ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 06. JUNI 2017 - SIST ENDRET 16. JUNI 2017
En solid murvegg og en port møter turgåere som har lyst til å gå opp på fjellplatået mellom Puerto de Mogan og Veneguera. Foto: Hugo Ryvik

Samler underskrifter for å få gjenåpnet turvei mellom Puerto de Mogan og Veneguera

Et opprop er startet på Change.org om å gjenåpne en populær turvei mellom Puerto de Mogan og Veneguera sørvest på Gran Canaria.

Samlar in namnunderskrifter för att öppna leden mellan Puerto de Mogan och Veneguera

ANNONSE

Bildeserie: Puerto de Mogan

Flere av Canariajournalens lesere har uttrykt forargelse over at veien for tiden er stengt for både biler og gående. Tidligere har den vært stengt for biler, unntatt autorisert yrkestrafikk, men i snart ett år nå også for fotgjengere.

Årsaken til at veien er stengt med en solid port og gjerder er at selskapet Lopesan, som eier området mellom Puerto de Mogan og Veneguera, holder på med et stort skogplantingsprosjekt i området etter en avtale med øyrådet på Gran Canaria.

Utmerket turområde

Veien går i store slynger oppover en bratt fjellside fra Lomo Quiebre, som ligger like ved det nye Radisson Blu-hotellet og kjøpesenteret i Puerto de Mogan, videre over et platå, forbi en bananplantasje og ned igjen fra platået til Veneguera.

Fra veien går det en sti ut til et fyrtårn med formidabel utsikt ned til Puerto de Mogan, utover havet og mot Tenerife, og andre, fine turstier.

Urgammel eselsti

I oppropet, som er startet av en person ved navn Chris Hobbs, blir det påpekt at det dreier seg om en gammel eselsti, en såkalt Camino Reale, som har blitt brukt av lokalbefolkningen i århundrer, og i nyere tid av tusenvis av besøkende til Puerto Mogan.

Det blir påstått at Lopesan har ignorert lokalbefolkningen og ikke vist hensyn eller respekt for den kanariske arven.

I henhold til spansk lov tilhører ansvaret for disse Camino Reales det lokale, autonome samfunnet. Derfor er stien/veien under Mogan kommunes jurisdiksjon, og ordføreren i Mogan, gjennom administrasjonen, har ansvar for å beskytte og holde stien åpen for fri, offentlig tilgang, blir det vist til.

Videre at Mogan kommune har tillatt Lopesan å stenge veien og ikke lyttet til eller støttet lokalbefolkningen, og dermed har mislyktes i deres juridiske ansvar og plikt.

Foreløpig få underskrifter

I oppropet, som er adressert til ordføreren i Mogan, Onalia Bueno, blir det bedt om at Mogan kommune aksepterer sitt ansvar for å håndheve sin autoritet i forhold til Lopesan og utsteder en ordre om å åpne veien for gående umiddelbart.

Oppropet ble lagt ut på Change.org for en måneds tid siden, og har i skrivende stund bare samlet 202 underskrifter.

Planene for området ikke nevnt i oppropet

Området det gjelder tilhører den vernede naturparken Parque Rural del Nublo. I oppropet blir den pågående skogplantingen med tilhørende grunnarbeider, bygging av vannreservoarer, graving av kanaler og legging av rør ikke nevnt.

Heller ikke nevnt er de foreliggende planene om å gjøre området mer attraktivt for turgåere med merking av turstiene, tilrettelegging for økoturisme, agroturisme og guidede omvisninger med utsalgssteder for lokale matprodukter som honning og frukt, og tilgang for publikum til bygninger og konstruksjoner av historisk, etnografisk og arkeologisk verdi.

Her kan du se en kortfilm om visjonene for området.

Avtalen mellom Lopsan og øyrådet ble inngått i juni 2016 og gjelder nyplanting av hele 497 hektar skog. Avtalen har en varighet på fem år. Disse planene kan du lese mer om her:

Populært turområde i Mogan stengt på grunn av nyplanting av skog

Grønn satsing i kjølvannet av mislykkede hotellplaner

Veneguera Costa Canarias er et 2800 hektar stort område hvor det var meningen å gjøre en enorm turistutbygging med 110.000 sengeplasser på 1990-tallet.

Etter mange runder i rettssystemet ble planene stoppet definitivt med en dom i spansk Høyesterett i 2011. Området ble erklært verneverdig.

I 2014 kjøpte Lopesan de fleste aksjene i Veneguera Costa Canarias fra Banco Santander, og dyrker nå grønnsaker og frukt i Veneguera til selskapets hoteller.

Les også

Puerto de Mogán, en idyllisk turistfavoritt

Atlantis er gjenskapt på havbunnen ved Puerto de Mogan

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Gran Canaria er det tredje største solreisemålet for nordmenn og dansker i sommer

ANNONSE

Utsikt fra fyrtårnet

Denne utsikten over Puerto de Mogan kunne nytes fra fjellplatået over tettstedet før veien ble stengt for gående. Foto: Hugo Ryvik

ANNONSE
ANNONSER