ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. MAI 2015
Tetting og tømming av den russiske fiskebåten Oleg Naydenov blir en vanskelig oppgave for Otech på grunn av det store havdypet båten ligger på. Foto: Otech
Tetting og tømming av den russiske fiskebåten Oleg Naydenov blir en vanskelig oppgave for Otech på grunn av det store havdypet båten ligger på. Foto: Otech

Oljeutslippet på Kanariøyene blir forsøkt stoppet neste uke

Det norske selskapet Otech Marine Services skal i midten av neste uke starte arbeidet med å tette åtte lekkasjepunkter som er lokalisert på tråleren Oleg Naydenov.

Tråleren ligger på 2700 meters dyp 27 kilometer utenfor kysten av Maspalomas på Gran Canaria.

Skipet sank 14. april med 1409 tonn drivstoff i tankene, og har forårsaket forurensing av en rekke strender sør og sørvest på Gran Canaria.

Nytt skip med to ROV-er

Et nytt skip, Fugro Saltire, skal erstatte skipet Grampian Surveyor som Otech jobber fra på vrakstedet i dag, ifølge Gerardo Miranda, operasjonsleder for Otech.

Fugro Saltire skal ankomme Gran Canaria i slutten av denne uka, og har med seg to fjernstyrte undervannsroboter (ROV) som skal benyttes i arbeidet.

Svært komplisert oppgave

På grunn av det store dypet skipsvraket ligger på er oppdraget uhyre komplisert, forklarer Miranda i en pressebriefing i dag i regi av det spanske utviklingsdepartementet.

Klikk her for å se en filmsnutt av ROV-en i sving ved vraket

Foreløpig kommer departementet ikke med noe tidsoverslag for tettejobben. Når lekkasjene er tettet, blir neste arbeidsprosess for Otech å tømme drivstofftankene på skipet, etter at ulike alternativer er vurdert.

Bruker to tettebarrierer per hull

Det skal brukes to barrierer: Den første er en oppblåsbar, syntetisk plugg, og den andre er en boks av rustfritt stål, Selve pluggingen er beregnet til å ta to timer for hvert hull.

Før pluggen blir satt på plass, skal det renses rundt hullet og hindringer som står i veien for pluggerobotene skal fjernes. Denne jobben blir gjort av en undervannsrobot fra Grampian Surveyor nå.

Skader skilpadder og fugler

Hittil er det funnet 17 havskilpadder og fugler tilgriset av olje:

  • 3 skilpadder, hvorav to er renset og sluppet fri, og en er inne til vask.
  • 13 stormfugler, hvorav fem døde, en er vasket og sluppet fri, og sju er inne til vask
  • En pelikan, som er inne til vask

Se film av oljeskadet fugl på You Tube.

Klager til EU

Det spanske opprørspartiet Podemos, som hadde på mandag sendte en delegasjon til områdene som er rammet av oljesøl på Gran Canaria, har kunngjort at de vil legge frem utslippskatastrofen for EU-kommisjonen.

Partiet ønsker en grundig belysning av en rekke spørsmål om blant annet mangelfullt oljevern og beredskap, feil i prosedyrene da skipet begynte å brenne i havnen i Las Palmas og ble slept til havs, hvor det sank i et sårbart område, mangel på eget brannmannskap i havnen i Las Palmas.

Spansk påtalemyndighet har allerede satt i gang en etterforskning av disse forholdene for å finne ut om det kan ha skjedd brudd på loven.

ANNONSE

Internasjonal soulfestival i San Agustin

26.07.2019 18:00 - 28.07.2019 22:00

MUSIKK: Maspalomas Costa Canaria Soul Festival arrangeres på San Agustin-stranda sør på Gran Canaria. Gratis inngang.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE