ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 24. AUGUST 2017
Det er viktig å respektere de røde flaggene for badeforbud og de gule flaggene som betyr at du må være ekstra forsiktig når du vil bade. Foto: Egil Ryvik
LIvredder fra Røde Kors holder et skarpt øye med badere på Canteras-stranden i Las Palmas. Det er viktig å respektere de røde flaggene for badeforbud og de gule flaggene som betyr at du må være ekstra forsiktig når du vil bade. Foto: Egil Ryvik

Nye drukningsulykker på Kanariøyene

To nye drukningsdødsfall har inntruffet på Kanariøyene denne uken, og hittil i år har over 50 personer omkommet av drukning. Mange bader når det røde flagget er heist.

ANNONSE

På tirsdag druknet en 68 år gammel kanarier ved Quintilla-stranden i Arucas nord på Gran Canaria, og på mandag druknet en dykker i Jandía på Fuerteventura, ifølge informasjon som er publisert på nettsidene til nødsentralen på Kanariøyene.

53 døde

53 personer har omkommet i drukningsulykker på Kanariøyene i år, elleve prosent flere enn på samme tid i fjor. En person er savnet.

Antallet drukningstilfeller har økt enda sterkere, ifølge informasjon fra lederen for en kampanje mot drukning på Kanariøyene ("Kanariøyene, 1.500 km. kyst"), Sebastián Quintana.

Sju av ti personer som har lidd drukningsdøden på øygruppen i år er utlendinger fra ti forskjellige nasjoner. Det er flest tyskere som har druknet, men også mennesker fra Danmark, Finland, Storbritannia, Belgia, Kina, Romania, Cuba, Polen og Spania.deforbud

Blåser i badeforbud

På Facebook-sidene til "Kanariøyene, 1.500 km. kyst" uttrykker Sebastián Quintana særlig bekymring for at det er mange som bader når det røde flagget for badeforbud er heist.

Han er også bekymret for at det er mange drukningstilfeller på Fuerteventura.

Klarer ikke å rope på hjelp

Quintana kaller drukning for "den stille død" fordi det er lite offentlig oppmerksomhet rundt drukningsfarene og fordi den som drukner har mer enn nok med å holde hodet over vann, trekke luft og unngå å få vann i lungene.

Derfor klarer de ikke å rope om hjelp eller tiltrekke oppmerksomhet på andre måter, og det er ikke lett å oppdage at neon er i ferd med å drukne.

Vær oppmerksom

De viktigste rådene for å unngå problemer i havet er å respektere rødt flagg, som betyr badeforbud selv når havoverflaten tilsynelatende ser stille ut, og gult flagg, som betyr at du må være forsiktig og ikke gå dypere enn at vannet rekker deg til midjen.

Følg også med på værmeldingen – hvis det blåser opp, kan det bli utrygt å bade.

Dessuten bør du følge med på flagg og annen varsling om brennmaneter (medusas) – hvis det er maneter av typen portugisiske krigsskip i vannet. Giften kan ikke ta livet av folk, men er så sterk at sjokket av å bli brent kan føre til at du drukner. De røde brennmanetene vi har i Norden er nærmest som myggstikk å betrakte i sammenligning.

Slik takler du understrømmer

Understrømmene kan være lumske på Kanariøyene, og det er knapt noe menneske som klarer å stå imot når de trekker deg utover og under, eller parallelt med stranden.

Et tips når det er bølger er å ligge unna områder der det ikke er bølger. Der er det trolig utadgående, sterke understrømmer som kan dra deg ut i havet.

Hvis du blir dradd utover, er rådet fra Quintana å vente til strømmen er svekket i stedet for å kjempe imot og slite deg ut. Det skjer som regel etter cirka 150 meter.

Da kan du svømme 15-30 meter på tvers av strømretningen, deretter på skrå bort fra strømmen inn mot land.

Les også

Den største dødsfaren på Kanariøyene er tidevannet

Dette er Kanariøyenes farligste strand

Antallet drukningshendelser er nesten doblet på Kanariøyene i år

72 døde av drukning på Kanariøyene i 2016

Tysk kvinna dog i drunkningsolycka på Playa de Mogan 

Utlending døde av drukning i San Agustin på Gran Canaria

Så här kontrollerar du kvaliteten på stränder på Kanarieöarna

Strandliv på Gran Canaria

Fransk turist druknet selv da han reddet sin sønn fra å drukne

ANNONSE

Internasjonal soulfestival i San Agustin

27.07.2018 18:00 - 29.07.2018 22:00

MUSIKK: Maspalomas Costa CanariaSoul Festival arrangeres på San Agustin-stranda sør på Gran Canaria. Gratis inngang.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE