ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 19. OKTOBER 2016
Bare 36 år gammel er Odd Are Tveit utnevnt til Norges honorære konsul i Las Palmas. Foto: Hugo Ryvik

Odd Are Tveit er utnevnt til Norges nye konsul på Gran Canaria

– Jeg brenner for å få norske firma til å etablere seg her, sier Odd Are Tveit (36) fra Haugesund til Canariajournalen.no. På fredag ble han offisielt utnevnt til Norges nye honorære konsul på Gran Canaria, og er dermed en av tidenes yngste norske konsuler. 

ANNONSE

Den forrige norske konsulen på Gran Canaria, Gry Rustad, gikk av med pensjon i 2014 etter å ha jobbet på konsulatet i 38 år og som konsul fra 2005. Etter at hun gikk av, har visekonsul Lis Ann Sylling styrt skuta.

– Det er en store ære å bli spurt om å bli konsul. Jeg satser på å sitte i stillingen så lenge som mulig, så lenge utenrikstjenesten ønsker å ha meg. Det er litt tidlig å tenke på å slå Gry Rustads rekord, men jeg har ambisjoner om jobbe i konsulatet like lenge, sier Odd Are Tveit.

Seks år på Gran Canaria

Tveit kom til Gran Canaria i 2012, og har etablert selskapet Otech Marine Services S.L., som driver med industrielle dykkertjenester, og Gran Canaria Subsea Base (GCSB) på øya. Otech ble opprinnelig etablert av Odd Are Tveits far i Haugesund i 2005.

Ikke lenge etter at Odd Are Tveit flyttet til Gran Canaria, traff han en kvinne fra Colombia som hadde bodd på Gran Canaria i noen år sammen med sin sønn, og som han etter hvert giftet seg med.

I fjor fikk de et barn sammen, og i dag bor familien på fire sentralt i Las Palmas i nærheten av bydelen Las Arenas.

Gran Canaria er det nye hjemstedet

– Jeg har slått meg til ro på øya for godt, og vil si at jeg nesten er så godt integrert i lokalsamfunnet som jeg kan bli. Det fungerer bra å bo i Las Palmas, hvor vi har skole og barnehage i nærheten av hjemmet, og de fleste vennene og jobbkontaktene jeg omgås er kanariske, forteller han.

Konsulens foreldre er pensjonister og har tanker om å tilbringe mer tid på Gran Canaria. Ut over det er det ingen i Tveits familie som holder til på øya.

Den nye konsulen har et vinnende og kontaktskapende vesen, er glad i å treffe nye mennesker, og har et stort nettverk, noe som kommer godt med i den nye stillingen.

– Jeg ser frem til å få nye, spennende kontakter gjennom konsularbeidet, sier Odd Are Tveit.

Roser visekonsulen

Han forsetter å lede Otechs virksomhet på Gran Canaria. Arbeidet for konsulatet blir for det meste gjort utenom normal arbeidstid, og visekonsulen tar seg av mange av de daglige oppgavene.

– Jeg hadde aldri takket ja til jobben hvis ikke Lis-Ann Sylling hadde vært med på laget. Hun har vært her lenge, og er en svært god støtte for meg. Konsulatet i Las Palmas er veldig godt fungerende, sier Tveit.

Har hjerte for norske næringsdrivende

Odd Are Tveit er allerede i full gang med konsularbeidet på Gran Canaria. Det han er mest opptatt av, er å vise norsk næringsliv hvilke muligheter som fins på Kanariøyene.

– Det står mitt hjerte nært, jeg er veldig engasjert i norske forretningsdrivende. I turismen er nordmenn veletablert, men det er mange andre sektorer på Gran Canaria som kan ha stor interesse for nordmenn.

Konsulen viser til at det for tiden er minst tre-fire norske selskap som har startet prosessen med å etablere seg på Gran Canaria og vil være ferdig i løpet av to-tre måneder, og at flere mellomstore og små bedrifter viser interesse.

Helgeturer til sørsiden av Gran Canaria

I helgene reiser familien ofte til sørsiden av Gran Canaria for å kose seg, som regel til Arguineguin eller San Agustin, hvor det bor venner. Når Tveit er i Arguineguin med familien, passer han på å kjøpe norsk seterrømme. Det har han ikke funnet i butikker andre steder på øya.

– Det er viktig med god rømme til fredagstacoen, vet du.

Tveit har begynt å kjenne hvordan holdningen til reiseavstander har forandret seg siden han bodde i Norge:

Fra Las Arenas-området i Las Palmas til Arguineguin tar det cirka 50 minutter med bil langs motorveien, og til San Agustin cirka 40 minutter. I begynnelsen syntes Tveit at det gikk kjapt.

– Nå kjennes det lengre å reise sørover enn i begynnelsen, jeg må innrømme det. Jeg har nok blitt mer kanarisk på det området.

Bygger verkstedhall i Arinaga

På firmafronten er Odd Are Tveit for tiden engasjert i en ny verkstedhall med kontorer som skal bygges i havnen i Arinaga sørøst på Gran Canaria, hvor Gran Canaria Subsea Base holder til.

Hallen blir på 650 kvadratmeter i grunnflate og 800 kvadratmeter gulvflate, og skal ligge like ved en stor offshore vindturbin som blir testet av Gamesa i havnen, forteller Tveit.

Les også

Enda et norsk industriselskap etablerer seg i Las Palmas

Norske firma ga 10 000 euro til organisasjoner for barn

Ivrer for å føre sammen norske og kanariske firma på Kanariøyene

Legger opp til norsk-kanarisk industrisamarbeid

Norsk firma starter dykkerskole for profesjonelle på Gran Canaria

Norsk subseabase på Gran Canaria er i gang

Norske Saga Subsea etablerer seg på Gran Canaria

Norsk selskap vil etablere stor industrivirksomhet på Gran Canaria

Norsk selskap på Gran Canaria gir 10 000 euro til veldedighet

Norsk selskap skal undersøke sunket tråler på Gran Canaria

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER