ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. SEPTEMBER 2018 - SIST ENDRET 06. SEPTEMBER 2018
Butikken hvor de tre nordmennene hevder å ha blitt svindlet 30. august ligger i et senter med butikker og restauranter som ligger ved stranden i Puerto Rico (innringet). Innfelt i bildet er utdrag fra bankutskrifter som viser tre belastinger av Kjell Paulsens kredittort. Foto: Hugo Ryvik

Norske turister rundlurt i butikk i Puerto Rico

Kjell Paulsen fra Bergen hevder at han og to av hans venner ble svindlet for over 26.000 kroner da de kjøpte hvert sitt nettbrett som skulle koste 20 euro per stykk i Puerto Rico sørvest på Gran Canaria.

ANNONSE

Paulsen forteller at vennene ferierte i Puerto Rico fra 16. til 30. august. Vennegjengen ble tilbudt nettbrett (7") til 20 euro per stykk i en butikk som ligger like før en rundkjøring i småbåthavnen ved stranden.

– Vi stusset litt på tilbudet, da vi syntes det var litt for bra. Da vi spurte hvorfor det var så billig, svarte de at det var for å trekke til seg kunder. Etter å ha konferert litt, dro vi tilbake dagen etter og ville kjøpe, forteller Paulsen.

Skulle hentes rett før hjemreisen

Kjøpet ble gjennomført og betalt kontant, men nordmennene fikk beskjed om at nettbrettene måtte "settes opp" først, og at dette ville ta noen dager. Det ble avtalt henting dagen før de skulle reise tilbake til Norge.

Nettbrettene var imidlertid ikke klare på den avtalte dagen, og de fikk beskjed om å komme tilbake på avreisedagen.

Denne fremgangsmåten, og det som skjedde videre, er i tråd med svindelopplegg som Canariajournalen tidligere har omtalt i en rekke artikler:

Ble "overkjørt  med snakk

Da nettbrettene skulle hentes, ble det etter det Paulsen forteller "mye styr med mange forklaringer og snakk" slik at nordmennene følte at de ble "regelrett overkjørt".

Det ble angivelig forklart at de måtte betale en sum på tolv euro til den spanske stat som skulle bli refundert i løpet av 48 timer, og at dette måtte betales med kort.

Nordmennene betalte med hvert sitt betalingskort. Kortene ble satt inn terminalen flere ganger fordi ekspeditøren angivelig påsto at det ikke var internettdekning.

– De viste oss at det var slått inn tolv euro, forteller Paulsen.

60 euro ble til 26.000 kroner

Da nordmennene kom hjem og sjekket bankutskriftene, kom sjokket:

Utskriftene fra Paulsens bank viser at kortet hans ble belastet tre ganger til to forskjellige betalingsmottakere, "Virginia Hernandez" og "Bazar Gift Shop, Mogan" med til sammen nesten 11.000 norske kroner. Canariajournalen finner ingen av mottakerne ved søk forretningsregister på Kanariøyene.

De to vennene ble angivelig svindlet for cirka 15.000 kroner til sammen. Deres kort ble belastet to ganger til de samme to mottakere.

Det som skulle koste 60 euro for tre nettbrett endte med andre ord på drøyt 26.000 kroner til sammen, cirka 40 ganger mer.

Paulsen har ingen kvitteringer eller annen dokumentasjon på kjøpet enn bankutskriftene, og forteller at han ikke har noen forhåpning om å få pengene tilbake. Derfor blir forholdet ikke anmeldt.

– Det er jo ikke mye vi kan gjøre fra Norge, men jeg håper denne historien kan hjelpe andre slik at det ikke er flere som går i fellen. Hadde vi lest Canariajounalen før dette, hadde det ikke skjedd.

Flere arrestasjoner i samme butikk tidligere

Butikken hvor nordmennene ble svindlet har vært i søkelyset for påstått svindel flere ganger, og politiet har gått til arrestasjoner samme sted i flere omganger, senest i år, både her og i andre butikker i Puerto Rico og Puerto de Mogán (se lenker til artikler nedenfor).

Programlederne og kameramannen i det norske TV3s programserie "Svindeljegerne" ble våren 2017 regelrett fysisk angrepet av betjeningen i butikken hvor Paulsen nå hevder å ha blitt svindlet.

