ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 20. OKTOBER 2011
Dette kartet gir en oversikt over undersjøiske kommunikasjonskabler. WACS er den brede, lilla streken, og den med høyest kommunikasjonskapasitet ved siden av ACE. Ill: Wikimedia Commons.

Ny fiberkabel tilkoblet på Gran Canaria

18. oktober ble et knutepunkt for en undersjøisk kabel for telekommunikasjon koblet til på Telde på Gran Canaria. Det betyr billigere og raskere bredbånd for mange.

Den optiske fiberkabelen WACS (West African Cable System) knyter sammen Afrika, Kanariøyene og Portugal. Kanariøyenes hovedknutepunkt for kabelen ligger på Tenerife. 18 oktober ble et knutepunkt på Gran Canaria koblet til.

Det betyr at vi kan komme til å få raskere og billigere bredbåndskommunikasjon på Gran Canaria om ikke så lenge. Systemet skal være i full drift mot utgangen av 2012. Totalt blir kabelen 14 000 kilometer lang.

Kabelen går innom 14 steder fra Sør-Afrika langs Afrika-kysten via Kanariøyene og oppover i Europa til England lengst i nord.

Vodafone på hugget

En av partnerne i symposiet som er med på å bygge ut WACS-systemet er Vodafone. Samme dag som kabelen ble koblet til informerte Vodafones toppsjef i Spania, Francisco Román, at Vodafone har investert 20 millioner euro i året de siste årene i infrastruktur for telekommunikasjon på Kanariøyene. Hittil har de skutt inn 100 millioner euro.

Selskapet går inn for å bryte monopolet som råder på Kanariøyene, skriver Canarias7.es.  Til nå har de fått 860 000 nye kunder på øyene, sa Román et lunsjsymposium.

Per i dag har Vodafone over 30 prosent av markedet på Kanariøyene, og er med det nest størst etter Movistar (som før het Telefonica).

Flere muligheter kommer

En annen høyhastighets undersjøisk fiberkabel er også under utbygging mellom Afrika og Europa, med Kanariøyene som knutepunkt. ACE (Africa Coast to Europe) heter den, og planlagt oppstart er i første halvdel av 2012. Bak denne kabelen står et annet leverandørkonsortium enn WAC.

ACE skal også ha sitt hovedknutepunkt for Kanariøyene på Tenerife. Kabelen starter i Sør-Afrika og går fra Kanariøyene via Portugal før den ender i Frankrike. Den totale lengden blir 17 000 kilometer. Kabelen kom i land på kysten av Frankrike 10. oktober i år.

Alt i alt bør dette innebære en kraftig skjerpet konkurranse på telekommarkedet, mer fart på bredbåndet, og lavere priser for både bredbånd og telefoni for innbyggere og turister på Kanariøyene.

ANNONSE

Koblingspunkter for WACS

 1. Sør-Afrika
 2. Namibia
 3. Angola
 4. Den demokratiske republikken Kongo
 5. Republikken Kongo
 6. Kamerun
 7. Nigeria
 8. Togo
 9. Ghana
 10. Republikken Elfenbenskysten
 11. Kapp Verde
 12. Kanariøyene
 13. Portugal
 14. England

Kapasitet: 5,12 terabit/s.

ANNONSE
ANNONSER