ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 04. SEPTEMBER 2019
Boliganlegget Monte Carrera ligger i Loma II i Arguineguin og ble ferdigstilt i 2013 etterfem års byggestopp, men med 37 leilighetene i underetasjen gjenmurt. Nå skal de åpnes, ferdigstilles og selges.
Boliganlegget Monte Carrera ligger i Loma II i Arguineguin og ble ferdigstilt i 2013 etterfem års byggestopp, men med 37 leilighetene i underetasjen gjenmurt. Nå skal de åpnes, ferdigstilles og selges.

Norske skandaleboliger på Gran Canaria skal nå ferdigstilles

Leilighetene i underetasjen til det skandalerammede, norske boligprosjektet Monte Carrera, som ligger i Arguineguin sørvest på Gran Canaria, skal nå ferdigstilles.

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • bilder
  • filmklipp
  • tips, råd og advarsler
  • ting som skjer
  • informasjon som kan være nyttig
  • nyheter om Kanariøyene fra andre medie

I 2007 nektet myndighetene å godkjenne at leilighetene i underetasjen ble ferdigstilt og de ble murt igjen. Slik har dee stått siden.

Leilighetene var da så godt som ferdige til innflytting.

Sameiet har varslet boligeierne

En e-post som Canariajournalen har fått innsyn i ble på søndag 31. august sendt til leilighetseierne i Monte Carrera.

Der står det at selskapet CGF SL, som eier leilighetene i underetasjen og et næringslokale, nylig har "mottatt alle nødvendige tillatelser til å åpne og klargjøre leilighetene".

Videre står det at "alle formaliteter er på plass for å gjenåpne leilighetene".

Kan bli innflyttingsklare i år

Brevet er signert av styreleder i sameiet, Øyvind Jensen. Han bekrefter det siterte innholdet overfor Canariajournalen.

Noen tidsplan for fremdrift og ferdigstilling kan han ikke gi før i neste uke, sier han.

– Jeg håper og tror at de skal bli ferdige i år, sier Jensen, som også er styreleder i selskapet som har kjøpt alle lokalene som skal bli leiligheter i underetasjen.

Les mer om eierforholdene lenger ned i artikkelen.

Lang og kronglete reise

Boligprosjektet ble startet allerede i 2000 av norske investorer og har hatt en kronglete vei mot ferdigstilling:

Byggingen startet i 2003, og leilighetene skulle etter planen være ferdige i 2005.

Klager fra naboer på at bygningene ble laget for høye og hadde en beboelig etasje for mange, tre i stedet for to, kom inn til kommunen.

Det forekom også korrupsjonsanklager mot kommunens ordfører den gangen.

I 2006 var alle leilighetene så godt som ferdige til innflytting. Det samme året ble imidlertid byggingen stoppet av myndighetene på grunn av korrupsjonsanklagene.

I 2007 ble det bom stopp etter ordre fra sentrale myndigheter på Kanariøyene, og en fem år lang byggestopp fulgte.

Heftig og langvarig krangel oppsto mellom investorer, utbyggere, meglere, byggefirma og kjøpere.

Prosjektet gikk konkurs, og investorene tapte mye penger.

Eiendomsmegleren på Gran Canaria som hadde i oppdrag å selge leilighetene ble oppløs til dels som følge av problemene.

De av kjøperne som hadde betalt innskudd, noen av disse helt opp til 80 prosent av kjøpesummen, og ikke hadde bankgaranti, fryktet at de ville tape pengene og at bygningen aldri ville bli ferdigstilt.

Noen av problemene ble belyst i NRKs program Forbrukrinspektørene, som ble klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), men ikke felt..

Ny mulighet med ny ordfører?

Det meste av dette skjedde da den forrige ordføreren, Paco Gonzales, regjerte i Mogan kommune.

Nå har etterfølgeren Onalia Bueno, som leder et annet parti enn Gonzales, påbegynt sin andre periode som ordfører, og dagens kommune går inn for å frigjøre byggeprosjekter som er fastlåst.

Hovedansvaret for endelig godkjenning av byggeprosjekter har også nylig blitt flyttet over fra sentralt hold gjennom det offentlige selskapet Gesplan til hver enkelt kommune gjennom en lovendring den forrige regionsregjeringen gjennomførte..

Hvilken betydning dette har for at leilighetene nå har fått de nødvendige godkjenningene, er uklart.

Øyvind Jensen viser til at kommunen med Bueno i styringen har vært svært imøtekommende for å få leilighetene i underetasjen ferdigstilt.

Det hører med til historien at Mogan kommune hadde gitt alle de nødvendige godkjenningene til det opprinnelige byggeprosjektet.

Det var ikke kommunen som stoppet det, og nå har de mer makt til å få det gjennomført.

Delvis ferdig i 2013

Monte Carrera ble i april 2013 ferdigstilt av Sparebank 1 Oslo og Akershus med hjelp av et byggelån fra Banco Popular. Bygningene er godkjent i sin helhet med lokaler i stedet for leiligheter i underetasjen. 120 millioner kroner ble investert i dette, ifølge Jensen.

Fra den datoen av har det juridiske vært avklart og alle godkjenninger i orden slik at leilighetene i de to øverste etasjene skulle kunne selges.

Så godt som alle de over 130 leilighetene skal nå være solgt, de fleste til nordmenn. Snart skal altså de 37 leiligheten i underetasjen ut på markedet også.

