Nye oljeflak oppdaget ved Gran Canaria

Myndighetene bekrefter at et lite oljeflak er oppdaget vest for stedet hvor tråleren Oleg Naydenov sank ved Maspalomas på Gran Canaria, og Greenpeace hevder at et fem kilometer langt utslipp strekker seg sørover fra utslippsstedet. 

Greenpeace oppdaget et 4-5 kilometer stort oljeflak som strekkker seg sørover fra utslippstedet på Gran Canaria søndag 26. april. Foto: Greenpace

Det forurensede området vest for utslippsstedet utgjør mindre enn en kvadratkilometer og inneholder mellom 2 og 5 prosent olje, ifølge utviklingsdepartementet på Kanariøyene.

Greenpeace oppdaget i går en cirka fem kilometer lang oljeflekk med høy oljetettet fra et av den kanariske regjeringens helikopter.

Dette er en bekreftelse på at skipsvraket, som ligger på 2700 meters dyp, fortsatt lekker olje. Greenpeace krever økt innsats for bekjemping av utslippet, og en umiddelbar tetting av lekkasjene fra skipet.

Tråleren sank 14. april 24 kilometer utenfor Maspalomas med 1409 tonn drivstoff i tankene etter å ha begynt å brenne i havnen i Las Palmas og blitt slept til havs.

Med hjelp av en undervannsrobot er det oppdaget tre lekkasjepunkter som slipper ut 10 liter olje i timen.

I forrige uke ble seks strender sørvest på Gran Canaria tilgriset av olje.

Disse skal nå være renset.

Det er fare for at utslippene også kan ramme sårbare områder av høy økologisk og biologisk verdi på sørøstkysten av Tenerife og La Gomera på grunn av store virvelstrømmer i havområdene.

Et stort oljeflak ligger nå 370 kilometer sør for Kanariøyene og beveger seg mot Karibia.