ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 06. OKTOBER 2019
San Critstobal ligger tett på Atlanterhavet i Las Palmas de Gran Canaria. Foto: El Collecion de Instanses / Cdearuve Commoms-lisens

Planlegger å bygge klimadiker foran bydel i Las Palmas

Las Palmas kommune prosjekterer to dikelignende konstruksjoner foran bydelen San Cristobal for å beskytte mot bølger når havnivået biir høyere.

ANNONSE

San Cristobal er en smal stripe med boliger, barer og butikker på sørsiden av byen som ligger helt ned til sjøkanten, med hovedveien i(GC-1) i ryggen, samt en liten fiskehavn.

Bydelen er litt over en kilometer lang fra ende til annen.

Halvt nedsunkne 

Det er snakk om å bruke halvt nedsunkne, dikelignende konstruksjoner av noe slag foran bydelen for å hindre tidevann og bølger fra å slå inn over gater,torg og bygninger når havnivået blir høyere som følge av klimaendringene, slik FNs klimarapporter beskriver.

Store skader på strandpromenade

Under et uvær i november oversvømte havet helt en gangvei langs sjøkanten i bydelen og skadet denne, skriver avisen La Provincia.

Bølgene har opp gjennom årene gravd ut hulrom under store deler av gangveien, og innbyggerne har lenge etterlyst å få dette reparert.

Kommunen har nå angivelig dette på hastelisten.

Det står også et tårn fra 1600-tallet med militærhistorisk betydning, San Pedro Mártir-tårnet, på grunna ved San Cristobal som trenger beskyttelse.

Blir en varig løsning

Las Palmas kommunes teknikere har angivelig startet på jobben med utforming av dikene, og skal finne en varig løsnig for å beskytte gangveien og bydelen mot havets krefter.

18 centimeters stigning til 2040

Store deler av kystnære strøk i Las Palmas er beskyttet av havnen, Puerto de La Luz og har ikke behov for tiltak mot stigende havnivå foreløpig.

Det er beregnet at havnivået kan stige 18 centimeter innen 2040 i Las Palmas, sier oseanografen Alonso Bilbao til La Provincia.

Ved munningen til havnen i Las Palmas er det registrert en stigning i havnivået på 13,5 centimeter de siste 23 årene, ifølge Alonso.

En gruppe eksperter på forskjellige områder fra universitetet i Las Palmas de Gran Canaria overvåker kontinuerlig Canteras-stranden og havets effekt på natur og mennesker.  

Et av de mest følsomme områdene er et rev som beskytter en del av stranden mot bølger og havstrømmer.

Hvis det en dag oppdages abnorme hendelser her, vil det bli satt i verk tiltak, ifølge kommunen.

Les også

Las Palmas – Mangesidig storby med fantastisk strand

Slik påvirker klimaendringene Kanariøyene

Effektene av klimaforandringer på Kanariøyene: 17 centimeter høyere havnivå, orkaner, ekstrem nedbør, tørke og mer sandpartikler i lufta

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Verdens beste klima: Slik er været gjennom året i Puerto de Mogán

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • bilder
  • filmklipp
  • tips, råd og advarsler
  • ting som skjer
  • informasjon som kan være nyttig
  • nyheter om Kanariøyene fra andre medier
ANNONSE
ANNONSER