Ingen av kjøperne som hadde betalt innskudd for leiligheter i underetasjen skal ha tapt pengene sine. Enten har de godtatt å ta en leilighet lenger opp, eller fått tilbake pengene.

Salget gikk strykende

Da leilighetene i de to øverste etasjene sto ferdige, bød det ikke på store problemer å få solgt disse, ifølge Jensen.

Eiendomsmegleren Real Invest Gran Canaria overtok salget av leilighetene etter at Sparebank 1 og Banco Popular haddde finansiert ferdigstillelsen av prosjektet.

– Det var en stor fordel at jeg har juridisk utdannelse i tillegg til flere års meglererfaring på Gran Canaria da jeg gikk inn i dette. Det første halvåret jobbet jeg dag og natt for å avklare alt det juridiske, sier Sunniva Torset, som eier og driver Real Invest Gran Canaria, til Canariajournalen.

Real Invest Gran Canaria flytter for øvrig inn i nye lokaler i kjøpesenteret Ancora i Arguineguín i neste uke. Der skal de holde til ved hovedinngangen i lokale nummer 101.

– Så snart det juridiske var avklart, gikk salget veldig bra. Vi solgte cirka 100 leiligheter fra 2013 til 2016, og har hatt de aller fleste gjensalgene siden, forteller Torset.

I starten brukte hun en del tid på å overkomme en del potensielle kjøperes skepsis etter all støyen som hadde vært i prosjektfasen, men skepsisen forsvant ganske snart.

– Det er et veldig flott, nyere anlegg med fin beliggenhet og et godt rykte. Jeg tror det skal gå greit å selge leilighetene i underetasjen også, sier hun.

Real Invest Gran Canaria er i tett dialog med eierne om et eventuelt fremtidig salgsoppdrag på leilighetene som ligger på bakkeplan.

Storkrangel mellom Gran Canaria og Oslo

Problemene med Monte Carrera-prosjektet var en medvirkende årsak til at Eindomsmegler 1 Gran Canaria ble oppløst.

Det oppsto en forrykende krangel med Eiendomsnegler 1 Oslo, som frasa seg ansvar i saken til tross for at det Sparbank 1-eide selskapet var aksjeeiere i meglerselskapet på Kanariøyene.

Krangelen munnet ut i et søksmål mot Eiendomsmegler 1 Oslo, men søksmålet ble trukket tilbake dagen før datoen da rettssaken var berammet for cirka to år siden.

Boligeiere og styremedlemmer står bak

Det er selskapet CGF SL, som er registrert i Spania, som eier underetasjen i Monte Carrera.

Den ble kjøpt for noen år siden etter at Onalia Bueno overtok som ordfører i kommunen.

CGF SL er eid av det norske selskapet Carrera Ground Floor Invest AS. Her er det 16 av leilighetseierne i Mont Carrera, noen av dem også styremedlemmer i sameiet, som har aksjeposter.

Styrelederen i sameiet, Øyvind Jensen, er også styreleder i det norske selskapet.

Hovedaksjonærene er Blix AS , Bjørn Øyvind Nymoen, Kjendal AS, og Ojho AS. Otto K. Blix Hulbak, Bjørn Øyvind Nymoen og Lars Kjendalen sitter i sameiets styre, og Ojho AS er registrert på Øyvind Jensen.

Imøtegår mistanker

Kritiske røster som ønsker å være anonyme har ymtet overfor Canariajournalen om mulige habilitetsproblemer og at styremedlemmer i sameiet kan ha kjøpt underetasjen billig for å  tjene store penger på et salg.

Øyvind Jensen avviser denne kritikken.

– Vi har tatt dette opp flere ganger i sameiets generalforsamlinger, og alle leilighetseiere har fått anledning til å kjøpe aksjer i selskapet som investerte i underetasjen, hevder han.

Han oppfordrer alle som har kritiske spørsmål til å kontakte ham direkte for å få en forklaring.

Det var noen få som valgte å kjøpe aksjer i selskapet, og noen som har meldt interesse senere når de så at det var en utvikling i saken, sier han.

Håper på gevinst

Jensen viser til at selskapet har tatt all risiko og at det har kostet en hel del allerede før ferdigstillingen av leilighetene begynner.

Han snakker om mange millioner kroner, uten å komme med et konkret beløp.

I og med at bankene har vært uvillige til å låne ut penger, er 95 prosent betalt fra investorenes egne lommer, hevder han.

– Jeg håper jo at vi sitter igjen med et overskudd når leilighetene er solgt.

Reparasjoner nødvendig

Selv om leilighetene var bortimot innflyttingsklare da de ble murt igjen, kan det påløpe en hel del kostnader å få disse ferdige.

Det er blant annet en del feil på rørinstallasjoner og varmekabler i gulvene som må rettes opp, og det er en viss mulighet for at dører og vinduer må byttes, viser Jensen til.

Selv om han sikter seg inn på å få leilighetene ferdig i år, er han klar over at det ofte oppstår ting som fører til forsinkelser på Gran Canaria, så noen garanti kan ha ikke gi per i dag, sier han..

Les også

Skandaleleiligheter på Gran Canaria loves ferdige neste år

ANNONSE

Karneval i Las Palmas 2020

07.02.2020 20:30 - 01.03.2020 23:59

Karneval i Las Palmas med tema "Det var en gang".
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE