ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. APRIL 2018
La Gomera. Foto: Pixabay
La Gomera. Foto: Pixabay

Ny studie viser at La Gomera kan forsynes 100 prosent med fornybar energi i 2030

Forskere fra universitetet i Kassel, Tyskland og Lappenranta, Finland viser i en studie at La Gomera har potensial til å dekke all energiforbruk med fornybar energi innen 2030, og det med 37 prosent lavere energikostnad enn i dag.

En ny studie visar att La Gomera kan förses med 100 procent förnybar energi innan 2030

ANNONSE

La Gomera ligger like sør for Tenerife og har cirka 21 000 innbyggere.

Det er omtrent dobbelt så mange som på El Hierro, en kanariøy som fungerer som et slags fornybarlaboratorium hvor drøyt 57 prosent av det elektriske forbruket kom fra fornybar energi i årets tre første måneder.

99 prosent skitten kraft i dag

På La Gomera er det imidlertid fossilbasert kraft som dominerer fullstendig med 99 prosent av forbruket. Av fornybar energi har øya bare to små vindturbiner og en del solcellepaneler på boliger, i alt en installert effekt på 22,9 megawatt.

Tre forskere ved de to universitetene i Tyskland og Finland har i tidsskriftet Energy conversion and management publisert resultater fra energistudiene for La Gomera.

Utgangspunktet for studiene er at den regionale regjeringen på Kanariøyene har planer om at La Gomera skal komme opp i 8 megawatt vindkraft og 5 megawatt solkraft frem mot 2030, og at to av fire biler skal være elektriske.

Fem scenarier

Forskerne har laget fem scenarier som vil føre til at La Gomera blir 100 prosent fri for fossile brensler i kraftforsyningen og til andre energibehov innen oppvarming og transport.

Hypotesene er basert på en vekst i forbruket og at et nytt turistkompleks med 800 sengeplasser blir bygd.

Ikke vannkraft

Forskere har med ny vindkraft og mer solkraft i sine scenarier. Til forskjell fra El Hierro, er det ikke kalkulert med et pumpekraftverk med kombinasjon av vind- og vannkraft der vannkraften fungerer som energilager for vindkraften.

I stedet foreslår forskerne at diesel erstattes med biodrivstoff i oljekraftverk for å gi stabilitet til en fornybar kraftforsyning.

Elbilbatterier til energilagring

Det legges også opp til at åtte av ti biler er elektriske og resten går på biodrivstoff, eventuelt hydrogen, særlig tunge kjøretøy som busser og lastebiler.

Da kan tusenvis av bilbatterier kobles til elnettet når bilene ikke benyttes og står innpugget på lagring, og fungere som energilager, ifølge forskerne. På samme måte som mange små datamaskiner i dag kobles sammen over internett og til sammen skaper stor datakraft og lagringskapasitet.

Dette kalles på fagspråket Vehicle to Grid (V2G).

Kostnaden med å gjøre La Gomera 100 prosent fornybar hevder forskerne kan betales ned på mellom 6,7 og 12 år, avhengig av hvilket scenario det regnes på.

Energikostnadene har de beregnet til å bli 37 prosent lavere enn i dag.

Les også

Ny forsinkelse for Gran Canarias vind- og vannkraftverk

PUBLISERT 07. APRIL 2018Chira-Soria-kraftverket. Ned til kysten av Arguineguin blir det en rørlinje til et avsaltingsanlegg for sjøvann. 1. Reservoar for sjøvann. 2. Avsaltingsanlegg. 3. og 6. Kraftlinje til avsaltingsanlegg. 4. Rør for avsaltet vann. Over grønnmerkingen blir det tursti. 5. Pumpestasjon. 7. Soria-dammen. 8. og 9. Kraftstasjon og turbiner (i fjellhuler) og kontrollsentral. 10. Kraftlinje 220 kV til hovednettet. 11. Vannkrets mellom reservoarene. 12. Chira-dammen. Stiplede linjer er installasjoner under marken. Ill: REE / Canariajournalen.no

Ny forsinkelse for Gran Canarias vind- og vannkraftverk

Av Hugo Ryvik <hugo.ryvik@canariajournalen.no>Del på Facebook

Byggestart for et kombinert vind- og vannkraftverk sør på Gran Canaria, Chira-Soria-verket, blir trolig utsatt til etter 2020.

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Følg Canariajournalen på Facebook.

I oktober i fjor sa presidenten for øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, til Canariajournalen at byggingen skulle starte i 2019. Nå ser det ut til at det kan bli etter 2020.

Ba om avklaring

3. april kom det et offisielt svar på et spørsmål som nestlederen i partiet PSOE i Las Palmas, Franquis Sebastián Vera, stilte skriftlig til deputantkongressen den 30. januar om tidspunktet for byggestart og ferdigstillelse, skriver avisen La Provincia.

I svaret står det angivelig at kraftverket ligger inne i planleggingene for perioden 2015-2020, og at konstruksjonen kan påbegynnes etter 2020.

Pumpekraftverk

Det planlagte kraftverket kombinerer vindkraft med vannkraft og er et såkalt pumpekraftverk. Det innebærer at vann renner i rør fra Chira-dammen til Soria-dammen, gjennom vannturbiner som produserer kraft.

Se animasjonsfilm av kraftverket på You Tube. 

I tider med lite kraftuttak, brukes den produserte elektrisiteten til å pumpe vann opp igjen til Chira-dammen. Til daglig er det vindturbiner som skal ta seg av kraftproduksjonen, mens vannkraften kan benyttes når det er lite vind.

Vannreservoaret fungerer dermed som et energilager for vindkraften.

Chira-Soria-kraftverket får en installert effekt på 200 megawatt, og blir Gran Canarias første vannkraftverk. Investeringen er beregnet til 320 millioner euro. Det skal dekke cirka en firedel av kraftbehovet på Gran Canaria.

Kraftverket skal skape 500 arbeidsplasser og 1500 arbeidsplasser i byggefasen, ifølge det offentlige kraftverket Red Eléctrica de España (REE), som står bak anlegget.

Forundersøklelser pågår

I november gjennomførte REE en utvidet den geoteknisk og geologisk undersøkelse for området hvor kraftstasjonen skal bygges for å fastla hvor i terrenget stasjonene skal plasseres i kommunene San Bartolome de Tirajana og Mogán.

REE anslår at analysen, som er kostnadsestimert til 1,5 millioner euro, vil vare cirka ni måneder. Det blir også gjort spesifikke tester for å gi hulene der kraftverket og stasjonene skal plasseres en optimalutforming.

Ved kysten av Arguineguín, hvor et avsaltingsanlegg skal ligge, blir det gjennomført pumpetester av sjøvann for å studerer permeabiliteten.

Les også

En ekte folkepresidents plan for en bedre fremtid for Gran Canaria

Santa Cruz de Tenerife skal ha over 40 ladepunkter for elbiler i løpet av året

Nå går konstruksjonen av Gran Canarias vind- og vannkraftverk ut på anbud

Kanariøya El Hierro kjørte 18 dager i strekk på fornybar energi

Pioneranlegget for vind- og vannkraft på El Hierro gikk 14 millioner i overskudd

273 tomter skal eksproprieres i turistkommuner sør på Gran Canaria

Gran Canaria skal kutte CO2-utslippene med 40 prosent til 2030

Gran Canaria kan spare 1,4 milliarder euro på å legge om til fornybar energi

Kanariøyene kan bli karbonnøytrale innen 2050

ANNONSE

Rally med klassiske biler i Mogan

26.01.2019 08:30 - 26.01.2019 20:00

SPORT: Clásica de Mogán, rundt 40 klassiske biler deltar i løpet
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE