Opptil 90 000 lutfattige kanariere kan få garantilønn fra staten

En ordning med garantilønn fra staten til fattige ble vedtatt i kongressen i Spania på fredag.

Garantilønn gir betydelig mer penger å leve på for de fleste enn dagens innsatsstønad, som blir avviklet. ll: Pixabay

Det kan komme 90 000 svært fattige innbyggere på Kanariøyene til gode. Dessuten titusener andre som har en svak økonomisk situasjon uten å være direkte lutfattige.

Myndighetene har beregnet at fire av fem mennesker som lever i absolutt fattigdom, det vil si de som ikke har midler til livsopphold, skal få denne støtten.

Fra sosialstøtte til garantilønn

Blant annet er det 13 500 innbyggere på Kanariøyene som i dag forsøker å overleve på en såkalt innsatsstønad (sosialstønad), som nå skal over på garantilønn.

54 millioner euro går nå til innsatsstønad (PCI). Denne kostnaden vil Kanariøyene nå slippe å ta, i og med at ordningen overtas av garantilønnordningen, som staten betaler.

Vital inntekt

Garantilønnen blir kalt "minimum vital inntekt" ("ingreso minimo vital") av den spanske regjeringen, og har fått akronymet IMV  .

Garantilønnen er ikke en fast sum, men skal dekke forskjellen mellom det mottakerne har av inntekter i form av lønn og annen støtte, og en fastsatt minstesats for livsopphold. Satsen varierer med størrelsen på husholdningene.

Den laveste satsen er på 5538 euro i året for enslige uten barn. Den høyeste satsen er 12 184 euro i året for familier med  to voksne og tre eller flere barn.

Kan ikke eie stort

Mottakerne må helle ikke ha eiendeler utenom bolig som samlet overstiger tre ganger den årlige minstesatsen.

De må være mellom 23  og 65 år gamle, men personer over 18 som forsørger barn, kan også få garantilønn.

Det er ikke bare spanske statsborgere som kan få garantilønn, men også utlendinger som er registrert som fastboende i Spania.

Fra 15 juni blir det mulig å søke om denne støtten.

100 000 får garantilønn automatisk

Den spanske regjeringen planlegger å gi støtten automatisk, uten søknad, til 100 000 familier som i dag mottar støtte for å forsørge barn.

Det er lov å jobbe selv om man mottar garantiinntekt.  Arbeidsledige som mottar garantiinntekt og får jobb, får ikke garantiinntekten avkortet i forhold til jobbinntektene den første tiden de er i jobb.

Evalueres periodisk

Den offentlige administrasjonen skal periodisk evaluere inntekts- og eiendelsstatusen til de som mottar garantilønn, og justerer i forhold til eventuelle endringer.

Inntektene fra foregående år danner  i utgangspunktet beregningsgrunnlaget.

I lys av pandemien, vil inntektene i år også tas i betraktning, men kun i 2020. Hvis inntektene i år faller med minst 50 prosent fra 2019, og inntekten er svært lav, kan det kvalifisere til garantiinntekt.

48 500 husholdninger

Ifølge beregninger fra sosialdepartementet på Kanariøyene, har 48 500 kanariske husholdninger en månedsinntekt på under 398 euro i måneden per person.

Disse vil kunne få garantilønn.

 2,3 millioner mennesker

I hele Spania er det cirka 2.3 millioner som er berettiget til denne ordningen.

Dette vil koste staten tre milliarder euro i året, ifølge sosialminister José Luis Escrivá.

På Kanariøyene ligger det an til at støtte til boligleie videreføres, og ikke erstattes av garantilønnen, men det er ikke avgjort ennå hvilke andre, eksisterende ordninger av sosialstøtte som skal videreføres.

Mer penger til de trengende

Totalt gir garantilønnen 100 millioner euro mer i støtte enn den eksisterende sosialstøtten, som dessuten kun innvilges i opptil to år.

På Kanariøyene kommer alle husholdningsvarianter bedre ut, unntatt enslige uten barn å forsørge, som får litt mindre å leve på.

Dagens ordning gir opptil 682,51 euro i sosialstøtte per måned til familier med minst  seks medlemmer. Garantilønnen gir opptil 1015 euro i måneden til familier med to voksne og minst tre barn.

En familie med to voksne og to barn får opptil 634 euro med den gamle ordningen, og opptil 877 euro i garantilønn, 243 euro mer.

En enslig forsørger med to barn kan få opptil 550 euro i sosialstøtte med den gamle ordningen, og opptil 838 euro i garantilønn.

Tags