ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 27. AUGUST 2017
En av pakkene med kokain som ble fraktet i en seilbåt til Lanzarote. Foto: Guardia Civil

Nytt slag mot kokainsmugling på Kanariøyene

Politiet har slått til mot en bande som angivelig smuglet kokain i store mengder fra Sør-Amerika til Kanariøyene. 470 kilo kokain er beslaglagt.

Guardia Civils såkalte "Miami-operasjon" ble gjennomført på Lanzarote, skriver politistyrken i en pressemelding.

Narkotikaen ble angivelig først smuglet til Kanariøyene, deretter videre til det spanske fastlandet. En del av kokainet skulle angivelig distribueres på Kanariøyene.

17 millioner euro

470 kilo kokain til en anslått markedsverdi på 17 millioner euro er beslaglagt, og seks personer er pågrepet i operasjonen. I tillegg er det tatt beslag i en seilbåt og en båt som var rigget med flere motorer med høy effekt.

Tre boliger er gjennomsøkt, og det skal være funnet store mengder dokumentasjon og avansert elektronikk for kommunikasjon og navigering.

Etterforsket i seks måneder

Etterforskningen startet i februar, da politiet fikk mistanke til en person som hadde en seilbåt og en båt med to kraftige motorer på Lanzarote.

Senere skal politiet ha funnet frem til to andre mistenkte, en spanjol som bodde på Lanzarote og en argentiner som angivelig er medlem av et stort narkotikakartell i Peru. Disse to skal ha reist til Sør-Amerika i april og fraktet angivelig narkotika tilbake til Spania.

Mens narkotikaen ble seilt til Spania, skal overvåkingen og etterforskningen av den antatte sjefen for banden ha fortsatt, og flere personer med tilknytning til banden avdekket. Dette skal ha vært mennesker med lite ressurser som skal ha tatt seg oppgaver knyttet til båtens ankomst.

Dermed var det mindre muligheter for at hovedmannen skulle bli knyttet til den kriminelle aktiviteten, ifølge politiet. Et komplekst krypteringssystem skal ha blitt brukt i kommunikasjonen mellom bandemedlemmene.

Internasjonalt samarbeid

Etterforskerne i Spania koblet inn den amerikanske narkotikabekjempingsetaten DEA, fransk tolletat i Karibia, nasjonalgendarmeriet i Argentina og Europol.

Etter å ha blitt oppbevart i lang tid i Antigua og Barbuda i Karibia, skal kokainet ha blitt smuglet videre i en båt som ble lastet opp nær Venezuela-kysten, Denne ankom angivelig La Santa-kysten på Lanzarote ved daggry den 6. august. Der ble den møtt av Guardia Civil, og mannen fra Peru og en annen mann ble pågrepet.

I båten lå det ifølge politiet 470 kilo kokain som var pakket i sportsbagger.

De arresterte

De arresterte er en 29-år gammel spanjol som politiet tror er leder for operasjonen, og en 54 år gammel mann fra Argentina som eide båten, fraktet narkotikaen og angivelig hadde tre forskjellige falske identitetspapirer og en dom for narkotikasmugling.

Dessuten en 34 år gammel spanjol som skal ha vært mannskap på båten, to 32 år gamle spanjoler og en 39 år gammel spanjol.

Les også

Fant 470 kilo kokain i båt som ankom Lanzarote

Båt med 1,2 tonn kokain er bragt inn til Las Palmas

Elva personer greps för narkotikahandel på Kanarieöarna

Två internationella narkotikanätverk sprängda av polisen på Kanarieöarna

Skip med 2,5 tonn kokain er på vei inn til Las Palmas

Kriminaliteten har ökat i år på Kanarieöarna

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER