ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 15. JANUAR 2013
En stor andel av befolkningen på Lanzarote er imot oljeutvinning. Foto: Hugo Ryvik

Sju av ti sier nei til oljeutvinning ved Kanariøyene

72,2 prosent av befolkningen på Lanzarote er imot utvinning av olje utenfor Lanzarote og Fuerteventura, viser en fersk undersøkelse.

ANNONSE

Oljeselskapet Repsol har fått lisens av den spanske regjeringen til å prøvebore etter olje i ni blokker som ligger cirka 10-60 kilometer utenfor øyene.

Datasenteret til øyrådet på Lanzarote har nå gjennomført en spørreundersøkelse som avdekker at en overveldende stor andel av befolkningen er negative til dette.

To av ti vil ha oljevirksomhet

Bare to av ti er for oljeutvinningen, sju av ti er imot, og resten har ikke bestemt seg for hva de skal mene om saken.

Av de som er negative sier sju av ti at oljeutvinning ikke er kompatibelt med turisme.

Nesten like mange mener at antallet turister vil gå ned hvis turistene er klar over at det pågår oljeutvinning i området.

Kan ødelegge for turismen

Cirka fire av ti tror at turistindustrien vil bli ødelagt for alltid hvis det blir et større oljeutslipp. Over halvparten tror at den vil bli ødelagt for en stund, men ta seg opp igjen.

Bare en av fire tror at Kanariøyene får fordeler av oljeutvinningen ved at det blir nye arbeidsplasser, økt velstand, skattefordeler, lavere oljepriser og lavere kostnader for energi.

Turisme er nåtid og fremtid, mener presidenten

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, har en rekke ganger i løpet av det siste året gått hardt ut mot oljeutvinning ved Kanariøyene.

Oljeutvinning gir ingen fordeler for Kanariøyene og setter fremtiden på spill, mener han, og refererer til Kanariøyenes modell for turisme, som er bygd opp gjennom flere tiår.

Turisme er nåtid og fremtid, og oljeutvinning truer øygruppens sosialøkonomiske modell, ifølge Rivero.

I sin blogg viste han på søndag til at flere store reiseselskap har uttrykt negative tanker om oljevirksomhet ved Kanariøyene.

Turisme står for 30 prosent av Kanariøyenes brutto nasjonalprodukt (BNP). På Lanzarote og Fuerteventura står turistindustrien for 51 prosent av BNP og 54 prosent av arbeidsplassene.

ANNONSE
ANNONSER