Stenger fjellveier på Kanariøyene i påvente av snø og hagl

En strålende morgen flere steder på Gran Canaria gikk snart over i skydekke og nedbør. DANA er på vei: Snø og hagl er meldt i fjellområder, og øyrådet på Gran Canaria har aktivert beredskapsplanen for mandag 29. januar og stenger fjellveier.

Dette er minimumstemperaturene som meldes av Aemet på Kanariøyene i dag
Så kaldt kan det bli: Dette er minimumstemperaturene som meldes av Aemet på Kanariøyene i dag.

Minus 6 grader ble målt høyt oppe i fjellet Teide i Izana i dag, rapporterer det nasjonale værinstituttet Aemet på Twitter. Det ligger snø der i formiddag.

Det er en av de laveste temperaturene som noen sinne er målt i værobservatoriets på Izanas over 100 år lange historie. 

På Gran Canaria har det også vært på minussiden: Minus 0,3 grader i fjellbyen Vega de San Mateo rett etter midnatt. Ved kysten i Maspalomas ble det målt pluss 19,7 grader klokken 10. 

Gulvarsel for snø i dag og i morgen

Det er gult varsel for snø og hagl og i fjellområdene på Gran Canaria, Tenerife og La Palma i dag fra værinstituttet Aemet, og det kan også bli sterk vind.

Gulvarsel for storm, men ikke snø, gjelder også på Lanzarote og Fuerteventura.

I dag har Aemet også endret fra grønt til gult på tirsdag 30. januar for snø og storm i fjellområdene, og storm på  Lanzarote og Fuerteventura.

Utendørsaktiviteter avlyses

Øyrådet anbefaler å avlyse utendørsaktiviteter ved skolesenter i dag, og kunngjør at vei GC-130 er stengt ved krysset mellom GC-130, GC-600 og GC-150 i Los Marteles på grunn av værforholdene. GC-134 og 135 er også stengt.

Flere veier kan bli stengt utover dagen.

Det blir også frarådet å parkere i bunnen av raviner og utørkede elveleier da det kan komme store mengder flomvann.

På Tenerife stenges veiene TF-24, TF-21 og TF-38, meddeler øyrådet.

Regional beredskap aktivert

Den regionale regjeringen på Kanariøyene har sendt ut OBS- melding og aktivert beredskap mot været som kommer.

Det er Gran Canaria, Tenerife og La Palma, som har de høyeste fjellene, som kan få snø og hagl. Andre steder kan det komme en hel del regn.

Værrisikoen kan være høy ifølge, Miguel Angel Rodriguez, som har ansvaret for nød og beredskap i øyrådet på Gran Canaria.

Isdronningen DANA

Værfenomenet som kommer beskrives som lavtrykk som er isolert i høyere områder, og er kjent gjennom akronymet DANA.

Dette oppstår fra tid til annen på Kanariøyene og fastlandet, og er en slags uværslomme som beveger seg over land og vann.

Værfenomenets bevegelser er imidlertid svært uberegnelig – DANA kan komme til å ramme Kanariøyene hardt. Det kan også komme til å stoppe opp i Atlanterhavet før det når øygruppen eller bevege seg bort fra Kanariøyene, og det skjer med svært kort forvarsel for meteorologene.

Sørøst på det spanske fastlandet har DANA denne gangen gitt snøvær, og nå er det altså Kanariøyene som kan få det.

Øyrådet på Gran Canaria ber innbyggerne respektere veisperringene og minner om at det kan vanke bøter på opptil 3000 euro for de som tar seg forbi.

Offentlige rekreasjonsområder og campingområder er også stengt i dag, og det anbefales å avlyse sportsaktiviteter i fjellområder.

Værvarslene tyder på at det kalde været og nedbøren vil fortsette i over en uke fremover.

Tags