ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 11. FEBRUAR 2018
Oliven  i Temisas på Gran Canaria, som ligger i et viktig olivendistrikt. Fjellbygda har en av Kanariøyenes største olivenoljefabrikk hvor det kun foregår kaldpressing. Foto: Hugo Ryvik
Oliven i Temisas på Gran Canaria, som ligger i et viktig olivendistrikt. Fjellbygda har en av Kanariøyenes største olivenoljefabrikk hvor det kun foregår kaldpressing. Varemerket heter Finca Los Barros. Foto: Hugo Ryvik

Olivendyrkingen ble mer enn tredoblet på fem år på Kanariøyene

På Kanariøyene har dyrkingen av oliven økt med 226 prosent fra 2011 til 2016, da det var oppe i 335 hektar.

Olivodlingen har mer än tredubblats på fem år på Kanarieöarna

ANNONSE

Gran Canaria fører an med 154 hektar olivendyrking i 2016 foran Fuerteventura med 81 og Tenerife med 75 hektar, ifølge en pressemelding fra landbruksdepartementet på Kanariøyene.

422 tonn i 2016

422 tonn olivenolje ble produsert på Kanariøyene i 2016, hvilket er det siste året det foreligger statistikker fra det statistiske instituttet på Kanariøyene, Istac. Tallene for 2017 er ikke klare ennå.

Volumet er ikke stort sammenlignet med det spanske fastlandet og andre deler av Europa, men Kanariøyene satser på småskalaproduksjon av gourmetolje av høy kvalitet for et nisjemarked.

De viktigste olivendistriktene på Gran Canaria er nabokommunene Agüimes, Ingenio og Santa Lucia.

Klikk her for å bilder av olivenoljeproduksjon i Temisas, Agüimes.

På fredag var det blindtest av ekstra virgin olivenoljer fra Kanariøyene, utført av et smakspanel på ti eksperter i Puerto del la Cruz på Tenerife under "Concurso Oficial Agrocanarias 2018" - en offisiell konkurranse der øygruppens beste olivenoljer blir kåret.

19 deltakere

19 produsenter deltar i konkurransen. Åtte er fra Tenerife, sju fra Fuerteventura og fire fra Gran Canaria. Vinnerne kunngjøres først om noen uker, etter at oljene er sendt til analyse hos landbruksdepartementets eget matlaboratorium for å verifisere at det virkelig er ekstra virgin-olje.

Vinneroljene får utmerkelser, og blir markedsført på arrangementer i regi av det kanariske instituttet for matkvalitet gjennom året. I tillegg blir det egne kampanjer for å få mer av oljene inn på hoteller og restauranter.

Oliven blir høstet og presset i perioden fra oktober til desember på Kanariøyene. Øygruppen har en stedegen art, Verdial Canaria, som holder høy kvalitet og har stort særpreg med intens, fruktig aroma av ferske tomater med et hint av mandler, og en harmonisk, balansert og søtlig smak med en litt bitter ettersmak.

Klassifisering av olivenolje

Olivenolje er som oftest gul, men kan ha et grønt skjær i seg. Klassifisering av olivenolje skjer først og fremst i henhold til hvilke egenskaper den ferdige oljen har, slik som innhold og sammensetning av frie fettsyrer, alkoholer og andre stoffer.

Et absolutt krav for å kunne kalles olivenolje, er at den er fremstilt kun av frukt fra oliventrær, og ikke er tilsatt andre oljer, og at utvinningen skjer mekanisk, ikke ved hjelp av kjemisk ekstraksjon.

Jomfruolje (Virgin) er olje utvunnet av olivenfrukten med mekaniske eller andre fysiske metoder. Disse deles inn, alt etter kjemiske og fysiske egenskaper, i forskjellige kvalitetsklasser.

Extra virgin

Fra første pressing, aciditet på under 0,8 prosent, svært god smak.

Virgin

Aciditet på under 2 prosent, god smak.

Olivenolje (Olive)

En betegnelse på blandinger av jomfruolje og raffinert olivenolje, inneholder ikke mer enn 1,5 prosent aciditet. Mangler ofte sterk smak og aroma.

Olivenrestolje (Olive-pomace oil)

Utvunnet kjemisk fra olivenrestene etter fremstilling av den egentlige olivenoljen. Slik olje kan ikke markedsføres som olivenolje i EU eller i Norge.

Lampante-olje

Brukes mest industrielt, kan ikke konsumeres. Ble i gamle dager brukt som lampeolje.

Les også

Flytende gull fra trærne

Temisas, Gran Canarias ukjente perle i sørøst

Nytt olivengull på Gran Canari

Ny olivenrekord på Gran Canaria

ANNONSE

Ekstremløp på 265 kilometer på Gran Canaria

20.02.2019 09:00 - 24.02.2019 12:00

Transgrancanaria HG er et ekstremløp på Gran Canaria der nesten 4000 deltakere fra 68 nasjoner deltar
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE