Oljeutslipp fra Vest-Sahara kan ramme Kanariøyene

Erik Hagen, formann i den norske støttekomiteen for Vest-Sahara, hevder at eventuelle oljeutslipp fra marokkanske oljefelt kan bli ført med havstrømmer til Kanariøyene.

Boreskipet Atwood Achiever skal snart starte leteboring utenfor kysten av Vest-Sahara. Foto: Christian Stiebahl / wsrw.org

Western Sahara Research Watch (WSRW) har bedt FN om å stoppe letingen etter olje utenfor kysten av Vest-Sahara.

Det amerikanske oljeselskapet Kosmos Energy og skotske Cairn Energy har varslet at de snart skal starte leteboring etter olje 200 kilometer fra Kanariøyene i Cape Bojador.

Boreplattformen Atwood Achiever, som nå befinner seg i Nigeria, skal angivelig ankomme oljefeltet om to ukers tid, skriver WSRW på sine nettsider.

Kan bli oljeboom

Hagen uttaler til Canariasahora.com at han frykter andre oljeselskap vil følge etter hvis det blir funnet utvinningsbar olje ved Vest-Sahara.

Tidligere har flere oljeselskap trukket seg på grunn av den følsomme politiske situasjonen, og mange frykter at de mindre selskapene som likevel våger seg på oljeleting kan være mindre opptatt av sikkerhet.

Kanariske havstrømmer går normalt i nord-sør-retning mellom Kanariøyene og Marokko og Vest-Sahara, men går i virvler og videre i mange retninger når de når Cape Bojador-området. Et utslipp vil mest sannsynlig gå mot vest, i retning Kanariøyene, ifølge WSRW.

Brudd på internasjonal lov

Hagen understreker at leteaktiviteten innebærer et brudd på internasjonal lov og underminerer fredsprosessen i territoriet.

FN støtter Vest-Saharas rett til selvbestemmelse, og har aldri anerkjent Marokkos okkupasjon på området. Kongedømmet har imidlertid ikke villet gi slipp på området.

Marokko har aldri gjort noe krav på farvannene utenfor Vest-Sahara. Det er et territorium som behandles i FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. 

Venter positive funn

Den marokkanske energiministeren, Abdelqader Amara, gikk i dag ut med at landet venter å oppdage «noe positivt» i løpet av cirka tre år, og at det vil redusere landets oljeavhengighet, som i dag er på 97 prosent, skriver nyhetsbyrået Efe.

Genel Energy kunngjorde nylig at de har funnet olje i Sidi Ifni, også det cirka 200 kilometer fra Kanariøyene, men vet foreløpig ikke om oljen er utvinningsbar.

Ifølge Amara er 34 selskap involvert i leting etter olje i Marokko, og de fleste er utenlandske.

Jobber med nye grenselinjer

I sommer ble det gjort kjent at Marokkos marine har etablert en enhet som jobber med å trekke nye grenselinjer i havet, særlig i oljerike områder mellom Kanariøyene og Marokko.

Dagens meridianlinje er en uformell grense som det ikke fins offisielle avtaler om.

Tags