ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 12. AUGUST 2017 - SIST ENDRET 30. APRIL 2022
Hvor mange turister tåler Kanariøyene før de negative effektene blir for store? Kanariøyene fikk cirka 15 millioner turister i 2015 og ligger an til 16 millioner i år. Her fra Anfi-stranden på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Tar til orde for en begrensning av turismen på Kanariøyene

Den kanariske regjeringens mål om å komme opp i 22 millioner turister årlig vil øke miljøproblemene og andre problemer. Derfor må turismen begrenses, skriver det venstreorienterte, politiske partiet Nueva Canarias (NC) i en erklæring.

ANNONSE

Partilederen, Román Rodríguez, mener at det er nødvendig for Kanariøyene å forplikte seg til en bærekraftig, profesjonell turisme basert på kvalitet og økt forbruk for turistene, kombinert med begrensninger på veksten i turismen.

Han etterlyser også flere og bedre ansettelseskontrakter i turistindustrien og at rikdommen den genererer skal bidra til majoritetens velferd.

Global diskusjon om ny turismemodell

I erklæringen blir det vist til at debatten om turismemodellen pågår over hele verden og at flere turistreisemål, slik som Amsterdam, Venezia, Bruges, Catalonia, Euskadi og Balearene har begynt å ta grep for å unngå negative effekter for miljø, kulturarv og sameksistens med innbyggerne.

Balearene innførte som eksempel i forrige uke en lov som setter et tak på antallet sengeplasser for turister på øygruppen, og har satt et mål om å redusere antallet med 120.000.

Nueva Canarias hevder at renovering av utdaterte turistanlegg, forbedring av turiststeder, og diversifisering og kvalifisering er oppgaver som Kanariøyene henger etter på.

Viser til mange negative effekter

Partilederen advarer mot at besettelsen av kvantitet og nye rekorder i antall turister bare leder til negative effekter på natur og urbane miljøer.

Det blir nevnt at det blir mer søppel, en økning av utslippene langs kysten, større forbruk av elektrisitet og vann, mer trafikkproblemer, tilstopning av helsetjenestene og problemer med sameksistens.

Utleieformidlere betaler ikke skatt og ansetter ingen

Partiet hevder også at internettselskapene som formidler utleie av ferieboliger hverken genererer arbeidsplasser eller betaler skatt til Kanariøyene.

Derfor går de inn for å etablere en lov med vilkår for denne sektoren. Dette for å unngå at det ikke betales skatt, at det er manglende kontroll med kvaliteten på overnattingen som tilbys, og hindre at det leies ut ferieboliger på steder som kan skade det daglige livet til fastboende og gi negative effekter for utleien av faste boliger.

Det blir vist til at Airbnb har nesten alle sine ansatte i San Fransisco i USA og skatter til Irland, og bare betalte 55.000 euro i bedriftsskatt i hele Spania i 2016, selv om de omsatte for over 35 millioner euro og hadde 5,4 millioner kunder.

Les også

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

Hevder at kvalitet, prisnivå og regulering kan motvirke turismefobi på Kanariøyene

Demonstrerer mot slavekontrakter i hotellsektoren på Kanariøyene

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER