ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 29. MARS 2013
Politiet i Las Palmas har kun makt til å megle mellom nudister og "de påkledde" som klager på nakenheten. De har ingen mulighet til å gi straff til nudistene. Foto: Hugo Ryvik.

Politiet er maktløse overfor nudister i Las Palmas

Las Palmas kommune har en forordning som forbyr total nakenhet på Canteras-stranden i hjertet av Las Palmas, men de kan ikke ilegge straff. Dermed har forordningen ingen kraft.

ANNONSE

Bli ikke overrasket om du snubler over et nakent menneske eller to på den populære Canteras-stranden i hjertet av Las Palmas i påsken, og tro for all del ikke at det nytter å klage på nakenheten.

Canariajournalen skrev i forrige uke om nakenbråk på hovedstranden i Las Palmas, der nudister stadig vekk havner i krangel med folk som mener at de ikke kan gå nakne.

Ifølge turistpolitiet er folk ofte rasende over nakenheten på stranda, og det kommer rett som det er til svært voldelige situasjoner.

I fjor måtte politiet eskortere to svenske turister bort fra stranda for å beskytte dem mot aggressive mennesker, skriver Laprovincia.es.

Forbud uten kraft

Turistpolitiet er frustrerte over at de ikke får klarhet i hvilket regelverk som gjelder, og hvordan de skal håndtere nakenheten.

Det viser seg at Las Palmas kommune faktisk har et regelverk for strendene som forbyr nudisme, skriver Laprovincia.es.

Problemet er bare at politiet ikke kan straffe de som går nakne, bare prøve å snakke dem til rette.

Nakenklagerne risikerer straff

Hvis nudistene er sta og nekter å kle på seg, er det fint lite politiet kan gjøre med saken.

Når de som er imot nakenheten reagerer kraftig, er det derimot de selv som står i fare for å bli straffet for å forstyrre ro og orden, ikke nudistene.

Ber om mer makt

Protokollen sier at det lokale turistpolitiet skal varsle det nasjonale politiet hvis det oppstår bråk forbundet med nakenhet på strendene, men heller ikke det nasjonale politiet kan straffe nudisme.

Turistpolitiet har nå, gjennom fagforeningen CCOO, bedt om å få en protokoll som gir dem makt til å gripe inn. Det får de neppe, skal vi tro reaksjonene fra talspersoner i Las Palmas kommune.

Nakenforbud er i strid med grunnloven

Turistkommunen San Bartolome de Tirajana prøvde nylig å forby nakenhet på sine strender i Maspalomas, Playa del Inglés og omegn, men fikk motbør i domstolene.

Dermed måtte de tillate at folk kan gå nakne over alt på strendene i kommunen.

Et forbud mot nakenhet vil være i strid med innbyggernes konstitusjonelle rettigheter, ifølge en talsmann fra Las Palmas kommune.

Talsmannen viser til flere rettslige avgjørelser i Spania har slått ned på forsøk på å innføre forbud mot nakenhet.
 
Kommunestyret i Las Palmas anbefaler nudistene å dra til stranden El Confital, som ligger i nærheten av Las Canteras.

ANNONSE
ANNONSER