ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 06. DESEMBER 2017 - SIST ENDRET 13. MARS 2019
Med en VPN-tjeneste installert, slipper du å se meldingen "Kan kun vises i Norge" og lignende meldinger når du prøver å se sendinger på nett-tv. Du kan sitte på Gran Canaria og se på norske tv-sendinger med vintersport eller finske, danske og islandske sendinger som ikke vises utenfor hjemlandet. Foto: Skjermdump fra NRK

Slik kan du se nordisk tv på Gran Canaria

Det er mange populære tv-programmer som ikke vises utenfor de nordiske hjemlandene. Løsningen på problemet staves VPN.

Så ser du nordisk teve på Gran Canaria

ANNONSE

Hvis du  tror at livet i solen blir kjedelig uten nordisk tv, kan du bruke en VPN-tjeneste (virtuelt privat nettverk) som lar deg velge hjemlandets IP-adresse. Da kan du se innhold som ellers er blokkert for visning i utlandet.

Med VPN kan du også surfe sikrere med anonymitet og personvernbeskyttelse på internett uten å spores av hackere.

VPN har i dag mange leverandører. Tjenesten pleide å være mest brukt av IT-teknikere, men er i ferd med å bli mer vanlig for ordinære datamaskinbrukere.

Gratisutgaver fins

Prisene varierer fra gratis til rundt 500 amerikanske dollar i året, avhengig av blant annet bindingstiden. Noen som har en del begrensninger er gratis, og mange tilbyr en gratis prøveperiode.

De fleste har egne programmer for Mac og Windows, og ofte også mobile apper for iOS og Android.

VPN-leverandøren har flere servere i flere land, og en virtuell tunnel opprettes slik at trafikk fra din datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon på Gran Canaria ser ut til å komme fra Norge, Sverige eller andre land.

Abrakadabra. Etter at du har valgt land og installert VPN-tjenesten du valgte, kan du for eksempel unngå å se meldingen: "Innholdet kan ikke vises utenfor Norge".

I tillegg slipper du på bekymre deg for at "Big Brother" vil se "fingeravtrykk" fordi trafikken mellom deg og VPN-serveren er kryptert.

På denne måten kan kommersielle eller kriminelle aktører ikke følge og dra nytte av dine nettpålogginger.

Ikke ulovlig

Det er ikke ulovlig å bruke en VPN-tjeneste for å simulere at du er i et annet land. Det er imidlertid viktig å sjekke vilkårene for avtalen din med for eksempel en filmtjeneste, som kan være i strid med avtaler.

Det er ikke ulovlig, men abonnementet kan bli avsluttet dersom det oppdages. VPN- og streaming-leverandører er fiender som kjemper mot hverandre som katt mot hund. Derfor kan det skje fremtidige forandringer for tjenestene.

Noen VPN-tjenester kan påvirke datamaskinens ytelse, noe som gjør online responstidene tregere.

Hvis du syns at skjermen er for liten, kan du koble datamaskinen til TV-en med kompatible kabler. Avhengig av modell og alder er det nødvendig med en eller to for både bilde- og lydoverføring.

Test hvilken VPN-tjeneste som passer best for deg. Jeg har selv god erfaring med det finske sikkerhetsselskapets F-Secure Freedome på Gran Canaria.

Ti VPN-leverandører

Les også

Film og tv på Gran Canaria

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER