oljedrift i havet.

Under en konferanse om miljø i Atlanterhavet på Fuerteventura i dag understreket han at havstrømmenes dynamikk mellom Afrika og Kanariøyene er svært kompliserte, skriver Diariodelanzarote.com.

Hernandez hevder at enhver type partikkel som slippes ut i havområdet mellom Afrika og Kanariøyene, med stor sannsynlighet vil flyte i land på kysten av Kanariøyene.

Det kan skje ikke bare på Fuerteventura, Lanzarote og Gran Canaria, men også de ytre øyene som la Gomera og La Palma.

Det oseanske instituttet ved universitetet i Las Palmas har utviklet modeller som kan brukes til å forutse fiskeyngel og planktons bevegelser i havet med stor nøyaktighet måneder i forveien.

Modellen kan overføres til hvilket som helst annet materiale. Ved et oljeutslipp vil forskerne kunne si hvor mange dager det tar før det nær den kanariske kysten.

Oljeselskapet Repsol ble tildelt lisens 18. mars av den spanske regjeringen til å lete etter olje i ni felt på til sammen 6500 kvadratmeter mellom Kanariøyene og Afrika.

Leteområdet ligger mellom 10 og 61 kilometer fra kysten av Lanzarote og Fuerteventura, og mange er bekymret for at oljevirksomhetene kan gi utslipp som flyter i land på Kanariøyene.

ANNONSE
ANNONSER