Slik er svindelopplegget

 • Utenlandske turister tilbys nettbrett eller et annet elektronikkprodukt til en lav pris i elektronikk- og krimskrams-butikker (basarer).
 • Som regel tar selgerne rede på når turistene skal returnere til sine hjemland, og påstår deretter at produktene må klargjøres på en eller annen måte og må hentes kvelden før hjemreisen eller om formiddagen på hjemreisedagen.
 • Betalingen skjer med kort.
 • Kortene belastes med et lang høyere beløp enn det som er avtalt, og blir som regel belastet flere ganger 
 • Kjøperne blir sterkt distrahert i betalingsøyeblikket for at de ikke skal oppdage svindelen.
 • De fleste oppdager ikke at de har blitt svindlet før de er tilbake i sine hjemland etter ferien.
 • Svært få orker å ta på seg bryet, usikkerheten, tidsbruken og kostnadene med å returnere til Kanariøyene for å anmelde forholdet til politiet. Anmeldelse i hjemlandet fører så godt som aldri til noe annet enn henleggelse.
 • Svært få får dekket tapet av kredittkortselskap eller banker.

Guardia Civils råd for å unngå å bli svindlet

Guardia Civil på Gran Canaria har følgende råd å gi når du blir utsatt for butikksvindel:

 • Det er svært viktig at forholdet blir anmeldt til politiet, selv i tilfeller der problemet blir løst før politiet blir kontaktet.
 • Ta vare på mest mulig informasjon. Det er essensielt at du beholder kvitteringer og fakturaer og ber banken eller kredittinstitusjonen om utskrift av belastningene hvis du har brukt kort til å betale.
 • Hvis betaling skjer med kort, skal forretningens personell gjøre transaksjonen foran kunden. Du må aldri slippe kortet ut av syne.

Forbruker Europa anbefaler å bruke kredittkort, ikke debetkort, i utlandet og på nettet. Betaling med debetkort faller utenfor den beskyttelsen som finansavtaleloven gir ved bruk av kredittkort.

Canariajournalens råd

Hvis et elektronikkprodukt sik som nettbrett, mobiltelefon eller kamera blir tilbudt på Kanariøyene til en pris som er betydelig lavere enn hva det koster i Skandinavia, er det grunn til å være ekstra mistenksom og forsiktig. Slike produkter er normalt billigere i Norge, Sverige og Danmark, og det er ingen grunn til å tor at tilbud på slike produkter er bedre enn i Skandinavia.

Hvis du likevel vil eller må kjøpe slike produktet på Kanariøyene, så hold deg til større og mer kjente butikker som driver med slikt - disse finner du som regel ikke i de typiske turistområdene.

Noen eksempler på trygge butikker på Gran Canaria er Worten, som du finner i kjøpesenter i Las Palmas og Atlantico-senteret i Vecindario, Carrefour i Vecindario, Alcampo i Telde (ved siden av Ikea), Media Markt i kjøpesenter i Las Palmas og Terrazamar i Telde (ved motorveien like sør for Las Palmas), varehuset El Corte Inglés i Las Palmas, Visanta i Las Palmas og Crown (fotobutikk) i Las Palmas.

Les også

Nok en nettbrettsvindel i Puerto de Mogán blir etterforsket

Nederlandsk tv-stasjon har laget program om butikksvindel på Gran Canaria

To personer til arrestert for nettbrettsvindel i Puerto Rico

Turister utsatt for nettbrett-svindel på Lanzarote

To menn pågrepet for svindel av turister i butikker i Puerto Rico

Tre personer pågrepet for butikksvindel av en dansk turist i Puerto Rico

Nordmann snodde seg ut av butikksvindel etter å ha lest Canariajournalen

Butikksvindlerne på Gran Canaria slo til igjen: Svenske og nordmann ble rundlurt

To selgere fra butikken hvor TV3s svindeljegere ble angrepet er arrestert

Se TV3s svindeljegere bli truet med våpen på Gran Ganaria

Svensk turist kjøpte nettbrett på Gran Canaria – ble svindlet for 30 000 kroner

Svindler avslører alt: Slik blir nordmenn rundlurt i butikker på Kanariøyene (mest lest i 2016).

To utenlandske personer etterforskes for ny butikksvindel i Puerto Rico

Frekkere blir det ikke: Butikksvindel fortsetter mens etterforskning pågår

Butikkeier på Gran Canaria arrestert for 100.000-kroners svindel av nordmann

Blankt avslag fra bankene for nordmenn som ble rundlurt på Gran Canaria

Erlandsen-svindelen: – Første kjente tilfelle der politiet har grepet inn

Nordmann fralurt over 80.000 kroner i butikk på Gran Canaria

Bande skal ha svindlet over 1000 turister i butikker på Tenerife

Høysesong for svindlere på Kanariøyene – nordmann fralurt 54.000 kroner

Svindel uten ende på Gran Canaria

Slik tar du et oppgjør med butikksvindlere på Gran Canaria

Dette er de vanligste svindeloppleggene på Kanariøyene

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER